Profa care predă mate și fizică unei singure eleve. Școală online în satul din Delta Dunării cu doar 7 elevi
Pentru oamenii din Caraorman (Tulcea), cuvântul izolare nu produce frisoane. Acolo, în Delta Dunării, nu există medic, nu există farmacie, nu există spital, iar localnicii trăiesc rupți de lume. Ambulanţa vine, pe apă, după o oră şi jumătate, iar cursele spre Tulcea se fac cu transfer la Crișan, dintr-un vapor în altul. La şcoala din localitate mai învaţă doar câţiva copii.
Numele satului aflat lângă Lacul Puiuleț vine din limba turcă: astfel, kara orman înseamnă pădurea neagră. În satul din inima Deltei trăiesc în jur de 400 de persoane, obișnuite cu viața în izolare.
Educatoarea predă și la gimnaziu
Îţi ajung degetele de la mâini ca să numeri copiii de vârstă preşcolară sau şcolară din Caraorman: la grădiniţă, de pildă, venea o singură fetiţă. O altă copilă mergea la şcoala pregătitoare, patru copii sunt înscrişi în clasa a III-a, iar o fetiţă este în clasa a VI-a. Educatoarea predă şi materiile de profil uman la gimnaziu, iar un alt cadru didactic, care lucrează şi la poştă, predă materiile de profil real.
“Mai mult prietene, decât profesoară și elevă”
Valentina Macarencu este profesor suplinitor în Caraorman. În vremurile normale, ziua de muncă şi-o împărţea între copilul de grădiniţă şi fetiţa de clasa a VI-a, căreia îi preda matematica şi fizica. După închiderea şcolilor, a continuat să o înveţe pe Andreea Platon despre triunghiuri congruente şi despre numere raţionale. „Chiar acum, la 11.00, începem ora. De regulă, vorbim mult la telefon, pentru că îmi permit având o singură elevă, iar temele i le dau pe WhatsApp. Tot aşa îmi trimite şi rezolvările“, povestește profesoara cu un singur elev.
Chiar dacă nu este un copil genial, Andreea este muncitoare şi profesoara sa arată că, şi în timpul vacanţei, fetiţa îi trimitea rezolvări. „O laud şi o încurajez deseori, iar când greşeşte îi atrag atenţia. Consider că suntem mai mult prietene, decât elevă şi profesoară“, mărturiseşte cadrul didactic. Eleva are deja două note la matematică, un 7 şi un 8, iar profa ar putea pur şi simplu să-i încheie media, însă responsabilitatea este cuvântul de ordine când vine vorba de şcoală.
Feriți de pandemia de coronavirus
Satul Caraorman, care aparţine din punct de vedere administrativ de comuna Crişan, reprezintă pentru localnici o luptă pentru supravieţuire. Oamenii locului, din ce în ce mai puţini şi mai bătrâni, urmaşi ai cazacilor zaporojeni, nu vor să se rupă de locurile natale, deşi nu au nici spital, nici farmacie, iar ambulanța vine pe apă, tocmai de la Tulcea, după o oră şi jumătate în cel mai fericit caz.
Preotul satului, Florian Dumitrescu, dezvăluie că „în zece ani s-au născut 11 prunci şi au murit 176 de persoane“. Localnicii se ocupă, în majoritate, cu pescuitul. Vara și toamna, satul e căutat de turiști, în special de cei veniți să dea la crap, la caras și la știucă.
Pentru oamenii din Caraorman, pandemia de coronavirus înseamnă alimente al căror preţ a fost dublu la magazinele din sat, aprovizionate cu greutate, pec alea apei. Din fericire, izolarea în care trăiesc localnicii are acum, în această perioadă tulbure, și un avamtaj: îi ferește de boala care a pus planeta pe butuci.