Răzvan Cherecheş, expert în sănătate, îngrijorat de strategia COVID a Guvernului: «A pierdut startul campaniei de vaccinare»

Ultima actualizare:
„Ar fi bine dacă toată lumea s-ar vaccina”, consideră profesorul Răzvan Cherecheş
„Ar fi bine dacă toată lumea s-ar vaccina”, consideră profesorul Răzvan Cherecheş

Profesor universitar în Statele Unite ale Americii, la Iowa University, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş vorbeşte despre campania de vaccinare şi despre provocările acesteia. El atrage atenţia că autorităţile române au întârziat nepermis campania de informarea populaţiei.

În opinia lui Răzvan Cherecheş, autorităţile au pierdut deja un timp preţios pe care l-ar fi putut folosi pentru o campanie susţinută de informare asupra avantajelor şi a tot ceea ce presupune vaccinarea anti-COVID-19. Într-un interviu pentru Adevărul, expertul spune că partea de logistică, deşi dificilă, poate fi rezolvată şi dă exemplul Republicii Democrate Congo. Ţara africană a reuşit să ducă la bun sfârşit o importantă campanie de vaccinare împotriva Ebola, în condiţii chiar şi mai grele.Adevărul: România se află într-o situaţie de neinvidiat, iar numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 se menţine ridicat. Unde credeţi că s-a greşit?Răzvan Cherecheş: Toate studiile, toate proiecţiile arătau că vom avea un val doi. Ministerul Sănătăţii nu a crecut suficient capacitatea de testare, nu s-a ocupat de anchetele epidemiologice. Am şi obosit să vorbesc despre cât de mult sunt neglijate aceste anchete epidemiologice. Iar Guvernul României n-a reuşit să ducă o campanie prin care să-i convingă pe români să poarte masca şi să respecte distanţarea socială. Există şi guverne care s-au pregătit. Creşteri au avut aproape toate ţările, dar nu un impact atât de masiv cu această supraaglomerare şi cu o mortalitate atât de mare cum e la noi. Noi suntem cu zăpada peste noi şi zicem că poate ar trebui să facem achiziţia de material antiderapant. În timp ce alte ţări au zis „vom ajunge în situaţia să fim supraaglomeraţi în perioada următoare, deci trebuie să luăm de acum măsuri”.Care credeţi că sunt provocările cu care ne vom confrunta privind vaccinarea anti-COVID-19?Pasul unu este pornirea unei campanii de informare a populaţiei. Pentru că populaţia trebuie să aibă toate informaţiile necesare ca să decidă dacă se vaccinează sau nu. Dacă s-ar fi decis să se meargă pe o abordare în care era obligatorie vaccinarea, ar fi fost nevoie de o dezbatere publică, la capătul căreia trebuia să se decidă acest lucru. Cum nu s-a făcut asta, concluzia este că avem o vaccinare voluntară.


    „Ar fi bine dacă toată lumea s-ar vaccina”, consideră profesorul Răzvan CherecheşFoto: Arhivă personală
„Ar fi bine dacă toată lumea s-ar vaccina”, consideră profesorul Răzvan CherecheşFoto: Arhivă personală

Oamenii vor şi trebuie să ştie care a fost procesul de autorizare, cum s-a dezvoltat vaccinul, cum funcţionează, cum se administrează, care sunt factorii de risc şi care sunt avantajele. De exemplu, unele companii aeriene au anunţat deja că ar putea să transporte pe viitor doar persoanele vaccinate. Toate acestea sunt lucruri care trebuie discutate. De fapt, ar fi trebuit discutate deja de mult, iar o campanie specială de informare trebuia pornită în urmă cu cel puţin o lună. La noi, guvernul a pierdut deja startul campaniei, ceea ce e foarte rău.Ce ar fi trebuit să facă autorităţile pentru a fi mai convingătoare?Dacă Guvernul ar fi reuşit să menţină încrederea populaţiei, dacă ar fi avut o comunicare clară şi transparentă – şi nu a avut din nefericire. Optim ar fi să ne vaccinăm cu toţii. Exact la fel cum în varianta cea mai bună posibilă, dacă toţi am sta două săptămâni în casă, fără să ieşim absolut deloc, s-ar rezolva problema cu epidemia. Dar nu e posibil să stăm toţi, toată omenirea în casă. Şi atunci ar fi foarte bine dacă toată lumea s-ar vaccina. S-a vorbit mult despre logistică şi despre dificultăţile care vor apărea pe parcurs. Vor reuşi autorităţile să se descurce?Partea de logistică nu e aşa de complicată. S-a reuşit vaccinarea în Republica Democrată Congo, e vorba de vaccinul anti-Ebola. Un vaccin care are lanţ de frig de minus 80 de grade. Şi sunt multe zone unde nu e curent deloc, dar au reuşit să-l transporte, să-l administreze şi să oprească ultima epidemie de Ebola.De data aceasta, în România se va implica şi Armata.Salut faptul că se va implica Ministerul Apărării Naţionale şi că militarii se vor ocupa de lanţul de distribuţie. Pentru că Ministerul Sănătăţii a dovedit o capacitate foarte redusă în trecut în distribuirea vaccinurilor. Vedeţi că vaccinul antigripal nici în ziua de azi nu e distribuit corespunzător şi nu a ajuns la populaţie. Şi au trecut câteva luni de atunci. Şi era vorba despre un vaccin simplu, nu de un vaccin complex, cum este cel anti-COVID-19.

Flash news

  • MESAJ. Medicul rezident Amin Zahra, care s-a mutat în Timişoara în urmă cu mai mulţi ani, îi ajută pe doctorii de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Israelianul nu are deloc o misiune uşoară şi transmite un mesaj pe Facebook. „Dacă gândul tău este unde o să-ţi petreci minivacanţa şi singura problemă este că locul tău preferat este ocupat, atunci te poţi considera norocos, pentru că mulţi nu-şi găsesc cazare la ATI, iar restul se pregătesc de-o înmormântare. Am învăţat că fericirea nu înseamnă a avea, ci a fi. Vă doresc să fiţi sănătoşi”, a postat Amin Zahra.
  • ANUNŢ. Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre vaccinarea anti-COVID-19. „E probabil ca primele tranşe de vaccin să vină la începutul anului viitor. Vaccinarea în masă se va produce probabil în primăvară”, a declarat preşedintele României. Şeful statului a explicat faptul că în linia întâi de vaccinare (ianuarie-februarie) vor fi medicii şi personalul medical, precum şi personalul din infrastructura critică. Ulterior vor fi imunizaţi şi cei din Administraţia Prezidenţială, Guvern şi alte instituţii publice.
  • VESTE BUNĂ. Singurul pacient care a supraviețuit incendiului izbucnit pe 14 noiembrie, la Spitalul Județean din Piatra Neamţ, a ieşit duminică de la Terapie Intensivă, unde era internat din cauza infectării cu noul coronavirus. El se află acum internat într-un salon COVID - 19, în stare stabilă, anunță Mediafax. Dintre cei şase pacienţi transferaţi de la Piatra Neamț la Spitalul Mobil de la Leţcani (Iași), cinci au decedat.
  • REGRETE. Dinu Ştefan, un medic veterinar din Caracal, a decedat în urma infectării cu noul coronavirus. „Drum lin, domnule doctor Dinu Ştefan! Am sperat până în ultima clipă că va fi salvat, aşa cum dânsul a salvat mii de animăluţe“, e unul dintre mesajele postate pe pagina personală de Facebook a renumitului veterinar. Medicul era internat de două săptămâni la Spitalul Municipal din Caracal. „Participa la congrese internaţionale, era consultat de specialişti, nu am cuvinte care să descrie acest om. Din păcate, a venit prea târziu la spital. Avea o afectare pulmonară de 75-80%“, spune doctorul Liviu Radu, managerul unităţii medicale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net