Reguli noi la acordarea concediului medical, de la 1 august

Ultima actualizare:

    Perioada de concediu medical va fi fragmentată: mai întâi, pacientul primește maximum 3 zile. Apoi, e chemat la medic pentru o reevaluareFoto: Shutterstock
Perioada de concediu medical va fi fragmentată: mai întâi, pacientul primește maximum 3 zile. Apoi, e chemat la medic pentru o reevaluareFoto: Shutterstock

Regulile acordării concediului medical urmează să se schimbe, de la 1 august, potrivit unui ordin pus în dezbatere publică de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Concret, concediul va fi acordat în cel puțin două etape: inițial, pacientul va primi maximum 3 zile. Apoi, dacă are nevoie de mai mult, va trebui să se prezinte din nou la medic, pentru o reevaluare.

Până în prezent, medicul de familie putea acorda pentru un episod de boală până la 10 zile de concediu medical. În ambulator, medicul de specialitate (cardiologul, ortopedul, oftalmologul) putea acorda până la 30 de zile într-o lună. „Existau cazuri în care unii medici acordau din start 10 zile sau o lună fără să cheme pacientul la o reevaluare, să vadă dacă într-adevăr e necesar acel număr mare de zile de concediu medical. Actuala modificare a legislației ne obligă acum să dăm concediul în trepte. Într-o primă fază, până la 3 zile. Dacă pacientul are nevoie de mai mult și știm asta de la început, îi putem da 3 zile, apoi îl programăm la o nouă consultație pentru a-i da continuarea, moment în care trebuie să completăm o fișă, un plan de îngrijiri în care menționăm ce tratament, ce trimiteri i-am dat, practic să justificăm de ce a trebuit să prelungim concediul”, explică dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un interviu pentru Ro Health Review.


    Dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie
Dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie

În primă fază, pacientul primește maximum 3 zile

Nu se știe dacă la consultația de prelungire a concediului pacientul primește doar alte încă 3 zile sau poate primi tot restul de 7 zile. „Certificatele medicale pentru incapacitate temporară de muncă se vor acorda, de la 1 august, în cel puțin două etape, din care prima etapă este de maximum 3 zile calendaristice, cu excepția incapacității temporare de muncă a persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării”, se arată în document. Medicii de familie cer, însă, ca evaluarea să se facă după 5 zile, nu după 3, pentru că foarte puține afecțiuni s-ar putea vindeca doar în trei zile. „Noi am propus să se analizeze media zilelor de concediu date în 2019. Încă suntem în discuții”, spune dr. Raluca Zoițanu.

Ce se întâmplă dacă pacientul nu se poate deplasa la cabinet?

Ești bolnav, nu te poți duce la cabinetul medicul pentru prelungirea concediului. Ce e de făcut? „Ca și în trecut, mergem noi, medicii, la domiciliul pacientului, cu laptopul și cu cititorul de card la noi. Sau, până acum, rugam un aparținător să vină la cabinet cu cardul, ceea ce e discutabil dacă e legal. Acest aspect nu s-a rezolvat nici în prezent, decât în măsura în care încă sunt permise consultațiile la distanță, care se fac fără necesitatea cardului. Sperăm ca în viitorul contract cadrul să rezolvăm aceste aspecte legate de cum se fac consultațiile la domiciliu”, mai spune medicul Raluca Zoițanu.

„Ne temem de birocrație”

Medicii de familie se tem că această modificare legislativă le va aglomera și mai mult cabinetele și va duce la o birocratizare suplimentară a actului medical. „Faptul că trebuie să completăm încă un document suplimentar ne supără. În plus, există riscul amenzilor, pentru că de fiecare dată când se introduce un tipizat, un document cu niște căsuțe, riști să nu bifezi ceva ok și nu din rea-credință. Un alt dezavantaj este că, apărând această consultație exclusiv pentru prelungirea concediului, se aglomerează activitatea în cabinet”, atrage atenția reprezentanta medicilor de familie din România.

Unii își luau concediu medical să meargă în vacanță?

Schimbările au venit după ce s-au descoperit mai multe situații în care pacienții cereau concediu medical nu pentru boală, ci pentru... a pleca în vacanță, semnalează Observatornews.ro. Alți români se dădeau brusc loviți de boală ca să evite o perioadă mai aglomerată la serviciu. „Scopul acestei modificări legislative e de a elimina situațiile urâte în care un pacient primește concediu medical fără să aibă cu adevărat nevoie de el – fie pentru că are ceva de făcut și și-a epuizat concediul de odihnă, fie vrea să și-l păstreze. Însă aceste situații sunt izolate, pentru ele ar trebui făcute controale, nu schimbată legislația generală, pentru toată lumea”, adaugă specialistul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Meghan Markle interviu, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Taxi Romania FOTO Shutterstock jpg
dulceata kumquat grecia jpg
legoland jpg
1 black friday jpg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
fructe piata jpg
ucis de fulger gif
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net