Războaiele i-au speriat pe cei care se visau militari. S-au subţiat vizibil efectivele de elevi
Până acum, un loc de muncă în Armată era considerat un job călduţ, cu salariu bun şi pensie la 40 de ani! Războaiele din jurul României taie pofta românilor pentru cariera militară. Anul acesta s-au subţiat vizibil efectivele de elevi ai Şcolii de Maiştri Militari şi Subofiţeri de la Boboc, judeţul Buzău, informează adevarul.ro.
Un număr de 137 de elevi au depus jurământul militar la Şcoala de Maiştri Militari şi Subofiţeri de la Boboc, judeţul Buzău, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Dintre bobocii seriei actuale, 37 sunt fete, un număr mai mare decât în alţi ani, ceea ce reprezintă o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte participarea femeilor în instituţiile militare. Ceremonialul depunerii jurământului faţă de ţară a fost unul cu o mare însemnătate, atât pentru tinerii elevi, cât şi pentru familiile lor.
După zece săptămâni de instrucţie intensivă, cei 137 de elevi ai şcolii au avut parte vineri de un moment de neuitat. Îmbrăcaţi în uniformă şi purtând echipamentul militar, elevii s-au aliniat şi au aşteptat, cu emoţie, să rostească jurământul de credinţă. Elevii din anul întâi au defilat pentru prima dată în calitate de militari ai Forţelor Aeriene Române. Emoţii au fost atât din partea elevilor, cât şi a celor care au asistat la depunerea jurământului. Elevii au primit îmbrăţişări din partea celor dragi. Pentru tinerii militari depunerea jurământului înseamnă începutul unei cariere mult visate. Din păcate uniforma militară nu mai este la fel de dorită de tineri aşa cum era în alte serii.
Doar 75% din locurile de la „Boboc” au fost ocupate
În acest an, pentru prima dată nu au fost ocupate integral toate locurile din cadrul Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”. Una dintre explicaţii, cred reprezentanţii unităţii, ar fi situaţia geopolitică şi războiul care se desfăşoară în aceste momente lângă graniţele României.
„Este şi acesta un impediment pentru care nu vin candidaţi la examenul de admitere. Anul acesta am avut ocupate 75% locuri”, declară comandor Corneliu Mititelu, comandant Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia”.
Mii de morţi, sute de ostatici, în Israel
Conflictul între grupările militante palestiniene conduse de Hamas şi Israel a început la 7 octombrie 2023 cu un atac-surpriză asupra Israelului. Peste 5.000 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza, controlată de Hamas.
Apoi, circa 2.500 de militanţi palestinieni au străpuns bariera dintre Gaza şi Israel şi au atacat comunităţi civile şi baze militare ale IDF din apropierea Fâşiei Gaza. Cel puţin 1.400 de israelieni, majoritatea civili, au fost ucişi. Sute de ostatici, inclusiv femei, copii şi bătrâni, au fost răpiţi şi duşi în Fâşia Gaza. Israelul a ripostat cu rachete, dar nu a intrat încă terestru în Fâşia Gaza.
600 de zile de război în Ucraina
Rusia a atacat Ucraina la data de 24 februarie 2022. Invazia a ucis sute de mii de oameni de ambele părți.
Forțele rusești au fost responsabile pentru victimele civile în masă și pentru torturarea soldaților ucraineni capturați.
Aproximativ 8 milioane de ucraineni au fugit din țară până în octombrie 2023, devenind cea mai mare criză a refugiaților din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Potrivit cifrelor ucrainenilor, numărul de soldați pierduți de armata lui Vladimir Putin a ajuns la circa 300.000.