Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, despre clericii care susțin că Sfânta Împărtășanie e cel mai bun vaccin
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, afirmă că vaccinul, care este un act medical, nu trebuie comparat cu Sfânta Împărtăşanie, care ţine de planul spiritual. El consideră că acei clerici antivaccinişti care au susţinut că „vaccinul autentic şi cel mai bun este Sfânta Împărtăşanie” au demobilizat mulţi credincioşi.
Bănescu, care s-a vaccinat împotriva COVID-19, a subliniat, la Digi 24, că oamenii at trebui să se informeze de la medici atunci când vine vorba despre sănătatea lor şi că nu există un conflict între ştiinţă şi credinţă.
„Mă gândeam la un joc de cuvinte nefericit pe care îl fac unii declaraţi zgomotos antivaccinişti din rândul clerului, oameni care spun că nu ne trebuie vaccin pentru că vaccinul autentic şi cel mai bun este Sfânta Împărtăşanie. Când am auzit asta m-am cutremurat. Nu pentru că Sfânta Împărtăşanie nu ar fi lucrul cel mai sfânt din viaţa noastră, a creştinilor, ci pentru că e comparat acest lucru, cel mai sfânt, trupul şi sângele lui Cristos, cu un vaccin”, consideră Bănescu, potrivit Digi24.
Bănescu: ”Nu există conflict real între credinţă şi ştiinţă”
În opinia purtătorului de cuvânt al BOR, ”se confundă panurile cu un preţ nefiresc şi dureros”.
”Mi se pare că un astfel de mesaj a demobilizat pe foarte mulţi oameni credincioşi, a fracturat un dialog firesc, fie el şi mental, între oamenii credincioşi şi oamenii dintr-o sferă ştiinţifică. Acest conflict este fals. Nu există conflict real între credinţă şi ştiinţă”, a adăugat el.
Vasile Bănescu afirmă că ştie că foarte mulţi oameni credincioşi s-au vaccinat.
”Suntem pe drumul ieşirii din pandemie şi cred că până la urmă aceşti oameni sceptici vor înţelege că vaccinul nu-ţi face rău şi că trebuie să te sfătuieşti cu medicul în privinţa profilului tău medical. E firesc să faci asta, aşa am făcut şi eu. Când optăm pentru un act care are legătură cu sănătatea noastră, optăm într-un mod responsabil, care presupune o informare. Nu poţi să spui că eşti un om responsabil dacă alegi să rămâi dezinformat”, a conchis Bănescu.
Citește și:
Arhiepiscopul Tomisului nu s-a vaccinat împotriva Covid-19
Unul dintre cei care au afirmat că nu se vaccinează şi că împărtăşania este substitut pentru vaccin este Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
El a afirmat, miercuri, că are alergii şi nu se vaccinează împotriva COVID-19, susţinând că nu ar avea de ce să facă acest lucru deoarece nu se îmbolnăveşte. Arhiepiscopul Tomisului consideră că preoţii nu sunt medici ca să recomande vaccinul şi că acest lucru ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor acestora.