Prețurile la pompă au explodat! Ce poate face statul împotriva acestor scumpiri

Prețurile la carburanți a explodat în toată țara, costul unui litru de motorină standard ajungând și la 9,30 lei, în timp ce alte țări decid să-i ajute pe cetățenii ce nu fac față scumpirilor.

cozi in benzinarii
Șoferii s-au decis să protesteze împotriva scumpirilor la carburanți

În acest moment, achiziționarea unui plin de combustibil pentru mașina personală este o adevărată provocare pentru români. Pentru a achiziționa un litru de motorină standard, un român este nevoit să scoată din buzunar chiar și 9,30 lei la stațiile de alimentare OMV. 

În același timp, pentru a achiziționa un litru de motorină premium, românii sunt nevoiți să scoată din buzunar chiar și 9,79 de lei, prețul cel mai scăzut pentru motorina premium fiind la 9,48 lei.

Cei mai fericiți sunt șoferii ce au mașini pe benzină. Aceștia sunt nevoiți să scoată din buzunar aproximativ 8.58 lei pentru fiecare litru de benzină achiziționat. În același timp, litrul de benzină premium se situează la valoarea cuprinsă între 8,71 (LukOil) și 9,40 (OMV). 

Din cauza prețurilor crescute la carburanți, șoferii au decis să protesteze împotriva sumelor exorbitante de bani pe care sunt nevoiți să le scoată din buzunar, pentru a face plinul. 

Te-ar putea interesa și: Prețurile la carburant au explodat! Șoferii au luat cu asalt benzinăriile

Aceștia au decis să blocheze mai multe benzinării din țară, până pe data de 30 iunie, când se anunță un protest la care vor participa peste 200.000 de persoane. 

Ce fac celelalte țări împotriva acestor creșteri

Polonia a decis, pentru a-i proteja pe cetățeni de prețurile crescute și de cheltuielile imense, să reducă simțitor TVA-ul pentru carburant, mâncare și gaze naturale.

Această măsură a fost adoptată în jurul lunii martie, iar în luna iunie, Polonia are printre cele mai mici prețuri la carburanți din Uniunea Europeană. 

Pentru a se asigura că fiecare cetățean are destui bani pentru a susține economia țării prin putere de cumpărare, Polonia a decis să reducă simțitor TVA-ul de la 23% la 8%. Această scădere este una care va afecta sectorul ce strânge banii din accizele pe petrol și carburant.

Totuși, cetățenii vor avea mai mulți bani pentru a susține produsele locale, turismul și alte sectoare ce ar fi fost deficitare, dacă nu s-ar fi aplicat această măsură de scădere a TVA-ului.  

Într-un articol publicat de Europa Liberă, economistul Mihai Damaschin a explicat că statul și benzinăriile împart banii pe care cetățenii îi plătesc pentru a achiziționa un litru de benzină sau motorină.

 „În România nu prea sunt distribuitori fără ca să fie și producători fie în România, fie în alte state. Așa că din 8,5 lei prețul benzinei standard, statul are cam 40%, iar restul este al benzinarului”, explică acesta.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

cub andreea antonescu png
Shakira şi Pique FOTO EPA-EFE
image jpeg
Alessia Raiciu 3 webp
f685edbae30049829e7ec4883e855814 md jpg
Lia Bugnar
laura cosoi
cub cheating wife png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Plaja 2 Mai (24) jpg
foto   amenzi mai mari rovinieta  jpg
foto   vouchere blocate jpg
calendar ortodox 2021 17 august sf gheorghe pelerinul png
f685edbae30049829e7ec4883e855814 md jpg
Risc seismic - sursa foto facebook Nicusor Dan