Proiectul de plafonare a RCA, amânat! Ce urmează pentru șoferii din România?

Hotărârea de guvern care ar fi urmat să plafoneze tarifele RCA pe o perioadă de 6 luni nu a mai ajuns pe masa guvernului. Retras de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, în acest moment nu există niciun termen clar pentru punerea în practică a proiectului plafonării.

Tarifele RCA ar fi trebuit să fie plafonate pentru 6 luni. / foto: freepik.com
Tarifele RCA ar fi trebuit să fie plafonate pentru 6 luni. / foto: freepik.com

Proiectul guvernului prin care se plafonau tarifele RCA venea după perioada de instabilitate pe piața companiilor de asigurări, instabilitate ce a culminat falimentul companiei City Insurance, iar acum cu retragerea autorizației de funcționare a Euroins. Autoritățile au venit cu planul unei hotărâri de guvern care urma să plafoneze tarifele RCA la nivelul înregistrat pe 1 martie 2022, sau, dacă era cazul, la orice valoare mai mică înregistrată de atunci. De asemenea, planul prevedea o plafonare și a comisionului maxim folosit pentru contractele RCA, la un nivel de 8%. Dacă ar fi intrat în vigoare, plafonarea avea să fie valabilă pentru următoarele șase luni.

Hotărârea de guvern urma să ajungă pe masa Prim-Ministrului în cadrul ședinței de guvern de astăzi, rămânând doar să fie semnată, pentru a intra în vigoare. Însă, în urma mai multor observații aduse de părțile implicate, proiectul a fost retras din ședință, urmând a fi dezbătut. Guvernul dorește în continuare aprobarea cât mai rapidă a acestui proiect.

De ce a fost retras proiectul și cum s-a ajuns aici

Proiectul guvernului a atras unele controverse din partea celor implicați, care reclamă faptul că prețurile erau deja crescute pe data de 1 Martie 2022, iar o altă problemă a hotărârii de guvern ar fi ambiguitatea de care dă dovadă, precum și respectarea legislației din Uniunea Europeană.

O altă critică adusă proiectului ce intră în dezbatere publică este afectarea pieței libere printr-o intervenție ce forțează o plafonare artificală, guvernul fiind avertizat că prețurile ar crește imediat ce plafonarea ar ieși din vigoare.

Speranța premierului este ca modificările necesare să fie introduse rapid în proiect, pentru ca acesta să poată fi aprobat săptămâna viitoare. Proiectul dorește să redreseze cât mai eficient creșterea constantă a tarifelor RCA, precum și evitarea unei situații în care șoferii încep să iasă pe șosele fără ca mașina lor să aibă asigurare.

Etichete: rca
image
image
image
image
image
image
Protest sindicate educatie greva profesori 30 mai 2023 FOTO Inquam photos Octav Ganea
Picnic regele Charles Valea Zalanului 3 iunie 2023 (6) jpg
Imagine WhatsApp 2023 06 03 la 17 52 36 jpg
concediul de odihnă
laboratory 2815641 1280 jpg
mancare jfif