Puştiul care a murit la spital învăţa într-o şcoală fără căldură
Nu doar starea jalnică a sistemului medical din România e vinovată de moartea subită a lui Ianis, băieţelul de 7 ani din Paşcani care s-a stins aşteptând ca personalul din spital să ajungă la etajul cinci cu defibrilatorul aflat la parter. Drama copilului scoate la iveală realităţi şocante şi despre şcoala la care învăţa.
Revoltător! Ianis Iulian Mahu a decedat joi seară, la etajul cinci al Spitalului Municipal Paşcani (Iaşi), chiar în faţa medicilor care încercau să-l resusciteze cu manevre clasice, întrucât defibrilatorul se afla la parter. Pentru a căra în braţe tuburile de oxigen şi defibrilatorul, până la etajul cinci, asistentele au avut nevoie de câteva zeci de minute. În ciuda manevrelor susţinute ale personalului medical, puştiul n-a mai putut fi salvat.
Ianis era elev în clasa pregătitoare a Liceului „Nicolae Iorga” din Paşcani, acolo unde ar fi învăţat în frig o bună perioadă de timp, după ce instituţia a fost debranşată de la reţeaua centralizată, în primăvara anului 2019. Săptămâna trecută, băieţelul ajunsese de urgenţă la spital cu varicelă, iar medicii spun că decesul lui a fost provocat de un şoc toxico-septic. „Analizele au trecut în etapa a doua, aceea de identificare prin cultură. Noi suspicionăm un şoc toxico-septic“, explică Liviu Stafie, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Factorul de risc pentru sindromul de şoc toxic streptococic la copii este varicela.
Mama băiatului a leşinat
Potrivit specialiştilor consultaţi de “Adevărul”, frigul poate favoriza răspândirea varicelei. Primăria Paşcani şi conducerea Liceului „Nicolae Iorga” n-au accelerat demersurile pentru montarea unei centrale termice în unitatea de învăţământ. „Şcoala nu a fost debranşată de la căldură de Primăria Paşcani. Firma de agent termic a intrat în insolvenţă, dar toate unităţile şcolare au centrală proprie, le-am pus”, sus-ţine viceprimarul din Paşcani, Gabriela Nedelcu. Aceasta spune că Liceul „Nicolae Iorga” are centrală termină de două-trei săptămâni, ceea ce înseamnă că până atunci toţi elevii liceului, inclusiv Ianis, au învăţat în frig. „Nu încercaţi să asociaţi. Nu, nu, sub nici o formă. Încercaţi, probabil, să asociaţi asta cu cazul copilaşului care, din păcate, a decedat. Liceul a avut căldură. Toate unităţile de învăţământ au avut căldură”, spune Nedelcu.
În prezent, şcoala pe băncile căreia a învăţatat şi Ianis este închisă, fiindcă s-a decis suspendarea cursurilor pentru a se efectua dezinfecţia totală a instituţiei. Ancheta deschisă de instituţiile statului după moartea prichindelului va stabili şi dacă Ianis s-a îmbolnăvit de varicelă din cauza frigului. Băieţelul a murit după ce-a fost internat la Pediatrie, deşi starea lui necesita îngrijire medicală la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). Neşansa copilului a fost că era minor şi nu putea fi internat, potrivit reglementărilor în vigoare, la Unitatea de Primiri Urgenţe, iar secţia de Pediatrie nu avea dotări pentru medicina de urgenţă.
Trupul neînsufleţit al lui Ianis a fost depus la biserica din apropierea casei. Mama băiatului a leşinat când l-a văzut în sicriu şi a avut nevoie de îngriji medicale.