Agricultorii români, despăgubiți pentru efectele secetei din ultimii doi ani. Anunțul Comisiei Europene

Comisia Europeană a aprobat un buget total de 75 de milioane de euro, adică peste 360 de milioane de lei, pentru a sprijini agricultorii din România a căror producție a fost afectată de seceta din ultimii doi ani.

Seceta din ultimii ani a afectat producătorii de cereale. foto: Farmforum
Seceta din ultimii ani a afectat producătorii de cereale. foto: Farmforum

Ce producători agricoli vor beneficia de ajutor

În comunicatul Comisiei Europene, citat de News.ro, este specificat faptul că sunt vizați de acest ajutor producătorii agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz şi rapiţă direct afectaţi de seceta severă.

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de compensare a producătorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 şi 2022. Măsura, cu un buget de aproximativ 75 milioane euro (aproximativ 365,6 milioane lei), este deschisă producătorilor agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz şi rapiţă direct afectaţi de seceta severă”, se arată în comunicatul trimis de Comisia Europeană.

Cum va fi acordat sprijinul financiar

Pentru a putea beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să îşi fi pierdut peste 30% din culturi ca urmare a secetei. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenţii directe proporţionale cu daunele suferite, pe baza rapoartelor privind daunele aduse culturilor. În cazul unei pierderi totale a culturilor lor, beneficiarii au dreptul la un ajutor în valoare de aproximativ 305 euro/ha (1.500 lei/ha), care să nu depăşească 40% din costurile eligibile.

Mare atenție, agricultorii trebuie să se grăbească, întrucât schema de ajutor se va încheia la 31 decembrie 2022. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporţională, întrucât se limitează la minimul necesar, şi că nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Pe pagina unui deputat român, din Parlamentul European, care a promovat anunțul, fermierii s-au plâns că ajutorul ar fi fost mult mai binevenit dacă ar fi susținut o rețea națională de irigații, capabilă să ajute recoltele pe timp de secetă. Este binecunoscut faptul că există unii agricultori care declară culturile ca fiind compromise pentru a beneficia de subvenții, ajutoare sau chiar despăgubiri din asigurări.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

barbat suparat jpg
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
cub cornel Ilie png
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
cub Otniela png
America Express Andreea Antonescu și Andreea Bălan Foto Antena 1
cub lidia buble png
facebook messenger jpeg
image
image
image
image
image
image
Fratii Tate escortati de politisti la iesirea din sediul DIICOT 26 ianuarie FOTO Inquam Photos Sabin Cirstoveanu
Cristina Pazurati în vizita la Tristan Tate FOTO Antena 3 CNN / Wowbiz
barbat suparat jpg
bani valuta curs valutar dolari pexels jpg
facebook messenger jpeg
gun 4560173 960 720 jpg