Propunerile Ministerului Finanțelor pentru plata contribuțiilor la sănătate de către săraci

Ultima actualizare:

    Ministerul de Finanțe încearcă să ajute persoanele fără venituri sau cu posibilități modeste să beneficieze de serviciile din sănătate
Ministerul de Finanțe încearcă să ajute persoanele fără venituri sau cu posibilități modeste să beneficieze de serviciile din sănătate

Ministerul Finanțelor a pregătit două soluții pentru ca românii să își poată plăti contribuțiile la Casa de Asigurări de Sănătate. Potrivit digi24.ro, una din acestea prevede că oamenii pot plăti lunar şi ajung la aproape 700 de lei pe an iar celaltă că pot achita 400 de lei în momentul în care au nevoie de medic. Modificarea vine după ce, odată cu intrarea în vigoare a noului cod fiscal, românii fără venituri sunt obligaţi să se înregistreze la Fisc şi să achite CASS de 57 de lei pe lună

Guvernul a promis să clarifice situaţia contribuţiei la sănătate pentru cei fără venituri încă din ianuarie, dar proiectul a venit abia în a doua jumătate a lunii martie. Schimbările trebuie legiferate cât de curând, pentru că 25 martie este data-limită de plată a CASS pe primul trimestru din an

Potrivit propunerii de modificare a Codului Fiscal, cei fără venituri au două variante când merg la Fisc pentru plata CASS.

Prima: să achite lunar 5,5 la sută din salariul minim brut, timp de un an. Asta înseamnă 693 de lei pe an, dacă se ia în calcul nivelul actual.

A doua variantă: să achite CASS doar atunci când merg la medic, situaţie în care trebuie să dea contribuţia pe şapte luni. Adică 404 lei. De la 1 mai, însă, contribuţia la sănătate va fi mai mare, pentru că salariul minim brut creşte la 1.250 de lei.

Sunt însă şi persoane care scapă de plata CASS.

Adrian Benţa, consultant fiscal: „Persoane ce realizează venituri mai mici decât salariul minim pe economie şi nu au alte venituri beneficiază de scutirea la obligaţia plăţii contribuţiei la sănătate, procentul de 5,5%, aceste categorii de persoane sunt cei care realizează venituri din investiţii, respectiv venituri din dividente, din dobânzi, venituri întâmplătoare, dar ies în evidenţă veniturile din contractele civile”.

Aproximativ 3 milioane de români cu vârste peste 18 ani nu sunt asiguraţi în sistemul public de sănătate, potrivit estimărilor. Şi până în 2016 aceştia trebuiau să plătească CASS, dar în lipsa unor măsuri de verificare, puţini au făcut-o. Prin noul Cod Fiscal, intenţia Guvernului a fost de a-i obliga şi pe cei care nu-şi declară veniturile să achite o minimă contribuţie la sănătate.

Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor: „Implică o contraprestaţie: nu este un impozit, e o asigurare. Dacă e opţional, trebuie să ai o bază minimă”.

Afectaţi de aceste modificări sunt şi cei care lucrează ca persoană fizică autorizată şi obţin, în acelaşi timp, drepturi de proprietate intelectuală. Aceştia vor plăti CASS pentru ambele venituri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
orasul secret sub groenlanda jpg
ceata jpeg
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net