România, în pericol de inundații. Ce regiuni se află sub cod roșu și cod portocaliu de ploi torenţiale

Ultima actualizare:

Ploile torențiale au făcut ravagii în mare parte din țară, iar meteorologii avertizează că pericolul încă nu a trecut. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat ce ne aşteaptă în perioada următoare. Jumătate din țara noastră se află sub coduri roșii şi portocalii de ploi torenţiale.

Jumătate din țara noastră se află sub coduri roșii şi portocalii de ploi torenţiale. Foto: Click.
Jumătate din țara noastră se află sub coduri roșii şi portocalii de ploi torenţiale. Foto: Click.

Avertizare de cod roșu generală

Din această dimineață și până mâine la ora 08.00 este o avertizare de cod roșu generală, conform Elenei Mateescu. "Vorbim de o avertizare meteorologică de cod roșu generală, care a fost emisă în această dimineață. Rămâne în vigoare până mâine dimineață, la ora 8:00 pentru că ne așteptăm ca pe parcursul acestei nopți să consemnăm cantități de apă de 70-80l/m², mai ales în județele Mehedinți, Gorj, dar și zona de munte a județelor Caraș-Severin, Vâlcea și Hunedoara, acolo unde cantitățile de precipitații din ultima săptămână au înregistrat valori care s-au apropiat de 95,7l/m²", a spus Elena Mateescu, directorul ANM, citat de Antena 3 CNN.

Cantități mari de apă într-un interval scurt de timp

În cursul zilei de ieri au fost cantități de 60l, chiar 74l, în intervale scurte de la ora 16:50 - 18:00. "În aceste zone, mai ales în partea de sud-vest, vest, centru a țării și mă refer aici în mod prin în mod deosebit la Oltenia, cea mai mare parte a Banatului, dar și partea de vest a Transilvaniei, solul este la capacitate. A plouat în prima decadă a lunii iunie, cea mai ploioasă luna verii și anului în țara noastră, foarte mult, cu cantități importante de precipitații. Aș menționa deja pentru zona Olteniei, prima decadă înregistrează deja 50% la nivel regional, din media multianuală a lunii iunie", adaugă directorul ANM.

Cod portocaliu în Transilvania

În Banat, spune Elena Mateescu, o să avem aceeași configurație, dar chiar și la nivelul zonei Transilvaniei, acolo unde vorbim de codul portocaliu în partea de vest. "Și la aceste stații avem areale în care cantitățile au depășit 50-60l/m² și ne așteptăm ca pe parcursul nopții și în zonele atenționate de cod roșu, dar și portocaliu, cantitățile să fie unele importante", conchide directorul ANM.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net