România Coronavirus. Cum se pregătesc autoritățile de la noi pentru prevenirea răspândirii virusului
Suntem în plină epidemie de gripă, iar acum, un alt dușman de temut ne pândește. Covid -19 a ajuns să fie inamicul Numărul 1pentru români. Panica a cuprins deopotrivă autorități și populație și singurul subiect de discuție al tuturor este ”România Coronavirus”. Medicii se așteaptă să apară și la noi imbolnăviri dar ne transmit că situația este sub control.
Coronavirusul face ravagii în Europa. Italia a anunțat că a închis mai multe orașe din cauza coronaviruslui, iar disperarea s-a instalat în comunitățile de români. Inițial, mulți dintre ei au vurt să se întoarcă în țară. Apoi, după ce guvernul italian a anunțat că nimeni nu mai iese și nu mai intră în zonele aflate în carantină, mulți dintre ei au rămas captivi în orașele afectate de epidemie. Alții au apucat să plece spre locurile natale, aglomerând deja punctele de intrare în țară.
În România, nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus, însă autoritățile sunt în alertă și au luat o serie de măsuri.
România Coronavirus. Măsuri de prevenire în spitale
Și în spitale din România este stare de aleră după ce 12 localități din Italia au fost închise din cauza coronavirusului și tot mai mulți români veniți din zonele cu risc sosesc în țară. Reprezentanții Ministerului Sănătății iau în calcul cel mai negru scenariu posibil. Executivul urmează să cumpere echipamente de urgenţă care includ seturi de suport respirator, filtre, tărgi şi camere de izolare speciale.
În București sunt două spitale pregătite să primească pacienții cu coronavirus. Primele zece cazuri vor fi preluate de Institutul Matei Balș. A doua unitate medicală este Spitalul ”Victor Babeș”.
De asemenea, la Timișora, trei spitale cel de Boli Infecţioase “Victor Babeş”, Judeţean şi Spitalul CFR au fost pregătite pregătite în cazul în care ar apărea cazuri de coronavirus, ultimul fiind o rezervă în care să fie transferaţi pacienţi cu alte afecţiuni de la “Victor Babeş”, crescându-i astfel capacitatea de primire a cazurilor.
Clujul și Constanța pot, de asemnea, să trateze pacienții infectați de Covid.
În celelalte unități sanitare au început deja să fie aplicate restricții.
Spitalul Județean Arad interzice accesul aparținătorilor pacienților, din cauza cauza situației create de 2019-nCoV. Doar la Unitatea de Primiri Urgențe, pacienții pot merge însoțiți decătre un singur aparținător. Autoritățile insistă asupra faptului că nu este vorba despre carantină și că măsurile sunt luate strict în mod preventiv.
În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).
De asemena, în București și în mai multe orașe din țară au fost amenajate mai multe spații de carantină pentru eventualele cazuri de coronavirus.
Un bebeluş de 6 luni şi mama lui, suspecţi de coronavirus
Un bebeluş de 6 luni şi mama lui sunt suspecţi de coronavirus şi izolaţi la spitalul din Alba Iulia. Tânăra mama a venit în România de două săptămâni şi a mers la spital cu simptome de febră severă. Femeia a venit din zona Veneto, una dintre cele mai afectate de coronavirus în Italia. "Femeia este de cetățenie italiană, a venit la Alba Iulia în urmă cu două săptămâni din zona Veneto. Are simptome de febră (39 de grade).", a declarat Dan Crainic, director medical al spitalului din Alba Iulia, citat de Alba24. Mama şi bebeluşul sunt internați la secția de Infecțioase, unde s-a făcut o zonă de izolare şi au fost recoltate probe care au fost trimise la Institutul Matei Balș și la Timișoara.
Medicul spune că deocamdată nu este confirmată prezența coronavirusului în acest caz, însă se respectă procedura standard obligatorie.
Elevii întorși din Italia, în carantină la domiciliu
De asemenea, cei 45 de elevi şi cei 6 profesori însoţitori din Alba Iulia, reîntorşi duminică seara dintr-o excursie din Italia, au fost consultaţi de medicii epidemiologi care nu au constatat simptome de gripă. Autocarul cu cei 51 de pasageri, venind din Italia, zona Veneto, a intrat duminică seara în vama Borş. Potrivit prefectului de Alba, Nicolae Albu, s-a luat decizia ca membrii grupului să rămână în izolare la domiciliu. Aceştia vor fi monitorizaţi zilnic din punct de vedere al stării de sănătate în următoarele două săptămâni. Iniţial, autorităţile au transmis că urmau să fie plasaţi, cel mai probabil, în carantină într-un spaţiu care urma să fie identificat până la sosirea lor, deoarece ar fi fost într-o zonă de risc.
Studentă din Târgu-Jiu, întoarsă din Lombardia, suspectă de coronavirus
Este panică și în Gorj. O studentă de la Universitatea „Constantin Brâncuşi” care s-a întors sâmbătă din regiunea Lombardia, Italia, la Târgu-Jiu, a ajuns la spital, după ce i s-a făcut rău la şcoală. Medicii spun că ar putea fi infectată cu coronavirus, transmite Mediafax. Fata a fost în vizită în regiunea italiană Lombardia.
Medicii nu exclud posibilitatea ca fata să fie infectată cu coronavirus.
Măsuri de prevenire în aeroporturi
Măsuri de securitate au fost luate și pe aeroporturi și se aplică tuturor pasagerilor veniți din Italia. Pasagerii care ajung pe Aeroportul "Henri Coandă" din zonele din Italia afectate de coronavirus vor intra în țară pe fluxul destinat zborurilor charter. Măsurile au fost anunțate de reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București. La intrarea în țară, pasagerii trebuie să completeze un chestionar cu datele de identificare și alte câteva informații lămuritoare. În cursul zilei de luni trebuie să aterizeze pe Aeroportul Otopenimai multe avioane care vin din Italia. Persoanele care au semne clare de boală vor fi preluate de medici. Toți pasagerii care vin din zonele afectate din Italia trebuie să stea în carantină timp de 14 zile.
Mai mult, ministerul Transporturilor a stabilit mai multe măsuri care trebuie implementate în regim de urgență pentru a preveni răspândirea coronavirusului în România. Printrea acestea, se numără asigurarea unor culoare speciale de debarcare în incinda aeroporturilor și recomandarea ca operatorii de trafic aerian, naval sau terestru să pună la dispoziția pasagerilor măști de protecție.
Conform unor surse guvernamentale, zilele următoare va fi finalizată și achiziția termoscanerelor care vor fi montate în aeroporturi. Vor fi instalate 5 astfel de aparate în Aeroportul Otopeni și câte 2 pe fiecare aeroport din țară.
Măsuri de prevenire în vamă
Ministerul Sănătății a anunțat că vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime, fluviale și aeriene. De asemenea se va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin detașare din alte județe și unități sanitare.
Toate persoanele suspecte de infectare cu noul virus vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.
În România nu mai există măști de protecție
Speriați de epidemia de coronavirus, românii au dat buzna în farmacii și au cumpărat toate măștile de protecție. Acum se mai găsesc doar pe internet și prețul lor este exagerat de mare. De la 50 de bani-1 leu, cât costa o mască înainte de izbucnirea epidemiei, acum prețul a urcat la aproximativ 6 lei pe bucată. Și chiar și așa astfel de produse se epuizează rapid.
Cum porți masca de protecție când mergi în aglomeraţie
Medicii spun că masca de protecție nu trebuie purtată doar de persoanele bolnave, ci şi de cele care nu prezintă simptomele bolii. „Problema este igiena personală-apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strănutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică”, a afirmat prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Măștile chirurgicale sunt de unică folosință și sunt confecționate din trei straturi de material care sunt separate, în așa fel încât să ofere o bună protecție, dar și o bună filtrare a aerului. Se adaptează perfect feței și se prind după urechi cu două mici elastice.
Ce înseamnă carantină acasă
Mulți dintre românii veniți din Italia au fost verificați în vămi și trimiși în carantină acasă. Ei vor trebui să respecte reguli stricte de igienă: să utilizeze batista să se spele pe mâini și să își acopere gura și și nasul atunci când tușesc ori strănută. De asemenea, trebuie să evite contaminarea prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii. Și trebuie să aerisească zilnic locuința menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade. Totodată trebuie să anunțe imediat autoritățile sanitare în cazul în care prezintă vreun simptom de coronavirus. De asemena, cei plasați în carantină la domiciliu nu trebuie să iasă din casă și nici să aibă contact cu alte persoane. Specialiștii au descoperit că persoanele infectate cu Covid-19 pot transmite virusul chiar dacă prezintă sau nu simptomele bolii. Contagiunea este atât de mare încât și o simplă conversație poate transmite coronavirusul de la o persoană la cealaltă.
Spălatul pe mâini se face cu apă și săpun și trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale. Apoi mâinile se usucă cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza, cu eficinţă mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool. Carantina este de 14 zile.
Coronavirus simptome
Covid-19 este originar din China și are o perioadă de incubație de 2-27 de zile. Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).
Rinoree (nas care curge), dureri de cap, tuse, febră, frisoane, dificultăți în respirație și dureri musculare sunt simptome care pot avertiza despre o infecție cu virusul din China. Practic, sunt cam aceleași simptome pe care le prezintă și o persoană care a contactat virusul gripal obișnuit, cel pe care îl cunoaștem deja și care apare în fiecare an în perioada noiembrie – februarie. Specialiștii spun că în momentul în care temperaturile cresc, scade puterea de răspândire a acestui virus periculos.
Coronavirus. Cum te ferești de îmbolnăvire
Fiind vorba despre o boală extrem de contagioasă, este destul de greu să prevenim în totalitate infectarea cu Covid-19.Cu toate acestea putem evita îmbolnăvirea dacă ținem cont de câteva reguli de bun simț. Ministerul Sănătății a transmis 10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate:
1. Spălarea mâinilor elimină virusul
Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.
2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.
Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se în tot corpul.
4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.
5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul
Momentan, nu există cercetări științifice care evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar impotriva bacteriilor nu împotriva virusului.
Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.
6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool
Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.
7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave
Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O calatorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii).
UTILIZAREA MĂȘTII DE PROTECȚIE – ajută și limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măști de protecție suprapuse una peste alta.
8. Produsele MADE in CHINA sau pachetele primite din China nu sunt periculoase
Organizația Mondial a Sănătății a declarat că persoanele care primesc pachete din China nu se supun nici unui risc de a se contamina cu noul coronavirus, deoarece acesta nu trăieste mult timp pe suprafețe . Până în prezent nu există nici o dovadă că produsele/obiectele produse în China pot transmite noul coronavirus (Covid-19).
9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de cel puțin 14 zile
Perioada de incubație a noului coronavirus, este cuprins intre 1 și 14 zile. Daca v-ați întors dintr-o călătorie din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile sau ați intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin 14 zile și aveți febră, tușiți, prezentați dificultate respiratorie, dureri musculare și stări de oboseală, sunați la 112 pentru a primi informații necesare. Purtați mască de protecție dacă intrați în contact cu alte persoane, folosiți servețele de unică folosință și spală bine mâinile.
10.Animalele de companie nu transmit coronavirus
În acest moment nu există dovezi că animalele de companie, câini și pisici pot fi infectate de virus. În orice caz, trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.
Raed Arafat: Încă nu există un tratament
Respectarea regulilor de igienă sunt, cel puțin în acest moment singurele măsuri pe care le poate lua fiecare individ în parte pentru a se feri de coronavirus. Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că infecția cu coronavirus nu are tratament și nici nu există un vaccin specific, tratamentul fiind simptomatic. Mai mult, potrivit oficialului MAI, acest tip de virus poate suferi mutații.
„Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la Terapie Intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”, a spus Raed Arafat, la Antena 3, citat de digi24.
Șeful DSU a mai spus că îmbolnăvirea cu acest virus nu se manifestă ca o gripă obișnuită.
„Nu este sigur 100% că dacă v-ați format imunitatea împotriva lui, să nu-l mai luați încă o dată. Fiind un virus nou, sunt multe studii în realizare. Noi știm că se transmite pe calea aerului, dar sunt studii care verifică dacă nu se transmite prin salivă sau altceva”, a mai explicat Arafat.
Pe de altă parte, specialiștii americani au început experimente pe animale pentru a găsi un vaccin. Mii de maimuțe din specia macac au fost infectate cu coronavirus în încercarea oamenilor de știință de a găsi un remediu pentru boală, potrivit Mediafax. În urma rezultatelor, vaccinul ar putea fi testat și pe oameni.
Tratamentul se face simptomatic
Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a explicat că tratamentul simptomatic este esențial, odată ce o persoană se infectează cu coronavirus. „Tratamentul simptomatic poate avea importanță foarte mare. Scăderea febrei, combaterea sindromelor conexe sunt foarte importante. Este un virus nou. Nu există studii că există imunitate încrucișată cu acest virus. Putem lua măsuri să ne protejăm: să respectăm reguli de igienă personală, să ne spălăm corect pe mâini, să limităm călătoriile, să evităm locurile aglomerate inutil”, a explicat secretarul de stat, la Antena 3.
Autoritățile se așteaptă la infectări în România
Și Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre posibilitatea apariției coronavirusului în România. ”E puțin probabil să nu se întâmple”, a declarat șeful Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, pentru observator.tv.
”Dacă lumea înțelege că, în momentul în care intră pe teritoriul României, trebuie să se autodeclare la Direcțiile de Sănătate Publice și, respectiv, să se autoizoleze la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, lucrurile vor sta într-un calm relativ multă vreme de aici încolo! Dacă nu se va întâmpla așa, atunci, fiecare trebuie să ne asumăm acest lucru”, a declarat Streinu-Cercel.
Adrian Streinu-Cercel a susținut, de asemenea, că situația legată de coronavirus în România e sub control.
Când scăpăm de coronavirus
De asemenea, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a explicat, la Digi24, că rezistența noului coronavirus, Covid-19, va scădea atunci când temperaturile vor crește la peste 20 de grade. De asemenea, acest virus „se distruge relativ ușor”, cu un dezinfectant banal, a spus medicul.
„Virusul rezistă la o temperatură de 4-8 grade Celsius, este mai sensibil la o temperatură de 20-30 de grade. Dacă temperaturile vor crește, atunci, cu siguranță, răspândirea virusului va scădea. Studiile arată că rezistența este foarte mult redusă în cazul unei temperaturi ridicate. Probabil acesta este unul dintre motivele pentru care avem extrem de puține cazuri în Africa și nu am asistat la transmitere secundară, datorită temperaturilor de acolo”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, la Digi24.
Rafila a mai spus că acest virus se distruge relativ ușor, la dezinfectanți banali, și nu cred că ar trebui să fie probleme deosebite legate de dezinfecția sanitară. Mai degrabă de comportamentul individual al fiecăruia. Utilizarea unei măști de protecție previne transmiterea acestei boli.
Covid-19 Peste 2.600 de morți în lume
În doar 24 de ore Italia a devenit cel mai mare focar de coronavirus din Europa. Cinci oameni au murit și peste 200 de cazuri de îmbolnăviri au fost infecatate. Cinci regiuni sunt afectate în Itlaia. Regiunea Lombardia unde locuiesc în jur de 130.000 de români este una dintre cele mai gav lovite de Covid-19.
Potrivit datelor prezentate,luni, de Institurul Național de Sănătate Publică, la nivel global s-au inregistrat 592 cazuri noi, din care 158 decese. Numarul de cazuri noi in China continentală a fost de 214, din care 150 decese. 97.2% din cazurile noi au fost înregistrate în provinica Hubei. În afara Chinei continentale au fost înregistrate până în prezent 2.097 de cazuri confirmate, din care 24 decese. O treime din numarul total de cazuri confirmate au fost înregistrate doar pe nava de croaziera Diamond Princess ce s-a aflat în carantină în portul Yokohama (Japonia). În ultimele 5 zile evoluția are un trend ascendent, prin raportarea unor focare de transmitere comunitară în Coreea de Sud, Japonia, Italia și Iran.
Congresul Partidului Comunist, amânat
De teama coronavirusului, autoritățile chineze au amânat Congresul Partidului Comunist, care trebuia să aibă loc în Beijing. Anunțul a fost făcut luni, în contextul în care numărul morților a se apropie de 2.600 doar în China, potrivit digi 24.
Anunțul vine după ce președintele Chinei, Xi Jinping a spus că epidemia de coronavirus este „cea mai mare urgență de sănătate publică” de la apariția în anul 1949 a regimului comunist în China.
El a adăugat că este necesar ca autoritățile să învețe din „lacunele evidente în răspunsul la epidemie”.
Între timp, au fost raportate primele cazuri de îmbolnăvire în Kuweit, Bahrein și Afganistan.
Coreea de Sud este, însă, țara cu cel mai mare focar de Covid-19 din afara Chinei. Peste 760 de cazuri sunt aici, iar autoritățile au decretat pentru prima oară în ultimii zece ani. Oamenii stau la cozi uriașe pentru măști, dar nu se înghesuie, ci aşteaptă în ordine deplină.
La noi, panica devine tot mai mare pe măsură ce tot mai mulți români se întorc din zonele afectate. Autoritățile din țara noastră au intrat în ședințe de urgență, luni, în vederea stabilirii măsurilor ”România Coronavirus”.
Citeşte şi:
Misterul virusului ucigaș. De ce coronavirusul îi ocolește pe copii
El s-a vindecat de coronavirus! Povestea inginerului din China care a invins virusul ucigaș
Atenție, tratamentele false pentru coronavirus vă pot ucide!