Proiect controversat. Ne măresc primarii impozitele și taxele?
Un proiect al Guvernului, scos în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării, încaieră din nou Opoziția și Puterea. Liderii PNL susțin că prin adoptarea Codului finanțelor publice locale, autoritățile locale primesc mână liberă pentru majorarea de șase ori a impozitelor și taxelor locale. Ce spune Ministerul Dezvoltării.
Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a declarat, în conferință de presă, că Guvernul pregătește un act normativ care îi obligă pe primari să opteze pentru praguri maxime de impozit în cazul proprietăților românilor. Liderul liberal susține că Puterea caută cu orice mijloace să acopere găurile financiare create ca urmare a aplicării unui program de guvernare iresponsabil. „Toate primăriile din această ţară vor fi obligate prin hotărâre de guvern să crească taxele şi impozitele locale de şase ori. Este o decizie teribilă, pe care au pregătit-o cei din majoritatea PSD-ALDE, care, pentru că şi-au supradimensionat cheltuielile, pentru că nu ştiu să guverneze şi să aducă investiţii pentru a obţine mai mulţi bani la bugetul de stat, au devalizat pur şi simplu de bani autorităţile publice locale, le-au confiscat excedentele pe care unele dintre ele le-au făcut, i-au lăsat fără bani pentru acoperirea cheltuielilor curente, iar acum îi forţează printr-o decizie guvernamentală, intrând cu bocancii în autoritatea primăriilor, să crească taxele şi impozitele locale de șase ori”, a declarat Raluca Turcan.
În momentul de faţă, primăriile au posibilitatea să opteze între o limită minimă şi o limită maximă a modului de calcul a impozitului, atât pentru clădirile rezidenţiale, cât şi pentru cele nerezidenţiale. „Prin acest nou proiect de lege pe care îl pregătesc şi care, în baza legii, se află în momentul de faţă în dezbatere publică, intenţionează să nu mai permită primăriilor să opteze între o limită minimă şi una maximă, ci pur şi simplu textul sună aşa: «optează pentru nivelul maxim de impozitare atât pentru clădirile rezidenţiale, cât şi nerezidenţiale». Nu mai există opţiunea şi le trimit la limita maximă”, spune Turcan.
Replica guvernanților nu a întârziat să apară, reprezentanții Ministerului Dezvoltării publicând un mesaj pe pagina web a instituției. Din acest comunicat reiese că propunerile vin din partea autorităților locale și că acestea sunt discutate în cadrul grupului de lucru constituit la nivelul ministerului. Iată comunicatul integral:
„Elaborarea Codului finanțelor publice locale reprezintă un deziderat al celor 4 structuri asociative ale administrației publice locale (Asociația Comunelor din România, Asociația Orașelor din România, Asociația Municipiilor din România, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România), pentru a reglementa, în mod unitar, coerent și eficient, domeniile finanțelor publice locale, crizei financiare și insolvenței unităților administrativ-teritoriale, impozitelor și taxelor locale și a procedurilor fiscale locale.
Proiectul Codului finanţelor publice locale are prevăzute aceleaşi intervale de impozitare ca şi cele prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, respectiv 0,08% - 0,2% pentru clădirile utilizate în scop rezidențial și 0,2% - 1,3% pentru clădirile utilizate în scop nerezidențial.
Structurile asociative ale administraţiei publice locale au propus introducerea unui nivel unic (la nivel național) asupra căruia consiliul local din fiecare unitate administrativ-teritorială să stabilească dacă aplică sau nu o cotă adițională. Acest aspect va fi dezbătut în cadrul grupului de lucru, constituit la nivelul MDRAP, pentru elaborarea noului Cod al finanţelor publice locale.
Proiectul acestui Cod al finanţelor publice locale a fost realizat cu specialiști din administrația publică centrală și locală, din mediul academic și din cele 4 structuri asociative, reprezentate atât de specialişti, cât şi de partidele politice”.
Impozite majorate la Sectorul 2
Autoritățile locale ale Sectorului 2 au luat decizia să-i suprataxeze pe deținătorii de terenuri neîngrijite sau degradate. Pe ordinea de zi din 20 martie a Consiliului Local au fost trecute 22 de proiecte care vizează instituirea unor impozite mărite cu 200% - 500%, începând cu 1 ianuarie 2019.
Autoritatea locală are acest drept, conferit de Codul fiscal. Prin această practică, Ministerul de Finanțe a urmărit să descurajeze depozitarea necontrolată a deșeurilor și abandonarea terenurilor deținute de persoanele fizice și juridice.