Producţia mai mică a majorat preţul cartofului. Cât costă un kilogram pe piață

Ultima actualizare:

Recolta de cartofi din iunie este mai slabă decât anul trecut la Lunguleţu, iar acest lucru, spun agricultorii, se reflectă în preţul de vânzare, care e mai mare şi cu aproape 80% faţă de 2022. Reporterul „Adevărul” a fost la faţa locului şi a discutat cu producătorii.

Pe câmpurile de la Lunguleţu  se recoltează cartofii  de dimineaţă până seara. Foto: Adevărul
Pe câmpurile de la Lunguleţu se recoltează cartofii de dimineaţă până seara. Foto: Adevărul

În comuna Lunguleţu, din judeţul Dâmboviţa, e forfotă de dimineaţa până seara. Pe ogoare se munceşte de zor pentru scoaterea la lumină a cartofilor, iar în târg o altă parte a locuitorilor vând produsele. Numai că, aşa cum afirmă producătorii, chiar dacă recolta a fost relativ bună, ea a fost mai slabă decât anul trecut. Din cauza frigului instalat în primăvară, recoltatul a fost întârziat cu zile bune, iar producţia a scăzut cu 20-30%. Ceea ce se reflectă în preţul de vânzare. 

Cât costă acum un kilogram de cartofi

„Vremea nu ne-a ajutat deloc la începutul acestui an, în sensul că a fost foarte frig. Avem o producţie slabă, pentru că în lunile martie şi aprilie a fost foarte frig. Preţul este mai mare decât anul trecut, dar e cantitate mai mică. Eu îmi vând marfa doar în piaţa de gros din Lunguleţu, iar clienţii vin la noi din toată ţara”, a declarat pentru adevarul.ro nea Neagu, un producător cunoscut din Lunguleţu. Acum, preţul cartofilor oscilează în târgul din localitate între 1,7 şi 1,9 lei pe kilogram, iar la tarabele din pieţe sau supermarketuri ajunge chiar să se tripleze. 

Faţă de anul trecut, preţul cartofilor a crescut şi cu 80%, iar producătorii spun că acest lucru e cauzat de faptul că frigul a afectat soiul Arizona, care e predominant la noi. „A fost o boală la Arizona, din cauza temperaturilor foarte reci, soi care se însămânţează în peste 60% din culturile de la noi. Pentru că producţia este mai mică acum, preţul este mai sus. Anul trecut a fost 1 leu, iar acum este 1,8 lei. E foarte bună cererea, pentru că în tară a plouat foarte mult şi nu au putut recolta în alte regiuni”, a declarat pentru „Adevărul” Ştefania Rădoi, producător din Lunguleţu.

Muncitorii primesc  150 de lei pe zi de recoltare. Foto: Adevărul
Muncitorii primesc 150 de lei pe zi de recoltare. Foto: Adevărul

Conform localnicilor, un hectar cultivat cu cartofi costă de la însămânţat şi până la recoltat, peste 12.000 de lei, incluzând şi aratul. De asemenea, un culegător este plătit cu 150 de lei pe zi. În Lunguleţu sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone. Ceea ce înseamnă că de la un hectar se strâng cam 250 de tone de cartofi într-un an. 

Cele mai mari scumpiri înregistrate în România

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) consultate recent de „Adevărul”, cele mai mari scumpiri de la an la an s-au înregistrat în cazul zahărului, creşterea de preţ în luna mai 2023 faţă de luna mai 2022 fiind de 58%. Al doilea cel mai scump produs în acelaşi interval de timp este untul - 32%, urmat de margarina - 31%, ouă - scumpire de 29% într-un an, brânză - 25%, cartofi - 25%, lapte - 24%, peste 20%, pâinea şi cafeaua - 16% şi carne - 15%. Preţul uleiului s-a mai domolit, scumpirea de la an la an fiind de doar 1%.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net