România poate primi 1.500 de refugiați
Refugiații musulmani au luat cu asalt Europa. Și țara noastră trebuie să primească o parte din ei. Asta se va stabili săptămâna viitoare, în ședința CSAT, iar premierul Victor Ponta a precizat că România nu poate accepta mai mult 1.500 de persoane.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reunește zilele următoare ca să decidă poziția României în cazul avalanșei de refugiați, dar și a numărului pe care ne premitem să-l primim. ”CSAT va decide. Opinia mea v-am spus-o: nu putem primi mai mult decât suntem pregătiţi, adică 1.500", a spus Ponta, precizând că din cele 1.500 de locuri, aflate în centrele pentru refugiați, 200 sunt deja ocupate.
El a adăugat că a vorbit iniţial cu preşedintele, dar pe partea logistică s-a consultat mai mult cu ministrul de resort. De asemenea, Ponta a spus că s-a consultat cu premierul sârb şi luni se va consulta şi cu premierul bulgar, pentru că doreşte ca România să aibă o poziţie consolidată, alături de statele europene, dar mai ales, alături de statele din regiune.
Şeful Executivului a mai spus că este nevoie de solidaritate în Europa, ceea ce înseamnă că avem şi drepturi şi responsabilităţi comune, adăugând că abia acum se vede ce "nedreptate" i s-a făcut României atunci când nu a fost primită în Schegen. În opinia sa, statele europene trebuie să identifice soluţii pentru a îndepărta cauzele care stau la baza crizei şi pentru a stopa fenomenul.
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, duminică seara, că nu s-a luat nicio decizie oficială privind cotele de refugiaţi, adăugând că informaţiile din presa internaţională potrivit cărora României îi revin 7.000 de refugiaţi sunt speculaţii.
El a mai afirmat România va lua o decizie după ce Comisia Europeană va prezenta, pe 9 septembrie, un plan de soluționare a actualei crize.