regele mihai a murit

Ultima actualizare:

    Regele Mihai I al României are 94 de anifoto: AP
Regele Mihai I al României are 94 de anifoto: AP

Regele Mihai I al României a murit astăzi, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Bolnav de cancer, Majestatea Sa a murit la reședința sa privată din Elveția, după ce a fost internat mai mult timp într-o clinică din Elveția, într-o stare de accentuată slăbiciune fizică.

Regele Mihai I al României a murit înconjurat de familie. Rege la șase ani neîmpliniți, detronat de propriul tată, alungat cu soldați înarmați din propria țară, în 1990, Regele Mihai I al României a vorbit despre singurătate în ultimul mesaj pe care l-a transmis românilor, după tragedia din clubul Colectiv, în noiembrie 2015. ”Un lucru pe care l-am învăţat în tinereţe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât duşmanii. Alt lucru învăţat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur.”

S-a retras din viața publică în martie 2016

După mai multe luni de speculații în jurul stării de sănătate a Regelui Mihai, Şeful Casei Majestăţii Sale Regelui a anunțat la 2 martie 2016 că Majestatea Sa se retrage din viața publică, după ce a fost diagnosticat cu leucemie cronică și operat de carcinom epidermoid metastazant.

"În ultimele săptămâni am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situaţie vine în anul în care familia şi ţara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea dinastiei şi a statului român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, custodele coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său custodelui coroanei", a transmis Regele Mihai prin vocea lui Andrew Popper, Şeful Casei Majestăţii Sale Regelui.

”Mi s-a schimbat numele? De ce-mi spui Majestate?”

A fost ieșirea oficială din scenă a singurului șef de stat în viață din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, înrudit cu familia regală a Marii Britanii, stră-strănepotul Reginei Victoria și văr de-al treilea al Reginei Elisabeta a II-a.

Regele Mihai a urcat pe tron prima oară în urmă cu 90 de ani, în iulie 1927, când nu împlinise încă șase ani. A fost trezit într-o dimineață de guvernanta englezoiacă altfel decât se obișnuise, cu apelativul ”Majestatea Voastră”.


    Regele Mihai I al României pe coperta revistei Time, în 1927foto: copertă
Regele Mihai I al României pe coperta revistei Time, în 1927foto: copertă

Revista Time a relatat la vremea respectivă dialogul candid dintre puștiul politicos, educat și femeia care încerca să-i spună, în cuvinte simple, că bunicul său, Regele Ferdinand, murise și că el urma să preia prerogativele regale. ”Mi s-a schimbat numele? De ce-mi spui Majestate?”, ar fi întrebat-o Mihai, asigurându-se imediat după aceea că va fi lăsat în continuare să se joace.

Trădat de propriul tată, izolat de mama pe care avea voie s-o vadă o dată pe an

Mihai i-a urmat la tron bunicului său pentru că tatăl său, Carol al II-lea, supranumit ”Regele Playboy”, renunțase la tron în 1925 și alesese calea exilului, alături de amanta sa, Elena Lupescu.


    Regele Mihai I al României alături de tatăl său, Regele Carol al II-leafoto: Casa Regală a României
Regele Mihai I al României alături de tatăl său, Regele Carol al II-leafoto: Casa Regală a României

Pentru că Regele Mihai era minor, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență, care nu a reușit să țină însă în frâu complicata viață politică a țării. Astfel, Regelui Carol al II-lea nu i-a fost deloc greu să revină în țară în 1930 și să-și detroneze propriul fiu. Mihai a primit titlul de Mare Voievod de Alba-Iulia, iar următorii ani va fi nevoit să-i petreacă departe de mama sa, pe care avea voie s-o viziteze doar câteva săptămâni pe an în exilul din Florența.


    Regele Mihai I al României alături de bunica sa, Regina Mariafoto: Casa Regală a României
Regele Mihai I al României alături de bunica sa, Regina Mariafoto: Casa Regală a României

A doua domnie și lovitura de stat de la 23 august 1944

În 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice şi să părăsească ţara, tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai. Sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele nu avea nicio putere reală de decizie. Nu a fost informat asupra intrării României în război alături de Germania nazistă.

Când balanţa războiului s-a întors şi forţele sovietice au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a înfăptuit lovitura de stat de la 23 august 1944: arestarea lui Antonescu şi restaurarea Constituţiei din 1923. Această mișcare a scurtat cel de-al Doilea Război Mondial cu șase luni și a salvat viața a mii de soldați.

Lipsit de sprijinul Marii Britanii şi Statelor Unite ale Americii, cu situaţia Transilvaniei ca mijloc de şantaj al ruşilor, regele a fost obligat în februarie 1945 să îl demită pe prim-ministrul anticomunist Nicolae Rădescu şi să-l numească pe Petru Groza la guvernare, care s-a dovedit un instrument docil în mâinile comuniştilor.

În semn de protest faţă de abuzurile noului guvern, regele a intrat în aşa-numita „grevă regală”, refuzând să semneze decretele guvernului. În aceşti ani, suveranul s-a profilat într-un simbol naţional al rezistenţei.

”Dacă nu semnezi imediat, suntem obligaţi să ucidem peste 1.000 de studenţi”

După interzicerea Partidului Național Țărănesc (1946), la sfârșitul anului 1947 a venit rândul instituţiei monarhice să fie înlăturată. La 30 decembrie 1947, regele a fost constrâns să semneze decretul de abdicare, în aceeaşi zi fiind proclamată republica populară.

Într-un interviu din 2007 pentru New York Times, Regele Mihai a rememorat evenimentele: ”A fost şantaj. Mi-au spus «Dacă nu semnezi imediat, suntem obligaţi - de ce obligaţi, nu ştiu - să ucidem peste 1.000 de studenţi pe care-i aveau în puşcărie»”.

Viața după abdicare. Și-a cunoscut viitoarea soție la nunta Reginei Elisabeta

Povestea de dragoste dintre Regina Ana și Mihai I al României a început în noiembrie 1947, când Regele a mers la Londra pentru a asista la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Prima întâlnire dintre viitorii soți a fost amuzantă: "Când ne-am întâlnit prima oară, el era în uniforma aviaţiei române. În loc să mă prezint asa cum trebuia, am reacţionat milităros, salutându-l în poziţia de drepţi. A fost un moment amuzant", a rememorat la un moment dat Regina Ana. După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena. În același an, autoritățile române i-au retras cetățenia.


    Regele Mihai I al României și Regina Ana în ziua nunțiifoto: Casa Regală a României
Regele Mihai I al României și Regina Ana în ziua nunțiifoto: Casa Regală a României

Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta (67 de ani), Elena (65 de ani), Irina (63 de ani), Sofia (59 de ani) și Maria (52 de ani).

La 10 iunie 2008, la București și la Castelul Peleș, a fost sărbătorită Nunta de Diamant, la 60 de ani de la căsătorie. A fost atunci primul jubileu regal desfășurat cu zeci de invitați din străinătate, omagiat de mii de români și privit la televizor de sute de mii de concetățeni.

La 10 iunie 2013, cel mai longeviv cuplu regal din istoria României a celebrat, într-un cadru privat, Nunta de Safir, adică 65 de ani de căsătorie.

Fermă de pui, atelier de tâmplărie, cursuri de broker la Bursa din Wall Street

Familia regală a locuit mai întâi la Lausanne, unde se nasc primele trei fiice, apoi, timp de șase ani, în Marea Britanie, unde, pentru a-și câștiga existența, Regele si Regina au înfiinţat o fermă de pui şi au construit un mic atelier de tâmplărie.


    Regele Mihai I al României, Regina Ana și principesele Margareta și Elenafoto: Casa Regală a României
Regele Mihai I al României, Regina Ana și principesele Margareta și Elenafoto: Casa Regală a României

Regele, Regina si principesele s-au întors în Elveţia în 1956. Regele Mihai semnase un contract cu compania aeriană Lear Jets and Co, pentru care a lucrat ca pilot de teste. Familia s-a instalat la Versoix, un mic oraş de pe malul lacului Geneva, la câţiva kilometri de oraşul Geneva. Aici au locuit peste 45 de ani şi tot aici se află, pentru moment, casa familiei.

În anul 1958 Mihai a oprit colaborarea cu Lear, iar un an mai târziu, în 1959, a înfiinţat o companie de electronică şi de mecanisme automate numită Metravel. Compania a funcţionat bine până in 1964, producând elemente pentru calea ferată şi sisteme de alarmă şi vânzând avioane de ocazie.

După cinci ani însă, presiunea concurenţei devenise prea mare, aşa că Regele si cei doi asociaţi au decis sa vândă compania. Regele a urmat, de asemenea, cursuri de broker la Bursa din Wall Street.


    Regele Mihai I al României și Regina Ana foto: Casa Regală a României
Regele Mihai I al României și Regina Ana foto: Casa Regală a României

Destinul regelui după Decembrie 1989. Blocat în țară cu vehicule militare și soldați înarmați

Prima tentativă de a veni în România are loc în decembrie 1990, când Regele avea deja 69 de ani. După câteva ore petrecute în București, Regele și suita sa pleacă spre Curtea de Argeș pentru a se reculege la mormintele înaintașilor. Vehicule militare și soldați înarmați îi blochează drumul. Este reținut pe autostrada spre Pitești și expulzat din țară.

În 1992, noul guvern român i-a permis regelui Mihai să revină în ţară de Paşti. Regele a fost întâmpinat de populaţie cu o simpatie deosebită. În Bucureşti, peste un milion de persoane au ieşit în stradă pentru a-l vedea. Popularitatea regelui a îngrijorat guvernul preşedintelui Ion Iliescu, regelui interzicându-i-se accesul în România pentru următorii cinci ani.

Abia sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, în 1997, Regele Mihai a primit înapoi cetăţenia română. Ulterior, i-au fost retrocedate şi o parte din proprietăţi.

Ultimul mesaj al Regelui: ”În momentele cruciale rămâi singur”

La împlinirea a 70 de ani de la întoarcerea armelor și trecerea de partea Aliaților, Regele Mihai a transmis un mesaj, prin intermediul biroului său de presă, românilor care au ieșit în stradă în noiembrie 2015 cerând schimbarea clasei politice în urma tragediei din clubul Colectiv. Printre rânduri se poate citi tristețea suveranului.

"Români, Când am întors ţara de partea Aliaţilor, pentru salvarea existenţei Statului român, aveam 22 de ani. Aceeaşi vârstă o aveau şi cei care se adunau, exact acum 70 de ani, la 8 noiembrie 1945, în Piaţa Palatului Regal, pentru a-şi apăra libertatea. Aceeaşi vârstă o au şi cei ce au ieşit în stradă, în aceste zile. Un lucru pe care l-am învăţat în tinereţe a fost că prietenii te pot dezamăgi mai mult decât duşmanii. Alt lucru învăţat atunci a fost că în momentele cruciale rămâi singur. Democraţia şi libertăţile nu sunt câştigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul îşi câştigă în fiecare zi dreptul de a avea un «mâine». Ţara îşi redobândeşte, cu fiecare generaţie, privilegiul de a continua să existe", a transmis Regele Mihai I.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net