Răspunsuri oficiale pentru cele mai frecvente întrebări despre vaccinul AstraZeneca
În România s-au înregistrat până în acest moment 2.518 reacţii adverse la vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19, dintre care 861 de reacţii la persoane imunizate cu ser din lotul ABV2856, oprit de la utilizate în Italia, arată reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, într-un răspuns oferit în cadrul unei sesiuni de întrebări pe pagina de Facebook RO Vaccinare.
În România au fost deja administrate 77.049 de doze din acest lot, iar restul de 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca măsură de extremă precauţie, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunţat aseară Comitetul de coordonare a vaccinării, potrivit adevărul.ro.
Care este eficacitatea acestui vaccin?
Răspuns RO Vaccinare: Eficacitatea certificată de EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului ) în urma analizei studiilor clinice este de 59.5%. Aceasta se referă la reducerea incidenţei de cazuri simptomatice în grupul vaccinat faţă de grupul care a primit placebo.
Pentru detalii se poate consulta linkul Rezumatului Caracteristicilor Produsului: https://vaccinare covid.gov.ro/.../Prospect-informatie.
Vaccinurile sunt disponibile categoriilor de persoane în funcţie de caracteristicile acestora. Un factor decisiv este şi rămâne în continuare disponibilitatea dozelor care depinde de livrarea acestora. Momentan este disponibil vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca. Vaccinul dezvoltat de compania Pfizer nu este disponibil întrucât sunt programate deja dozele. Vaccinul dezvoltat de compania Moderna este disponibil în cele 73 de centre nou deschise. Menţionăm că eficienţa în evitarea bolii severe şi a spitalizării este foarte mare în studiile clinice pentru toate cele 3 vaccinuri.
Când se vor vaccina persoanele din etapa 2 care inca nu au apucat sa se vaccineze? Se vor vaccina cu Astra Zeneca?
RO Vaccinare: Se vor putea vaccina cu toate vaccinurile autorizate de Comisia Europeană. Programarea va fi făcută in limita locurilor disponibile, iar din 15 martie se vor putea înscrie in listele de aşteptare.
Fiica mea are 49 de ani.Este alergica. A ajuns la spital cu soc anafilactic. Ce risca daca va face acest vaccin? Sau,si celelalte. Acesta, Astrazeneca ,e un vaccin mai ieftin?
RO Vaccinare: Toate cele trei vaccinuri împotriva COVID-19 sunt contraindicate doar persoanelor cunoscute cu alergii la substanţe incluse în vaccinul respectiv (substanţa activă sau excipienţi).
M-am vaccinat cu AstraZeneca lot ABV2856 în 22 februarie. De ce exista diferenţă între loturi ? Ce explicaţie dă producătorul?
RO Vaccinare: Înainte de eliberare, fiecare lot de vaccin este testat extensiv în laboratoare acreditate iar încadrarea în anumiţi parametri este verificată de către autorităţile de reglementare. Ca în orice proces de producţie, pot exista mici variaţii între loturi, dar acestea nu trebuie să depăşească unele valori limită stabilite încă din autorizarea iniţială a produsului. Asta înseamnă că orice lot de vaccin trebuie să fie foarte apropiat de cele folosite în studiile clinice de dovedire a siguranţei. Nu au fost raportate până acum deviaţii de la criteriile de calitate pentru lotul ABV2856. Evident, în cazul oricăror suspiciuni, autorităţile pot re-testa produsul în laboratoare independente. Dacă apar informaţii noi în această privinţă vom anunţa acest aspect cu celeritate.
Dacă m-am vaccinat cu Astra Zeneca, pot sa fac a doua doza cu alt vaccin?
RO Vaccinare: Nu exista pana în prezent date care sa arate ca se poate folosi un alt vaccin pentru a doua doza. În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AZ, veţi fi vaccinat şi la a doua doza cu AZ. Dacă nu va veţi vaccina cu a doua doza de vaccin AZ este posibil ca durata pt care veţi fi protejat împotriva COVID-19 sa se reducă. In studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimba un vaccin cu altul pt a doua doza.
Nu este recomandată la acest moment vreo astfel de schemă de vaccinare. De aceea nici nu există posibilitatea programării în platforma naţională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat iniţial. Nu este studiata schema de vaccinare cu 2 tipuri de vaccin, prin urmare nu exista dovezi referitoare la protectie sau siguranta in acest sens.
Am fost vaccinat cu AstraZeneca. Ce pot sa păţesc? Ce am de făcut?
RO Vaccinare: Persoanele pot reacţiona diferit la vaccinuri. Unele persoane au reacţii adverse minime sau deloc, dar acest fapt nu indică dacă vaccinul este eficient sau nu. Corpul reacţionează într-un mod diferit la acesta. Ca toate vaccinurile, vaccinurile COVID-19 pot provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. Informatii referitoare la vaccinul AstraZeneca sunt disponibile pe site-ul ANMDMR sectiunea vaccinuri autorizate (https://vaccinare-covid.gov.ro/vacc.../vaccinuri-autorizate/). Dacă manifestaţi orice reacţii adverse la vaccin, şi doriţi un sfat medical, adresaţi-vă medicului dumneavoastră curant, farmacistului sau asistentei medicale. Numai aceştia sunt în măsură să vă ofere recomandări cu privire la măsurile ce trebuie luate. Medicul curant poate fi medicul dumneavoastră de familie sau un medic specialist care vă urmăreşte starea de sănătate.
Când s-a primit prima informare de la EMA?
RO Vaccinare: Prima informare a fost în 10 martie 2021, după decizia Austriei de a suspenda utilizarea lotului ABV 5300 a vaccinul Covid-19 AstraZeneca. În data de 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunţă faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin şi evenimentele adverse raportate. De mentionat este ca aceste decizii sunt in vederea utilizarii lotului ABV 5300, din care Romania nu a primit vaccin.