Rabla pentru electrocasnice 2020. Ce valoare au voucherele și care este procedura
Ghidul programului „Rabla pentru electrocasnice – ediția 2020” a fost lansat în dezbatere publică la începutul acestei săptămâni de ministrul Mediului, Costel Alexe. Veți putea cumpăra șapte tipuri de aparaturi electrice și electrocasnice, cu vouchere în valoare de 200, 300 sau 400 de lei.
„Avem la dispoziţie 40 de milioane de lei şi românii pot achiziţiona până la finalul anului electrocasnice, cu voucherele primite în schimbul aparaturii la care renunţă. Am estimat că venim în sprijinul a 100.000 de români care vor apela la acest program, dar şi a industriei româneşti. La fel de important este că, prin achiziţionarea de noi electrocasnice, facturile la energie vor fi mai mici, iar statul reuşeşte să extragă aceste obiecte, în fond, nişte deşeuri, din casele românilor. Colectarea lor se va face organizat, nu vom mai găsi frigidere la gropile de gunoi ale oraşelor. Dacă solicitările vor fi mari, vom suplimenta suma alocată”, a explicat ministrul Costel Alexe, în cadrul ueni conferințe de presă organizate la Bacău.
Poți cumpăra 7 tipuri de electrocasnice
În cadrul acestui program, românii își pot înlocui aparatura veche, uzată, în schimbul căreia primesc vouchere pe care le vor folosi la achiziționarea unor produse noi, mai performante din punct de vedere energetic. Voucherul nu poate depăși 50% din valoarea produsului.
Ca o noutate, la lista electrocasnicelor ce pot fi cumpărate cu vouchere se adaugă, anul acesta, aspiratoarele. Valoarea voucherelor variază între 200 și 400 de lei, astfel:
- 200 de lei: pentru aspiratoare cu eficiență energetică cel puțin A
- 300 de lei: pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++
- 400 de lei: pentru mașini de spălat vase, aparate de aer condiționat, frigidere/combine frigorifice/congelatoare, uscătoare de rufe (toate acestea cu eficiență energetică cel puțin A++) și televizoare cu eficiență energetică cel puțin A.
Care e procedura de acordare a voucherelor
Ghidul va sta în consultare publică 30 de zile, timp în care marii retaileri se vor înscrie în program. Apoi, beneficiarii vor putea aplica online, pe site-ul www.amf.ro, pentru achiziționarea de produse de la comercianții acceptați. În schimbul lor, trebuie să predea produsul vechi, de același tip cu cel nou cumpărat. Potrivit avocatnet.ro, există două excepții de la această regulă și anume pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate și alte aparte vechi din listă.
La înscrierea online, solicitantul trebuie să completeze următoarele date:
- Nume, prenume, adresa de domiciliu, CNP;
- Număr de telefon și adresă de e-mail;
- Declarație pe proprie răspundere conform căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat și bugetul local;
- Acordul cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către AFM;
- Tipul de electrocasnic ce se dorește a fi achiziționat, precum și declarația pe proprie răspundere prin care se obligă să predea unul uzat, în momentul achiziționării.
Programul ar putea fi aplicabil într-o lună și jumătate
După ce trimite aceste date către AFM, solicitantul va primi, tot prin intermediul aplicației, un voucher electronic cu o valabilitate de 15 zile. „Într-o lună și jumătate ar trebui să avem echipamentele în casele românilor”, promit autoritățile. Rămâne de văzut în cât timp se vor epuiza fondurile, știut fiind faptul că în anii trecuți trebuia să fii pe fază și să acționezi rapid, căci fondurile se epuizau și în 24 de ore.