Recuperarea taxei auto
Recuperarea taxei auto pentru şoferii care au obţinut în instanţă dreptul la restituirea sumei se va face într-un interval de 5 ani, eşalonat în cuantum de 20% pe an, potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial. Prevederile sunt valabile pentru vechile taxe auto şi nu pentru timbrul de mediu.
“Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plăţii integrale şi cheltuielile de judecată, precum şi alte sume stabilite de instanţele judecătoreşti, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiza pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora“, se arata în OUG nr. 8/2014, privind recuperarea taxei auto.
Recuperarea taxei auto: Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească solicitantul
1. hotărârea instanţei de judecată de restituire a taxei să fie definitivă şi irevocabilă. 2. hotărârea să devină executorie până la 31 decembrie 20153. taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante trebuie să fi fost achitată pentru înmatricularea în România a unui autovehicul second hand adus din UE şi care a fost anterior înmatriculat într-un stat UE4. taxa este aferentă atât anului 2012, cât şi perioadei 1 ianuarie – 4 martie 2013.
Persoanele fizice care au câştigat în instanţă recuperarea taxei auto trebuie să depună o cerere de restituire la organul fiscal al Agenţiei Naţională de Administrare Fiscală în sectorul unde au domiciliul, scrie wall-street.ro.
Recuperarea taxei auto: Documentele necesare
“Cererea de restituire trebuie să fie depusă în cadrul termenului legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, respectiv în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la restituire. Data la care a luat naştere dreptul la restituire este data hotărârii judecătoreşti executorii”, se mai arată în OUG.
Documente pentru recuperarea taxei auto: cererea de restituire, hotărârea judecătorească executorie şi copie legalizată, actul de identitate al solicitantului. Organul fiscal este obligat să dea un răspuns în 45 de zile.
Recuperarea taxei auto se face doar prin instanţa de judecată. Pentru a începe procesul este nevoie de: cartea de identitate a maşinii în copie şi original, contractul de vânzare cumpărare, decizia de impunere a plăţii taxei de poluare eliberată de Administraţia Financiară şi dovada plăţii taxei de poluare.