Realitatea dură a elevilor de la sate. În ce condiții mizere învață sute de copii din România

Alt an, aceleași rezultate slabe și același răspuns parcă devenit deja laitmotiv al autorităților. În România, există licee în care nici măcar un singur elev nu a promovat examenul de bacalaureat, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu nu are o soluție propriu-zisă, în schimb subliniază că va analiza îndeaproape situația și va lua măsurile necesare.

scoala sat 6 elevi  LD 14 JPG
Sute de copii învață în condiții mizere Sursă foto: Adevărul

În nu mai puțin de 42 de licee din România nu a existat nici măcat un singur elev care să fi promovat examenul de bacalureat, în anul 2022. Soluția la care se gândește profesorul Ştefan Vlaston, expert în educaţie, este una tranșantă, dar care nu promite să remedieze situația: desființarea acestor licee și transformarea în școli de meserii.

Ar putea să te intereseze și: Început școlar la sate: cu tablete, dar cu toaleta tot în curte 

Promovabilitatea scăzută sau inexistentă în atât de multe instituții nu ar trebui să ne mire în mod deosebit dacă ne gândim, preț de o secundă, în ce condiții mizere se străduiesc să învețe atât de mulți copiii din mediul rural.

În anul 2022, în România, încă există școli și licee în care țiglele sunt puse la pământ, pereții sunt decojiți, iar podeaua distrusă. Săli de clasă în care ploaia se inflitrează prin pereți și în care elevii tremură, toamna și iarna în bănci, pentru că nu există încălzire.

Mai mult decât atât, în unele școli de la țară, elevii învață simultan într-o singură clasă sau folosesc microbuzele școlare pentru a ajunge la școlile aflate în sate îndepărtate din comune. Nu puține sunt cazurile în care elevii se spală pe mâini la lighean pentru că nu au chiuvete funcționale și trebuie să treacă pe lângă câini vagabonzi în drumul spre toaleta aflată în curte. Multe dintre spații sunt insalubre și reprezintă un pericol la adresa sănătății elevilor și profesorilor.

Vezi și: BAC 2022. Județele în care au fost înregistrate cele mai mici medii 

Pandemia de coronavirus a agravat situația elevilor din mediul rural

Pandemia de coronavirus a oferit încă o lovitură copiilor aflați în mediul rural, dar care își doresc să învețe. Sărăcia, lipsa oportunităților, a infrastructurii și accesul limitat la dispozitive pentru a face școala online și-a spus cuvântul în cazul elevilor din mediul rural.

37% dintre elevii de la sate au luat sub nota 5 la Evaluarea Națională în 2021 și doar 4% au obținut peste 9, iar rata abandonului școlar se afla pe o pantă ascendentă. Aproximativ 40 la sută dintre copiii aflați în mediul rural nu s-au conectat nici măcar o singură dată la cursurile online. Nu pentru că nu și-ar fi dorit, ci pentru că nu au avut mijloacele necesare.

Milioane de euro, cheltuite pentru parcuri aflate în mijlocul pustietății

Bulversant este faptul că România a cheltuit zeci de milioane de euro pentru parcuri, majoritatea aflate în camp sau chiar în mijlocul pădurii. Un exemplu tipic de bani publici investiți prost: Comuna Vâlcelele, județul Călărași. Autoritățile locale au construit un parc pe câmp, exact lângă o pădure, la doi kilometri distanță de localitate. 

Fiind amplasat într-un loc greu de accesat, nimeni nu a beneficiat de parcul pentru care s-au cheltuit nechibzuit sume impresionante de bani. Anii au trecut, locul a ajuns o paragină, iar acum doar buruienile domnesc printre bănci.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

299011783 10228211450569350 3863063160789419997 n jpg
646x404 jpg
BeFunky collage (3) jpg
oana roman 2 webp
Anne Heche FOTO Getty Images
soferi opriti de politisti jpeg
jennifer lopez ben affleck jpg
1 gabi badalau si copiii jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
fbi donald trump 2 webp
calendar ortodox 2021 13 august sf tihon din zadonsk png
calendar ortodox 2021 12 august sfintii mucenici fotie si anichint png
FotoJet (1) jpg
wizz air avion jpeg
Razboi in Ucraina - pagubele provocate de bombardamentele din Kostiantynivka FOTO AFP