Revoltător: pacienţi cu boli diferite, operaţi simultan în aceeaşi sală!
Ţara lui Papură Vodă! Medicii de la Clinica de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi lucrează ca pe front. Chirurgii sunt obligaţi să opereze în spaţii improvizate. Mai mult, sunt situaţii frecvente în care doi pacienţi cu afecţiuni diferite sunt operaţi simultan în aceeaşi sală.
Numai la bisturiu să nu ajungi în România secolului XXI! La Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi, pacienţii dorm, din lipsă de spaţiu, pe scaune lipite ori stau câte doi în pat. Cele două săli de operaţie sunt, la rândul lor, improvizate. Una a fost amenajată în fostul cabinet al unui medic oftalmolog, iar cealaltă - în sala de operaţie de la Clinica de Chirurgie Buco-Maxilo-Facială. În aceste condiţii, chirurgii celor două specialităţi operează, simultan, câte doi bolnavi cu afecţiuni diferite. În timp ce unui bolnav i se scot dinţii infectaţi, unui alt pacient i se operează, la un metru distanţă, o mână sau un picior tăiat.
"În Vest, nici în clinicile veterinare nu e aşa"
„Operăm câte doi pacienţi în aceeaşi sală. Ceea ce nu cred că s-a mai văzut în ultimii o sută de ani în Europa. Ce pacient din lumea asta ar fi bucuros să-l audă pe cel căruia i se scot dinţii din gură, în timp ce lui i se corectează un bont sau două, fiindcă şi-a prins mâna într-un aparat? În Vest, nici în clinicile veterinare nu este aşa. Şi acolo poţi izola un caz septic de cazurile aseptice. Noi nu avem această posibilitate, întrucât nu avem spaţiu. La noi este ca pe front“, oftează profesorul Teodor Stamate, şeful clinicii.
"Avem şi zece pacienţi în şapte paturi"
La această situaţie s-a ajuns după închiderea Spitalului de Urgenţe „Sfântul Ioan”, în aprilie 2011, şi integrarea clinicilor de acolo, printre care şi cea de Chirurgie Plastică, în structura Spitalului „Sfântul Spiridon“.
„Noi nu ne-am mutat într-un spaţiu destinat nouă, ci ne-am mutat pe holuri. Au fost înghesuite celelalte servicii, le-au spus aşa: «Organizaţi-vă dumneavoastră, ORL, cu două salone mai strâns şi cedaţi-le Chirurgiei Plastice». Acum avem două saloane, unul de şase paturi şi unul de şapte. Mereu suntem aglomeraţi şi ni se întâmplă să internăm câte zece pacienţi în salonul de şapte paturi“, a mai relatat şeful clinicii.
Click! spune
O clădire veche a Spitalului “Sfântul Spiridon”, aflată în şantier, va găzdui Clinica de Chirurgie Plastică. Ministerul Sănătăţii a acordat 25 de milioane de lei, lucrările fiind realizate în proporţie de 65%. Conducerea spitalului a precizat că mai are nevoie de 15 milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor şi de 18 milioane de lei pentru aparatură medicală.