Protestele, în cifre

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

România e fracturată de disputa pe corupţie şi paralizată de proteste. Deşi peste 300.000 de oameni au ieşit în stradă miercuri noapte în cel mai mare protest din ultimii 20 ani, liderii PSD au anunţat ieri că nu renunţă la ”reforma” justiţiei.

“Refuz acest abuz”, “Noaptea, ca hotii”, “Liber la furat”. Tineri, bătrâni, oameni cu copii în braţe. Toţi în stradă, în 50 de oraşe ale ţării pentru a treia noapte consecutiv. 

simeon stalpnicul png

Motivul? Cererea de retragere a actelor normative adoptate marţi seara de Guvernul Grindeanu şi mai ales ordonanţa de modificare a codurilor penale. În Capitală au ieşit cei mai mulţi protestatari, în jur de 150.000 de oameni, dar aici au apărut şi primele incidente între demonstranţi şi jandarmi. Forţele de ordine au fost atacate cu cocteiluri Molotov, pietre şi bâte. ”Au fost ridicate 70 de persoane, au fost răniţi opt jandarmi şi patru protestatari”, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan. Potrivit primelor informaţii, violenţele au fost create de membrii galeriilor cluburilor Dinamo şi Rapid. Războiul în jurul ordonanţelor a continuat cu toate armele din dotarea beligeranţilor.


    Mitingul din Bucureşti,  de miercuri noapte,  s-a sfârşit cu violenţe
Mitingul din Bucureşti, de miercuri noapte, s-a sfârşit cu violenţe

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut titularului de la Interne lămuriri scrise cum a fost posibil ca elemente violente să fie lăsate să distrugă o manifestaţie paşnică. El a trimis la CCR sesizarea în legătură cu declanşarea unui conflict de natură juridică între puterea judecătorească şi cea legislativă. Reprezentanţii DNA au cerut deja de la Ministerul Justiţiei documente”în original” legate de elaborarea OUG privind modificarea Codurilor Penale. PSD nu a stat cu mâinile în sân şi a organizat o şedinţă a liderilor din toată ţara la care s-a hotărât ceea ce era de aşteptat:”Nu cedăm, mergem mai departe cu actele normative. Nu cedăm la presiunea unor oameni dezinformaţi şi manipulaţi”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta a cerut ca partidul câştigător al alegerilor să fie lăsat să guverneze şi a respins toate acuzaţiile. Unde se va ajunge, nimeni nu ştie, pentru că nici unii nu cedează. Una peste alta, pe ministrul de Justiţie l-au lăsat nervii şi şi-a delegat competenţele până pe 7 februarie.

Cele mai mari mitinguri din România de după 1989

În afară de mişcările de masă din decembrie 1989, urmate de confruntările violente dintre mineri şi jandarmi, românii au avut nenumărate motive să-şi exprime nemulţumirile în stradă. (Dan B.)

simeon stalpnicul png
  • 12 ianuarie – 6 februrie 2012. Proteste vehemente în toată ţara, ca urmare a demiterii subsecretarului de stat Raed Arafat. În Bucureşti, câteva zeci de mii de oameni au blocat pieţele Unirii şi Universităţii seară de seară.

simeon stalpnicul png
  • 15 septembrie 2013. Nemulţumirile legate de intenţia Guvernului de a da undă verde proiectului minier de la Roşia Montană au scos în stradă 25.000 de oameni la Bucureşti. Era a 15-a zi de proteste. 

simeon stalpnicul png
  • 3 noiembrie 2015. Centrul Bucureştiului e, din nou, asediat de circa 20.000 de oameni, care au ieşit să protesteze faţă de întreaga clasă politică şi faţă de Guvernul Ponta, în special. Manifestaţia e o continuare a furiei generale iscate după incendiul din clubul Colectiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net