Război între medicii de familie din Sălaj. Protestatarii cer pedepsirea spărgătorilor de grevă
Medicii de familie care au refuzat să-şi depună dosarele pentru semnarea noilor contracte-cadru au înaintat ieri la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) o notificare. Prin acest document, ei solicită instituţiei să anuleze actele adiţionale încheiate pentru luna iunie cu colegii lor care au fost de acord cu noile prevederi şi care, începând cu 1 iunie, au depus cereri de intrare în relaţie contractuală cu Casa. Preşedintele CJAS, Claudiu Bîrsan, spune că este vorba despre 83 din totalul de 117 medici de familie din judeţ, care au venit, până ieri inclusiv, să-şi depună aceste dosare.
Mai mult, supăraţi că cei peste 80 dintre medicii din Sălaj au spart protestul desfăşurat la nivel naţional, medicii încă protestatari solicită şi imputarea tuturor reţetelor şi biletelor de trimitere scrise de aceştia în ultima săptămână. „Au fost scrise în baza unui act adiţional pe care noi îl considerăm ilegal. Am şi depus o cerere în instanţă pentru a fi declarat ilegal”, declară Rozalia Niculescu, preşedinta Patronatului Medicilor de Familie din Sălaj.
„Nu vom anula nimic“
De cealaltă parte, Claudiu Bîrsan spune că medicii care şi-au depus dosarele şi care, din momentul depunerii, au putut scrie reţete compensate şi gratuite şi bilete de trimitere pot să stea liniştiţi. „Nu vom anula nici un act adiţional. Din contră, ţin să le mulţumesc, în numele asiguraţilor, celor care au înţeles să semneze actele adiţionale”, precizează Bîrsan.
Surse neoficiale spun că medicii care nu au semnat vor să îi reclame pe cei care au semnat şi la Colegiul Medicilor, cu solicitarea de a fi suspendaţi pe o perioadă de trei luni. Liviu Oroianu, preşedintele CM Sălaj, a negat că, până în acest moment, ar fi fost depusă o astfel de sesizare.
Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 14 iunie.
Cifră: 83 este numărul medicilor care au semnat, până acum, actele adiţionale