Proiectul de plafonare a tarifelor RCA devine realitate! Află totul despre planul guvernului!

Discuțiile privind o scumpire a polițelor RCA au pus pe jar șoferii! Guvernanții iau măsuri și trec la plafonarea tarifelor pentru o perioadă de 6 luni. Proiectul vine în forma unei hotărâri de guvern care are ca scop plafonarea RCA la nivelul din 1 martie 2022. 

Prețul RCA va fi plafonat la o valoare maximă egală cu cea din martie 2022. / foto: freepik.com
Prețul RCA va fi plafonat la o valoare maximă egală cu cea din martie 2022. / foto: freepik.com

Știm cu toții că piața asigurărilor a fost puternic zduncinată în ultima perioadă. De la creșteri constante ale tarifelor percepute, până la retragerea autorizației de funcționare pe teritoriul României a City Insurance, iar, mai recent, a Euroins, ne-am confruntat cu o perioadă dificilă, plină de confuzie și îngrijorare privind siguranța noastră financiară.

Ei bine, Guvernul României a luat la cunoștiință situația din ce în ce mai instabilă de pe piața polițelor de asigurare și pregătește punerea în aplicare a unui proiect de hotărâre de guvern ce urmează să plafoneze costul RCA pentru următoarele șase luni! Mai mult decât atât, proiectul prevede, de asmenea, plafonarea comisioanelor de distribuție ale contractelor. Exact despre ce este vorba veți vedea în continuare!

RCA se va stabili la prețul cel mai mic

Hotărârea de guvern nu doar că prevede plafonarea prețului la cel din 1 martie 2022, dar prevede și adoptarea celui mai mic preț de pe piață! De exemplu, dacă cumva prețul de astăzi ar fi mai mic decât cel din 2022, atunci companiile trebuie să folosească prețul mai mic. În caz contrar, riscă amenzi uriașe, Autoritatea de Supraveghere Financiară având dreptul să emită amenzi între 1.000 și 50.000 de lei!

De asmenea, comisioanele folosite pentru contractele RCA sunt plafonate la valoarea maximă de 8%, aplicarea unei valori mai mari având drept consecință pedepsirea cu amenzi, după cum este menționat și mai sus.

Conform notei de fundamentare făcută publică de către Ministerul Finanțelor, media RCA în clasele de bonus-malus în Februarie 2023 este de 98% (pentru persoane fizice) și 104% (pentru persoane juridice), în comparație cu media din prima parte a anului 2021.

Hotărârea de Guvern va intra în vigoare în 5 zile după publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Cât erau tarifele RCA în martie 2022

Înainte de a stabili la ce dată să se facă plafonarea, ASF a făcut o analiză comparativă a tarifelor. Conform incomemagazine.ro, iată cât erau tarifele medii la 1 martie 2022:

- În cazul mașinilor cu capacitatea cilindrică de 1.601-1.800 centimetri cubi, cea mai răspândită, și a șoferilor cu vârsta mai mică de 30 de ani, media pieței la polițele RCA în martie 2022 era de 1.713 lei, iar în martie 2023 este de 1.926 de lei, fiind o creștere de 12%.

- Pentru următoarea categorie de vârstă, între 41-50 de ani și aceeași capacitate cilindrică, media pieței era în martie 2022 de 1.346 de lei, iar în martie 2023 aceasta urcase 1.429 lei (o creștere de 6%)

- Pentru categoria de vârstă 51-60 de ani, media pieței în martie 2022 a fost de 1.346 lei, în timp ce în martie 2023 este de 1.385 lei (creștere 3%).

- Pentru cei trecuți de 60 de ani, în martie 2022 media pieței a fost de 1.326 lei, iar în martie 2023 ea ajunsese la 1.450 de lei (creștere de 9%).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net