România, măturată de vijelii și ploi torențiale. Care sunt zonele afectate

Administrația Națională de Meteorologie a transmis un Cod galben de vijelii și averse torențiale, valabil până la ora 02:00 a nopții de miercuri spre joi. De asemenea, rămâne în vigoare Codul roșu de caniulă.  

Cod galben de vijelii în 4 regiuni ale țării / foto: arhiva Click!
Cod galben de vijelii în 4 regiuni ale țării / foto: arhiva Click!

ANM anunță Cod galben de vijelii

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis și pentru data de 17 iulie 2024 mai multe avertizări de fenomene meteo extreme pentru diverse regiuni din România. În intervalul 17 iulie ora 12.00 și 18 iulie ora 02.00, în zona de munte, în Banat, Crişana, Maramureş şi în jumătatea de nord a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (rafale în general de 55 - 70 km/h), grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 20 - 25 l/mp şi, izolat, de peste 40 - 50 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe arii restrânse, notează meteorologii.

Totodată, rămân în vigoare Codul roşu şi cel portocaliu de caniculă pentru întreaga ţară. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei, valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33 și 37 de grade.

Joi, 18 iulie

Codul roșu de caniculă se va restrânge și va rămâne în vigoare pe parcursul zilei de joi, 18 iulie în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța.

În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34…37 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperaturăumezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net