Produsele de post, în atenția ANPC: „Citiţi cu atenţie eticheta lor”
A început Postul Paştelui, iar comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) anunţă controale pe piaţa produselor de post, pentru a veni în întâmpinarea persoanelor care vor să ţină cel mai strict post de peste an. De asemenea, şeful instituţiei vine cu sfaturi pentru consumatori!
De ieri a început Postul Paştelui, cel mai lung şi mai strict post din an. Cu această ocazie, Paul Anghel, directorul general al ANPC, a transmis pe pagina sa de Facebook că instituţia va controla şi supraveghea piaţa în perioada postului Sfintelor Paşti, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecţiei consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancţionaţi.
Produsele de post sunt doar din ingrediente vegetale
„Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Sfintelor Paşti să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand să cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate, să solicitaţi şi să păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea\conformitatea sau siguranţa unui produs.
De asemenea, atenţionez asupra faptului că dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.
Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc. Nu cumpăraţi produse a căror etichetă nu vă informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului. Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Paştelui şi de a evita astfel să fie induşi în eroare”, a transmis Paul Anghel.
O importanţă deosebită trebuie acordată listei de ingrediente de pe produsele de Post. „În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale.
Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veţi găsi pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia „poate conţine urme de ou, lapte...”. Aceasta este o informaţie oferită voluntar de către producător, şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate. Şi nu în ultimul rând, verificaţi dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura.
Nu cumpăraţi produse care au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După achiziţie, respectaţi şi la domiciliu condiţiile de depozitare precizate pe ambalaj”, notează oficialul ANPC. Operatorii care nu respectă regulile vor fi sancţionaţi, iar comisarii vor controla şi supraveghea produsele destinate celor care vor să ţină post.