Agricultorii români, despăgubiți pentru efectele secetei din ultimii doi ani. Anunțul Comisiei Europene

Ultima actualizare:

Comisia Europeană a aprobat un buget total de 75 de milioane de euro, adică peste 360 de milioane de lei, pentru a sprijini agricultorii din România a căror producție a fost afectată de seceta din ultimii doi ani.

Seceta din ultimii ani a afectat producătorii de cereale. foto: Farmforum
Seceta din ultimii ani a afectat producătorii de cereale. foto: Farmforum

Ce producători agricoli vor beneficia de ajutor

În comunicatul Comisiei Europene, citat de News.ro, este specificat faptul că sunt vizați de acest ajutor producătorii agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz şi rapiţă direct afectaţi de seceta severă.

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească de compensare a producătorilor agricoli pentru daunele suferite ca urmare a secetei severe din 2021 şi 2022. Măsura, cu un buget de aproximativ 75 milioane euro (aproximativ 365,6 milioane lei), este deschisă producătorilor agricoli de grâu, secară, triticală, orz, ovăz şi rapiţă direct afectaţi de seceta severă”, se arată în comunicatul trimis de Comisia Europeană.

Cum va fi acordat sprijinul financiar

Pentru a putea beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să îşi fi pierdut peste 30% din culturi ca urmare a secetei. În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor subvenţii directe proporţionale cu daunele suferite, pe baza rapoartelor privind daunele aduse culturilor. În cazul unei pierderi totale a culturilor lor, beneficiarii au dreptul la un ajutor în valoare de aproximativ 305 euro/ha (1.500 lei/ha), care să nu depăşească 40% din costurile eligibile.

Mare atenție, agricultorii trebuie să se grăbească, întrucât schema de ajutor se va încheia la 31 decembrie 2022. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporţională, întrucât se limitează la minimul necesar, şi că nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenţei şi a schimburilor comerciale în UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Pe pagina unui deputat român, din Parlamentul European, care a promovat anunțul, fermierii s-au plâns că ajutorul ar fi fost mult mai binevenit dacă ar fi susținut o rețea națională de irigații, capabilă să ajute recoltele pe timp de secetă. Este binecunoscut faptul că există unii agricultori care declară culturile ca fiind compromise pentru a beneficia de subvenții, ajutoare sau chiar despăgubiri din asigurări.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net