Remember: Una dintre cele mai mari tragedii petrecute în România. Explozia de la Mihăilești, o rană nevindecată
Explozia de la Mihăilești care a ucis 18 oameni, între care doi tineri jurnaliști, este una dintre cele mai mari tragedii petrecute în România în ultimele trei decenii. Ziua de 24 mai 2004 rămâne în memoria românilor ca o rană nevindecată, iar cei care au trăit acea zi fatidică încă simt fiori reci.
Explozia
În zorii zilei de 24 mai, la ora 5 dimineața s-a dat alarma la ISU Buzău. Era anunțat un incendiu. Un camion încărcat cu îngrăşăminte se răsturnase și luase foc pe Drumul European E85 la intrare în localitatea Mihăileşti.
În jurul camionului în flăcări mișunau zeci de pompieri și mai mulți civili. Alături de ei erau și câțiva jurnaliști locali veniți să își facă și ei meseria la fața locului. La un moment dat, camionul, plin cu azotat de amoniu, a explodat. S-a făcut liniște.
După explozie
Oamenii au fpst aruncați la zeci de metri de suflul exploziei. Pentru cei care au supraviețuit și au reușit să se dezmeticească după deflagrație a fost nevoie de secunde bune pentru a accepta imaginea îngrozitoare din jurul lor. Un crater imens se formase în locul în care se aflase camionul, pulverizat de explozie.
Apoi au început să numere morții: 18 oameni zăceau fără viață aruncați și sfârtecați de explozie. Șapte pompieri, trei localnici şi doi jurnalişti ai postului Antena 1, dar și şi 13 răniţi grav a fost bilanțul exploziei de la Mihăilești.
Aminirea unui pompier supraviețuitor: ”Era o zi mohorâtă, parcă de doliu”
Sorin Teşcan este unul dintre cei cinci militari în termen de la pompieri care au scăpat cu viaţă.
„Era o zi mohorâtă, ploioasă, parcă de doliu. Aflasem că e un camion răsturnat. Am plecat cu sirene, alarme iar la Mihăileşti am găsit un nor de fum gălbui şi autotrenul răsturnat pe stânga. A coborât radiotelefonistul cu comandantul gărzii de intervenţie ca să facă cercetarea şi să transmită la bază”, spune Sorin Teşcan, citat de Adevărul.
Alt supravieţuitor, Marian Simi Ilie, pe atunci militar în termen, şi-a pierdut un picior în urma exploziei din 2004.
"Dumnezeu a vrut să trăiesc, a fost un moment de cumpănă al vieţii mele, care m-a marcat pentru că mi-am văzut colegii murind în jurul meu", a declarat sergentul major Marian Simi Ilie.
Doi tineri jurnaliști au murit la datorie
Alături de cei şapte pompieri, la Mihăileşti şi-au pierdut viaţa, în urmă cu 19 ani şi jurnaliştii Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, corespondenţi Antena 1, care au ajuns primii la locul în care tirul era răsturnat pe marginea carosabilului.
Elena Popescu avea 26 de ani, era redactor-şef la ATN Trust Press Buzău şi, de două luni, era corespondent al Antenei 1. Iubea călătoriile şi îi plăcea să citească.
Operatorul ei, Ionuţ Barbu, avea 24 de ani şi era absolvent de Politehnică. A filmat până în ultima secundă, iar imaginile surprinse de el au fost recuperate de localnicii din Mihăilești și au ajutat procurorii în anchetă.
18 morți. 4 ani de închisoare
După un proces care a durat 4 ani, instanţele din România au condamnat la 4 ani închisoare cu executare şi plata unor daune către familiile victimelor pe directorul de atunci al Combinatului Chimic Doljchim şi pe cei doi administratori ai firmelor care se ocupau de transportul îngrăşământului.