Racheta care poată să aducă ploaia în România! Când ar putea fi folosită

Ultima actualizare:

Se lucrează la racheta care va produce ploi artificiale. Această inițiativă vine ca răspuns la nevoile fermierilor, dar și la criticile aduse sistemului actual de rachete antigrindină. Racheta românească ar putea salva agricultura de la secetă. Cel puțin asta promite ministrul Economiei Florin Barbu.

Racheta care poată să aducă ploaia în România!
Racheta care poată să aducă ploaia în România!

Racheta pentru producerea de ploi artificiale

Ministerul Economiei lucrează la dezvoltarea unei rachete pentru însămânțarea norilor, o tehnologie utilizabilă doar în sezoanele de toamnă și primăvară, a explicat ministrul. Barbu a detaliat că, printr-un ordin de ministru, a oprit lansarea rachetelor antigrindină pe aproximativ 100.000 de hectare din Prahova, acoperite de acest sistem, răspunzând astfel cerințelor fermierilor, care au considerat că prezența acestor rachete împiedică precipitațiile.

„Am luat această decizie la cererea fermierilor din Prahova, care și-au exprimat opoziția față de utilizarea rachetelor antigrindină, considerând că acestea ar contribui la secetă. După sistarea lansărilor, în decurs de o săptămână și jumătate, în zonă au căzut peste 150 de litri pe metru pătrat de precipitații, ceea ce sugerează că situația s-ar putea stabiliza fără intervenții suplimentare”, a spus Florin Barbu la conferința „România inteligentă”.

Fermierii au criticat sistemul românesc antigrindină

Barbu a subliniat că sistemul antigrindină este unul eficient și va continua să beneficieze de investiții. În plus, Ministerul Economiei explorează posibilitatea de a lansa rachete special concepute pentru însămânțarea norilor, pentru a reduce deficitul de apă din sol în perioadele mai răcoroase ale anului. În ceea ce privește utilizarea acestei tehnologii pe timp de vară, Barbu a menționat că însămânțarea norilor în condiții de temperaturi extreme, cum ar fi cele de peste 40 de grade Celsius, nu este eficientă.

Fermierii din Prahova au criticat sistemul românesc antigrindină, susținând că acesta a fost implementat fără a consulta comunitățile locale și fără a respecta standardele Organizației Mondiale de Meteorologie. Ei au semnalat lipsa unui sistem adecvat de monitorizare și evaluare a eficacității și absența unui studiu de impact asupra poluării, ceea ce a generat nemulțumiri și cereri pentru o revizuire a abordării.

România este asigurată din punct de vedere al securităţii alimentare, chiar dacă anul acesta a fost unul secetos, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferinţă de specialitate.

Temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei

Meteorologii estimează că temperaturile se vor menţine mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, până în prima decadă a lunii septembrie, în toată ţara, dar în special în regiunile sudice şi sud-vestice. Cantităţile de ploaie înregistrate vor fi, în general, deficitare.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2004-2023.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net