Revoltă împotriva reprogramării Bacalaureatului 2025. Profesorii nu-s de acord cu mutarea probele în timpul anului școlar: „Va fi un fiasco”

#Exclusiv Click!
Ultima actualizare:

Reprogramarea Bacalaureatului naşte primele controverse. Profesorii de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti trag un semnal de alarma cu privire la organizarea probelor orale ale examenului în timpul anului şcolar. Într-o scrisoare deschisă către ministrul Educaţiei, Ligia Deca,  profesorii avertizează asupra riscului ca examenul „să se transforme într-un fiasco”. Iată ce spun reprezentanţii elevilor şi ai părinţilor!

Probele scrise la  Bacalaureat 2025  încep pe 10 iunie
Probele scrise la Bacalaureat 2025 încep pe 10 iunie

În anul şcolar care abia a început, se schimbă din nou datele examenelor, ceea ce a dus la o nouă brambureală în învăţământ. Astfel, calendarul examenului de Bacalaureat 2025, avizat de Ministerul Educaţiei, plasează probele orale în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, iar pe cele scrise începând cu data de 10 iunie şi până pe 16 iunie. Afişarea primelor rezultate va avea loc pe 20 iunie.

Afişarea  rezultatelor  va fi pe 20 iunie
Afişarea rezultatelor va fi pe 20 iunie

Probele de competenţe s-au mai susţinut în iarnă o singură dată în istoria recentă, pentru examenul de Bacalaureat 2018. Şi probele scrise vor începe cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puţin, arată o analiză Edupedu.ro. Care ar fi motivul? Ligia Deca a precizat că schimbarea calendarului de Bacalaureat 2025 este necesară din cauza schimbărilor climatice. Se referea la condiţia ca elevii să nu fie nevoiţi să dea un examen important în săli unde nu există sau nu funcţionează aer condiţionat.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei
Ligia Deca, ministrul Educaţiei

Recent, 37 de profesori de la Colegiul Naţional „Sfântul Sava” i-au trimis ministrului Educaţiei o scrisoare deschisă în care precizează că „există riscul ca examenul naţional de bacalaureat să se transforme într-un fiasco”. ”Cadrele didactice vor fi puse în situaţia – imposibilă din punctul nostru de vedere – de a gestiona cea mai încărcată perioadă din timpul anului şcolar (finalizarea acestuia) şi de a participa, în acelaşi timp, la organizarea examenului naţional de bacalaureat”, se precizează în scrisoare.

Din cauza Bacalaureatului reprogramat, elevii din clasele IX-XI vor fi nevoiţi sa recupereze orele pierdute. În timpul examenelor, şcolile sunt închise, iar elevii care nu dau Bac-ul nu vor face şcoală sau vor pierde programele  „SăptămânaVerde” şi „Şcoala Altfel”. O altă variantă ar fi recuperarea materiei inclusiv sâmbăta. „O astfel de decizie ar deregla programul săptămânal al elevilor. Aceştia ar fi nevoiţi să petreacă în şcoli aproximativ 36 de ore într-o săptămână, curba de efort fiindu-le afectată într-un mod nejustificat”, spun profesorii.

Ce spun elevii: „Măcar ştim exact data simulărilor”

„Considerăm că mutarea probelor orale în luna ianuarie şi februarie este un lucru benefic pentru elevi, deoarece scapă de un stres pe care îl au înaintea probelor scrise. Însă calendarul care este propus în acest moment şi aprobat pentru probele scrise nu este atât de bun, deoarece trebuie recuperate orele şi nu va fi timp, încă suntem în anul şcolar şi mai intervine şi ideea de corectare a lucrărilor. Noi ne-am fi dorit măcar o săptămână pauză de la terminarea orelor până la prima probă de Bac. Deoarece este foarte din scurt să terminăm vineri şcoala şi marţi să ne întoarcem pentru probele scrise.

Alexandru Pau
Alexandru Pau

Totuşi trebuie să apreciem că este primul an în care ştim deja data simulărilor şi profesorii pot să împară materia în aşa fel încât să termine până la data simulării, dar din nou noi ne-am fi dorit o săptămână pauză până la probele scrise”, a declarat pentru Click! Alexandru Pau, secretar executiv în Consiliul Naţional al Elevilor.

Ce spun părinţii: „A fost greu cu 35 de grade în sălile de examen”

„Trebuie să recunoaştem că ceea ce a fost anul acesta, mă refer la condiţiile climatice, au fost temperaturi extreme şi trebuie să înţelegem că 30 chiar 35 grade, la ora 9:30 - 10, în sălile de examen a fost o mare problemă. Ce a propus ministerul Educaţiei este o soluţie de moment astfel încât să nu mai existe un regim termic foarte ridicat în acel moment. 

Dar înţeleg nemulţumirile profesorilor, pentru că acest examan se va suprapune. Şi sunt şcoli care au două, trei schimburi şi nu va exista posibilitatea să decalezi cursurile după-masa. 

Eu zic că trebuie să se facă investiţii. Investiţii la nivelul şcolilor astfel încât să te asiguri că şcolile au condiţiile necesare: instalaţii de aer condiţionat, instalaţii electrice schimbate în şcoli. Poate prin fonduri europene s-ar da posbilitatea ca în perioada vacanţei de vară să fie schimbate aceste instalaţii electrice în aceste centre de examen, atunci nu ar mai trebui să se decaleze nimic şi se pot da examenele la timp.

Cât despre Bacalaureatul care se dă foarte târziu... am avut an de an aceste probleme. Sunt copii buni care merg către universităţile din afară. Şi noi avem Bacalureatul dat târziu. Erau elevi care nu puteau să ducă dovada absolvirii liceului şi a diplomei de Bac şi nu se puteau înscrie la acele universităţi de top. Când eram preşedintele Federaţiei primeam telefoane de la părinţi să îi ajut pe elevi, să li se elibereze mai devreme acele diplome de Bac, ceea ce era imposibil.

Iulian Cristache
Iulian Cristache

Cert este că noi trebuie să ne racordăm la calendarele de afară. Să nu mai avem astfel de probleme. Aşadar, eu nu spun că profesorii nu au dreptate. Sunt profesori care nu vor să participe la Bac în timpul orelor de curs şi pe urmă după masa să meargă la cursuri. Nu vor să stea de dimineaţa până seara la şcoală. Dar dacă totul a fost aprobat deja prin ordin de ministru, nu cred că se mai poate schimba ceva anul acesta”, ne-a declarat Iulian Cristache, fost preşedinte al Federaţiei de Părinţi, exclusiv pentru Click!.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prinții Jacques și Gabriella de Monaco profimedia 0936805340 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
ninsori trafic jpg
image png
crin antonescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net