«Rezervă-ţi» de-acum mielul de Paşte! E doar 10 lei kilogramul
Primii miei de Paşte au fost deja scoşi la mezat. Deocamdată, doar pe internet! Avantajul este că aici au preţuri “promoţionale” şi pot fi comandaţi cu livrare la domiciliu.
Aproximativ 10 lei costă anul acesta mielul de Paşte, în viu! Oferta este valabilă pentru rezervări timpurii, căci în preajma Sărbătorilor preţurile se vor dubla. Ciobanii au început deja ”rezervările”, iar de săptămâna viitoare vor începe şi livrările. “E Paştele catolic pe 27 martie şi deja avem cereri să trimitem la oraş. Dar sunt şi persoane care se interesează din timp, vor să vină să vadă animalul viu, să vadă cum e crescut, îl rezervă şi, de Sărbători, când i-l ducem acasă, îl plăteşte”, spune nea Iorgu, un cioban din zona Braşovului. La câţiva kilometri de Capitală, în Argeş, Marius Pătrău (30 de ani) vinde “la pachet” mielul şi cu mămica lui, oaia.
“Este foarte avantajos. Practic, cu 450 – 500 de lei iei oaia adultă cu tot cu mielul care acum are 15 kilograme, iar de Paşte poate ajunge la 20-25 kilograme. Sunt cereri multe, dar preţurile nu vor rămâne mult timp aşa mici”, ne-a avertizat crescătorul. Vă tentează să luaţi un miel crescut natural, direct de la sursă, dar nu vă ajung banii? Sunt crescători care acceptă chiar şi plata în rate!
Lăsatul Secului de brânză, ziua în care se fac plăcinte pentru soacre
Credincioşii ortodocşi intră de luni în cele şapte săptămâni ale Postului Mare. Lăsatul Secului de brânză, sărbătorit cu o zi înainte, duminică, reînvie tradiţiile populare. În Muntenia se prepară plăcinte cu brânză dulce şi stafide care se oferă soacrelor, pentru ca relaţiile să rămâne dulci în Postul Paştelui. În această duminică se oferă copiilor nevoiaşi şapte sticle de lapte, reprezentând cele şapte săptămâni ale postului, scrie adevarul.ro.
“Întrucât postul priveşte trupul, dar mai ales sufletul, acum e vremea iertăciunilor. Vecinii şi rudele se vizitează şi îşi cer iertare unii de la alţii, ca să intre curaţi în post”, explică părintele Paul Tudorache, de la parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva din Călăraşi.
În Bărăgan, de Lăsatul Secului, finii vin la naşi cu plocon: o găină friptă, o turtă în foi şi o sticlă cu vin. Ei îşi cer iertare pentru greşeli, iar naşul întinde o masă bogată, unde se petrece până spre ziuă. Tot în Bărăgan, tinerii aprind focuri în faţa caselor, iar femeile le aduc gogoşi, colăcei şi ouă fierte. Potrivit tradiţiei, oamenii se curăţă astfel de duhurile rele.