Referendumul pentru familie 2018. Totul despre modificarea Constituției
Referendumul pentru familie se va desfășura la sfârșitul săptămânii, în 6 și 7 octombrie. Pentru ca acesta să fie valabil, la urne trebuie să se prezinte cel puţin 5.685.517 de persoane cu drept de vot. Click! îți spune totul despre modificarea Constituției, pentru care românii sunt chemați sâmbătă și duminică la vot.
Referendumul pentru familia tradițională are loc pe 6 și 7 octombrie
Referendumul pentru familie, care se va desfăşura în 6 şi 7 octombrie, între orele 7.00 – 21.00, are la bază iniţiativă cetăţenească demarată de Coaliţia pentru Familie, prima de după 1989.
Iniţiativa, semnată de peste trei milioane de români, vizează înlocuirea sintagmei „între soţi"”, după cum scrie, în prezent, la art. 48, alin. (1) al Constituţiei, cu căsătoria liber consimţită „între un bărbat şi o femeie”.
Care este întrebarea la care trebuie să răspunzi la referendumul pentru familie
Prin urmare, întrebarea care va fi tipărită pe buletinele de vot de la referendumul pentru familie și la care cetățenii pot răspunde cu „Da” sau „Nu” va fi următoarea: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.
Câți români au drept de vot la referendumul pentru familie
Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, la data de 2 octombrie 2018, este de 18.951.721, din care 18.279.534 de alegători au domiciliul sau reşedinţa în ţară, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 7 octombrie 2018, din care 16.781.333 sunt posesori de carte de identitate. Un număr de 672.187 de cetăţeni români au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, fiind posesori de paşaport CRDS.
Ce prezență trebuie să fie la urne pentru ca referendumul pentru familie să fie validat
Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, respectiv 5.685.517 persoane cu drept de vot, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente, adică minimum 4.737.930 persoane.
Câte secții de votare vor fi la referendumul pentru familie
Autoritatea Electorală Permanentă a informat că numărul total al secţiilor de votare organizate în ţară este de 18.662. Românii care nu sunt în localităţile de domiciliu pot vota în orice secţie, pe liste suplimentare.
La referendumul pentru definirea căsătoriei vor avea drept de vot şi românii care se vor afla pe 6-7 octombrie în afara graniţelor.
MAE organizează, pentru referendumul pentru familie, 377 secţii de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 în alte locaţii, cele mai multe fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova. Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15) şi Germania (14).
Proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei a fost adoptat, pe 9 mai, de Camera Deputaţilor. După un an, Senatul a votat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Legii Fundamentale potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi.
Imprimarea buletinelor de vot s-a făcut de către Regia Autonomă Monitorul Oficial, iar ştampilele cu menţiunea „Votat” a fost realizată de Regia Autonomă Monetăria Statului. De asemenea, confecţionarea timbrelor autocolante a fost făcută de către Compania Naţională Imprimeria Naţională SA.
În altă ordine de idei, organizarea referendumului pentru familie 2018 costă statul român 163,712 milioane de lei.