Proiecte de case naturale. Cum poţi să-ţi construieşti o locuinţă de vis cu bani puţini
O locuinţă din materiale naturale poate fi la fel de modernă ca şi una din cărămidă. Avantajul unor astfel de proiecte de case naturale este că după ce trageţi linie şi adunaţi rezultă costuri mai mici de construcţie şi întreţinere, iar proprietarii vor duce o viaţă mult mai sănătoasă.
Moda locuinţelor ecologice din paie şi lut a devenit tot mai populară în SUA şi Europa Occidentală. Lutul este un material foarte răspândit, nu este costisitor, e ecologic şi sănătos. Pe lângă aceasta, el poate fi modelat de oricine nefiind nevoie de cunoştinţe deosebite pentru a face o casă. Pe lângă lut există şi alte tehnologii pentru proiecte de case naturale: baloţi de paie, saci cu pământ sau vase de sticlă.
Proiecte de case naturale: Lutul, cel mai sigur material de construcţie
Specialiştii spun că o casă ecologică înseamnă să-ţi alegi terenul potrivit. Contează cât de mult intervii ca să o construieşti fiindcă poţi face o locuinţă fără să muţi un deal, ci să te foloseşti de forma lui. E important, pentru a te încadra în clasa proiecte de case naturale, să beneficiezi de resurse naturale – soare, vânt, apă. Contează la fel de mult materialele pe care le foloseşti pentru că o casă ecologică presupune să-ţi lase pereţii să respire, să nu ai igrasie. La fel de important este modul în care e construită o casă, dar cele mai importante sunt materialele. O casă poate fi din lut, din paie, dar şi şi din cărămidă de lut, acest material fiind cel mai sigur pentru a ridica o locuinţă.
Proiecte de case naturale: Cât costă o casă din lut
Căsuţele din cob înseamnă în primul rând sănătate, dar şi lipsa stresului pentru facturi de curent, de gaz. Cobul este un amestec din lut nisip, lut, paie şi apă, se frământă cu picioarele şi se pune pe ziduri de 60 de cm. Zidurile sunt late fiindcă stochează foarte bine căldura. O astfel de căsuţă poate costa 5000 de euro şi poate ajunge la 50.000 de euro. Depinde de suprafaţă şi finisaje. Cele mai scumpe sunt fundaţia şi acoperişul.
Proiecte de case naturale: Cu cât scade factura la întreţinere la o locuinţă ecologică
Costurile de întreţinere scad şi ele considerabil. De exemplu, factura la întreţinere se micşorează cu 75 la sută. Constructorii care au dat viaţă unor astfel de proiecte de case naturale susţin că pentru România, locuinţele din baloţi de paie sunt cele mai bune. Sunt ieftine şi foarte eficiente termic, iar din baloţi de paie, îţi poţi face o casă care să arate ca oricare alta din alt material. Specialiştii îi sfătuiesc pe cei care vor să ia în calcul astfel de proiecte de case naturate să ţină cont că pot avea o locuinţă din baloţi de paie cu unul sau cu două nivele, pe o structură de lemn. De asemenea, proprietarii au avantajul că pot pleca singuri la drum. Pentru fundaţie şi acoperiş, au nevoie de constructori, însă restul e joacă de copil. Cei care sunt tentaţi pot găsi informaţii pe internet şi în cărţi.
Proiecte de case naturale: Cum trebuie izolate termic locuineţele ecologice
Eficienţa energetică a unei case ecologice e mare. Scade factura cu 75%, indiferent cu ce o încălzeşti, dacă o izolezi termic cu lână, cânepă, lemn sub formă de rumeguş, paie, pământ. O doamnă care şi-a făcut o casă ecologică a consumat într-o iarnă 10% din lemnele pe care le consumă consătenii ei în alte case. Costurile de edificare a unei case ecologice naturale pot varia de la 100 de euro pe metru pătrat până la 350 de euro/mp. O familie a optat pentru genul acesta de proiecte de case naturale şi şi-a făcut o casă de 110 mp pentru care a cheltuit 10.000 de euro.