Canicula a pus stăpânire pe țară! 24 de puncte de prim ajutor, puse la dispoziția bucureștenilor
Canicula a pus stăpânire pe țară! În Capitală, nu au mai fost montate corturi albe de prim-ajutor ca în alţi ani, ci au fost puse la dispoziţia trecătorilor toropiţi de soarele arzător 24 de puncte, unele chiar în spitale.
Cod roşu de temperaturi extreme, în ţară
Vremurile în care România se topea la propriu sub soarele dogoritor au revenit. Meteorologii au emis o avertizare Cod roșu de temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat pentru începutul de iulie, valabilă în mai multe județe ale țării, dar în special în vestul ţării. În Capitală, asfaltul a început deja să frigă, iat oamenii caută umbra ca pe aur.
”Vine un val persistent de căldură și disconfort termic” este anunțul de joi (30 iunie) al meteorologilor. Cele mai afectate zone vor fi judeţele Arad, Bihor, Satu Mare, Sãlaj, Maramureş şi Bistriţa-Nãsãud, dar nici în restul țării nu va fi răcoare. Se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge şi depăşi recordurile absolute ale perioadei.
Temperaturile cele mai mari vor ajunge în jurul valorilor de 38-39 de grade în județele Arad, Bihor şi Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureş şi Bistriţa-Nãsãud vor fi 36-37 de grade. Pe parcursul nopţilor temperaturile se vor menține ridicate şi doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20-24 de grade.
Ca de obicei în astfel de cazuri, specialiștii sfătuiesc cetățenii să evite deplasarea în spaţiile publice. ”Ușor de zis să stai în casă, dar trebuie să mănânci! Îmi aduc alimentele doctorii sau specialiștii care îmi zic să stau în casă?”, spune Gheorghe Militaru, de 82 de ani.
24 de puncte pentru ajutorarea persoanelor afecate de caniculă, în Bucureşti
Autoritățile bucureştene au stabilit locurile unde trecătorii se pot răcori sau pot primi ajutor medical la nevoie. Au fost amenajate 24 de puncte pentru ajutorarea persoanelor afectate de caniculă la cele 19 spitale din subordinea Municipalității și la 5 sedii ale Direcției de Asistență Socială.
Un astfel de punct este deschis la sediul căminului pentru persoane vârstnice ”Academician Nicolae Cajal”, cel mai mare din România. Aici, l-am întâlnit pe Nea Gheorghe. ”Aveți tensiune de ofițer”, îi spune asistenta Cornelia Cristea bătrânului. Acesta bea un pahar cu apă se odihnește puțin și o ia din nou la pas pentru cele necesare traiului.
”Monitorizăm funcțiile vitale, temperatura, tensiunea, pulsul, saturația de oxigen. În funcție de situație administrăm un Calciu cu D 3 și îi punem pe picioare”, ne explică asistenta.
La 5 kilometri distanță, pe strada Constantin Mille nr 10, la unul dintre sediile Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Capitalei, Mihaela Nițoi se odihnește pe un scaun.
”Este o mămică ce a venit până aici să rezolve anumite probleme sociale și o rehidratăm. Îi verificăm starea sănătății. Drumul până aici prin căldură a istovit-o”, ne spune Elena Andrei, reprezentanta direcției, însărcinată în momentul vizitei noastre să ajute oamenii toropiți.
“Ah, bună este apa rece când ai nevoie de ea. Mai stau puțin să îmi revin și mă duc în treaba mea”, ne spune ”mămica” Nicoleta Nițoi.
Ajutorul oferit cetăţenilor în aceste puncte constă în servicii de hidratare și medicale de bază. Concret este vorba de oferirea de apă, consultaţii medicale primare, măsurarea indicelui glicemic, a tensiunii arteriale, dar şi asigurarea unor intervenţii complexe în situaţii de criză prin intermediul colaboratorilor specializaţi (ambulanţa, SMURD).
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!