Regele diamantelor, înfundat în România

Ultima actualizare:

    Procurorii DNA au obţinut arestarea lui Beny Steinmetz, miliardarul israelian  implicat în dosarul retrocedărilor ilegale dintre Remus Truică şi Prinţul Paul
Procurorii DNA au obţinut arestarea lui Beny Steinmetz, miliardarul israelian implicat în dosarul retrocedărilor ilegale dintre Remus Truică şi Prinţul Paul

A scăpat el din multe scandaluri, dar pare să i se înfunde în România. Beny Steinmetz, aflat pe lista Forbes a celor mai bogaţi pământeni, a râvnit şi la afacerile necurate cu retrocedări de terenuri şi păduri de la noi. Procurorii au obţinut ieri arestarea afaceristului. Chiar dacă a fugit din România, Steinmetz va fi arestat dacă mai calcă în vreo ţară europeană.

N-a fost ţară în care a avut afaceri şi unde să nu fi lăsat în urmă anchete sau acuzaţii din cele mai diverse. La fel s-a întâmplat şi în România. Vorbim de Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai planetei. Ultima ”ispravă” l-ar putea costa însă scump. Judecătorii au decis ieri ca Beny Steinmetz să fie arestat. Asta dacă va fi prins, pentru că s-a tirat frumos din România înainte ca scandalul retrocedărilor ilegale să-l ajungă din urmă. ”Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus, împreună cu inculpaţii Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin (Benny) Steinmetz, Moshe Agavi şi alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi, instigarea şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare şi prin traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici”, anunţau procurorii printr-un comunicat de presă.

Astfel, prin retrocedările ilegale, Beny Steinmetz, Remus Truică şi ceilalţi complici au pus mâna pe terenuri şi păduri care valorează zeci de milioane €. Conform ultimul top Forbes, Beny Steinmetz are o avere estimată la 1,2 miliarde $. Totuşi, precedentele clasamente indicau chiar şi 7 miliarde de dolari. Mare parte din această avere a fost câştigată din comerţul cu diamante extrase în ţări precum Sierra Leone sau Zimbabwe. Numai că firmele controlate de Steinmetz au fost implicate în mai multe scandaluri, inclusiv în moartea, în 2012, a doi muncitori de la o mină din Sierra Leone, în timpul unei greve.

Israelianul de 60 de ani e acuzat şi că ar fi finanţat, din comerţul cu diamante, reprimarea sângeroasă a mişcărilor de protest arabe din Fâşia Gaza. Înainte de a avea de-a face cu ­DNA-ul românesc, Steinmetz a intrat şi în vizorul FBI-ului american. S-a întâmplat după ce companiile israelianului au preluat unele dintre cele mai mari zăcăminte de minereuri feroase din lume, în Guineea. Felul în care le-a obţinut ridică multe semne de întrebare. Firma lui Steinmetz a cerut despăgubiri uriaşe de la statul african, după ce autorităţile i-au retras licenţa de exploatare, suspectând că aceasta a fost obţinută prin mituirea celor mai înalţi oficiali.Până acum, a reuşit să scape de braţul legii, indiferent de ţara în care a fost cercetat. Va reuşi să-i ”fenteze” şi pe procurorii anticorupţie români?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
lac pixabay jpg
ryanair foto shutterstock
pitic  jpg
gabi cotabita fiice  jpg
marius batu jpg
banner cotabiță png
image
actualitate.net
image
actualitate.net