Procedura de revocare a procurorului-şef DNA, pas cu pas
Am așteptat o săptămână ca ministrul justiției Tudorel Toader să anunțe dacă o va revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi. A înșirat 20 de motive pentru care a ajuns la această concluzie. Ce urmează? Kovesi este acum la mâna președintelui Iohannis.
Imediat după ce Tudorel Toader a făcut anunțul că o va revoca pe Kovesi, mii de oameni din toată țara au ieșit în stradă, să protesteze. Politicienii s-au întrecut în declarații, majoritatea critice la adresa ministrului justiției.
Ce urmează? Va pleca Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA?
Procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA prevede un aviz consultativ din partea Secţiei pentru Procurori a CSM, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele României.
”Pentru aceste fapte şi acte, de netolerat într-un stat de drept, în temeiul articolului 54, coroborat cu art 51 din legea 303/2004, cer declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef DNA. Prezentul raport va fi transmis Secţiei de Procurori a CSM şi către preşedintele României pentru a analiza şi decide în raport cu competenţele instituţionale pe care fiecare le are”, a declarat Tudorel Toader, ministrul justiţiei, joi seară (23 februarie).
Ce spune legea
Potrivit articolului 54 din Legea 303/2004 privind organizarea judiciară, revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se poate face de cătrepreşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei. Legea prevede faptul că ministrul justiţiei poate declanşa procedura de revocare a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Așadar, propunerea ministrului trebuie să meargă către Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, care va emite aviz consultativ, obligatoriu în traseul propunerii către preşedintele Klaus Iohannis, care poate decide să o revoce sau nu pe Kovesi.
Tot Legea 303 spune că revocarea poate fi propusă pentru următoarele motive: în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesarepentru numirea în funcţia de conducere; în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale; în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare.
Scenarii
Preşedintele Klaus Iohannis are o singură opţiune: să refuze revocarea şefei DNA, scrie adevarul.ro.
”Potrivit unor surse din conducerea PSD, Liviu Dragnea mizează pe faptul că CSM va da aviz pozitiv pentru demiterea şefei DNA. Deşi consultativ, un eventual aviz pozitiv va pune o presiune şi mai mare pe şeful statului, care oricum va fi tocat mediatic. Majoritatea în CSM este pe muchie de cuţit. Potrivit calculelor făcute la partid, balanţa stă într-un singur vot, în acest moment pro-PSD. Aşadar, e foarte posibil ca şeful statului să primească propunerea de revocare în următoarele condiţii: presat de propaganda PSD, cu un aviz favorabil de la CSM şi ameninţat cu suspendarea de Liviu Dragnea. Strict politic, Iohannis are o singură variantă: să refuze revocarea şefei DNA, pentru a recupera electoratul pierdut după desemnarea Vioricăi Dăncilă ca premier, dar şi pentru a impulsiona electoratul de dreapta pasiv. Orice altă mişcare anti-Kovesi îl scoate pe Iohannis din cărţi pentru al doilea mandat de preşedinte. În procedura de revocare a şefei DNA, Iohannis are şi litera, şi spiritul legii de partea sa, spre deosebire de momentul în care a desemnat-o pe Viorica Dăncilă premier, când ar fi trebuit să forţeze Constituţia ca să refuze nominalizarea făcută de majoritatea PSD-ALDE. Aşadar, strict legal, refuzul preşedintelui de a semna propunerea venită de la Tudorel Toader via CSM ar trebui să închidă discuţia, fără să existe şi riscul suspendării. Dar Dragnea a pornit un tăvălug care nu mai poate fi oprit”, scrie adevarul.ro.