Pui de barză, sufocat de gunoaiele aruncate

Ultima actualizare:

    Gunoaiele care ajung  în cuiburi pot prezenta pericole serioase pentru puiFotografii: Sebastian Bugariu
Gunoaiele care ajung în cuiburi pot prezenta pericole serioase pentru puiFotografii: Sebastian Bugariu

Câţi dintre noi se gândesc că un simplu gest poate distruge o viaţă sau chiar echilibrul naturii? Aruncăm nepăsători ambalajele din plastic sau din sticlă, chiar şi resturi textile. Iată o întâmplare care i-a uimit si impresionat pe biologi şi care ar trebui să ne dea de gândit tuturor: specialiştii au salvat o barză la un pas de moarte din cauza unor gunoaie.

În ziua în care a început oficial numărătoarea berzelor albe, pe 25 iunie, o echipă de la Societatea Ornitologică Română şi Centrala Ornitologică Română a inelat 62 de pui de barză în cuiburile de pe stâlpii reţelei de electricitate de joasă tensiune din judeţul Tulcea. Puilor de barză li s-au montat câte două inele pe picior pentru a fi monitorizaţi pe viitor. Dar biologii au fost nevoiţi să intervină pentru salvarea unui pui. „Unul dintre puii pe care i-am inelat avea probleme serioase şi probabil lucrurile s-ar fi terminat tragic: înghiţise parţial o bucată de panglică din cuib, care era şi înfăşurată pe picior. Norocul lui a fost că l-am găsit, el probabil nu se mai putea hrăni şi ar fi murit în cuib, fie sufocat, fie de inaniţie. Am reuşit să înlăturăm cea mai mare parte din acel rest de panglică şi sperăm să fie în regulă. Gunoaiele care ajung în cuiburi pot prezenta pericole serioase pentru pui”, a povestit biologul Sebastian Bugariu.

«Am găsit cuiburi cu sfori, plase şi pungi»
«Am găsit cuiburi cu sfori, plase şi pungi»

De altfel, specialiştii au rămas surprinşi de ceea ce au găsit în unele cuiburi. Berzele albe sunt păsări care construiesc cuiburi mari, pe care le consolidează de la an la an utilizând materialele pe care le găsesc uşor şi, din păcate, mizeria din aşezările umane se reflectă în cuiburile de barză. Pe lângă crengi, păsările folosesc des, pentru consolidarea cuiburilor, deşeuri rezultate din activitatea umană. “Resturile aruncate neglijent şi depozitele de gunoi ilegale, atât de frecvente la noi din păcate, sunt o sursă de deşeuri care ajung frecvent în cuib. Am găsit cuiburi cu sfori, plase şi pungi de plastic, am găsit diverse articole de îmbrăcăminte, saci de rafie şi alte resturi menajere. Este cunoscut faptul că păsările preiau deşeurile din apropierea cuiburilor şi le folosesc la consolidarea cuibului. Din păcate, tot mai mult plastic. Aceste deşeuri sunt un real pericol pentru pui, pentru că aceştia le pot înghiţi sau pot deveni captivi încurcându-se în ele”, a mai spus Sebastian Bugariu.

Puilor de barză li s-au amplasat câte două inele pe picior, cu ajutorul cărora vor fi monitorizaţi pe viitor
Puilor de barză li s-au amplasat câte două inele pe picior, cu ajutorul cărora vor fi monitorizaţi pe viitor

Şi tu poţi salva berzele! Acesta este îndemnul specialiştilor SOR, care au lansat aplicaţia ”Uite barza”, care poate fi descărcată pe telefonul mobil, din Google Play, categoria Călătorii şi informaţii locale. Barza îşi face cuib pe stâlpi şi unele cuiburi pot arde de la scurtcircuit, unele păsări se pot electrocuta de la contactul cu liniile electrice. Prin acest proiect, oamenii ajută la identificarea cuiburilor care pot avea probleme, iar furnizorii de energie electrică vor primi statistica SOR. Până acum, românii au trimis prin aplicaţie date despre circa 2.000 de cuiburi de barză!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Governors jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 somn jpg jpeg
GcS85ZcbkAIOmcP jpeg
Glovo jpg
9eeeb938f39350750d2ccf0a361b71c1669a6e1c shave jpg
maria tantan jpg
ciugud captura video jpg
cladiri hong kong jpg
bani webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net