România se pregătește de noi restricții din cauza pandemiei de Covid-19. Reguli pentru nunți, botezuri și pelerinaje

Ultima actualizare:
Raed Arafat atenționează asupra riscului ca pandemia să ne scape de sub control
Raed Arafat atenționează asupra riscului ca pandemia să ne scape de sub control

România se pregătește de noi restricții din cauza pandemiei de Covid-19, iar numărul extrem de mare de infectări zilnice impun măsuri urgente, au transmis autoritățile. Iată ce reguli va trebui să respectăm de acum încolo!

Noi restricții în România din cauza exploziei pandemiei de Coronavirus 

Motivele exploziei pandemiei de coronavirus din ultima perioadă par a fi legate de faptul că românii s-au întors din vacanța de vară, au început școlile și grădinițele, au avut loc alegerile locale iar multe firme și-au chemat angajații din nou la birouri. Iată însă că aceste lucruri nu au rămas fără urmări și am ajuns să înregistrăm peste 1500 de cazuri zilnice de noi îmbolnăviri, chiar și 2000. Motiv pentru care autoritățile sunt nevoite să ia noi măsuri și să impună noi restricții. Iată ce au anunțat luni seară Nelu Tătaru și Raed Arafat!

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt la Patriarhia Română, a  declarat că aceste măsuri trebuie să fie luate responsabil în așa fel încât să nu îngrădească dreptul oamenilor la religie
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt la Patriarhia Română, a declarat că aceste măsuri trebuie să fie luate responsabil în așa fel încât să nu îngrădească dreptul oamenilor la religie

Unde sunt interzise nunțile și botezurile

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat luni, că, la nivel local, unde incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mie, se vor lua restricţii suplimentare, precum interzicerea nunţilor şi botezurilor sau suspendarea activităţii agenţilor economici care nu respectă regulile. Potrivit lui Arafat, toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi cel din municipiul Bucureşti vor analiza situaţia epidemiologică în fiecare judeţ dar şi în localităţile respective și vor lua toate măsurile prevăzute prin hotărârile de guvern sau hotărârile CNSU emise în contextul unei incidenţe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.

Carantina 14 zile dacă vii din țările de pe lista galbenă 

Cetățenii care vin din țări cu indice de infectare mai ridicat decât al României vor intra în carantină pentru 14 zile, a anunțat luni seară ministrul Sănătății Nelu Tătaru. În a opta zi aceștia pot face un test la cerere iar dacă testul este negativ, în a zecea zi pot ieși din carantină. De asemenea, cei care vin din aceleași țări dar pentru cel mult trei zile pot prezenta un test negativ făcut în ultimele 48 de ore, a mai spus Tătaru.

Iată lista țărilor care se află pe lista galbenă de risc, unde se va impune carantina la domiciliu sau la locația declarată pentru 14 zile: Israel - 936.1; Andorra - 716.8; Muntenegru - 564.9; Bahrain - 497.4; Aruba - 496.7; Argentina - 392.0; Guam - 347.9; Bonaire, Saint Eustatius and Saba - 338.7; Spania - 319.3; Cehia - 311.8; Costa Rica - 306.5; Puerto Rico - 301.3; Bahamas - 266.8; Republica Moldova - 246.9; Franța - 246.8; Olanda - 243.4; Gibraltar - 243.3; Polinezia Franceză - 231.3; Saint Maarten - 224.1; Liban - 221.4; Belgia - 220.5; Panama - 207.5; Capul Verde - 200.6; Statele Unite ale Americii - 186.3; Peru - 182.3; Kuweit - 180.4; Columbia - 178.7; Brazilia - 175.6; Armenia - 171.2; Marea Britanie - 163.1; Islanda - 161.1; Oman - 156.7; Irak - 152.9; Maldive - 151.8; Paraguay - 151.3; Luxembourg - 147.4; Belize - 145.8; Emiratele Arabe Unite - 142.1; Palestina - 140.3; Danemarca - 134.9; Libia - 130.7; Ungaria - 129.1; Chile - 126.1; Slovacia - 118.6; Ucraina - 115.4; Austria - 113.6; Curacao - 112.6; Georgia - 110.7; Qatar - 110.2

(Stat / Rata de incidenta cumulata la 100.000 locuitori (date publicate de ECDC luni 5 octombrie 2020)

Reguli stricte la pelerinaje și în zilele cu sărbători religioase

Raed Arafat a anunţat că participarea credincioşilor la evenimente bisericești va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă. Se face referiredirectă la pelerinajul care ar fi urmat să aibă loc la Iași, de Sfânta Parascheva. „Mai este o decizie luată, şi anume, referitor la organizarea sărbătorilor religioase şi care este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi. Acest lucru este extrem de necesar, pentru că riscul major nu este numai participarea la faţa locului, riscul major este pe durata transportului în autocare. Dacă se stă într-un autocar, într-o maşină sau mijloc de transport ore, este suficient să fie o singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi cei care au călătorit cu mijlocul de transport infectaţi acasă. Acest lucru trebuie să fie limitat. Sărbătorile se fac, doar că participanţii vor fi doar cei care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a afirmat Arafat.

Nelu Tătaru face încă o dată apel la populație să respecte măsurile de prevenine a infecțiilor cu coronavirus
Nelu Tătaru face încă o dată apel la populație să respecte măsurile de prevenine a infecțiilor cu coronavirus

În replică, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat : „Înţelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităţilor sunt justificate exclusiv de creşterea alarmantă a numărului de pacienţi cu Covid, de necesara prevenire şi diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secţiilor ATI din spitale. Din perspectiva prezervării unor libertăţi intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe raţiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ şi atentă bunăvoinţă, astfel încât ele să nu conducă la afectarea  acestor libertăţi, la contrarierea şi tulburarea oamenilor credincioşi care compun majoritatea copleşitoare a societăţii româneşti”. Măsurile ce se impun ca strict necesare „trebuie justificate în mod onest de raţiuni sanitare foarte limpezi, precum şi de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituţii. Bisericile sunt prin natura lor spaţii ale decenţei, curăţeniei şi ordinii, nu ale dezordinii”, a continuat el. Bănescu a subliniat că în toată această perioadă au fost respectate regulile referitoare la igienă şi distanţare fizică. „Regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măştii în anumite momente şi la păstrarea distanţei de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spaţiile liturgice şi trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost şi rămâne implicată într-un mod fără precendent şi fără termen de comparaţie inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar şi multor spitale din România”, a mai spus el.

Unde se închid restaurantele


    Nelu Tătaru face încă o dată apel la populație să respecte măsurile de prevenine a infecțiilor cu coronavirus
Nelu Tătaru face încă o dată apel la populație să respecte măsurile de prevenine a infecțiilor cu coronavirus

Și restaurantele care se află în spații închise ar putea să se închidă în localitățile unde incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mie. Am putea reveni de unde am plecat, din păcate. La Iași această măsură a fost deja luată. Autoritățile ieșene au decis să suspende, începând de ieri, 5 octombrie, și până pe 12 octombrie activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor din oraș dar și din comunele Aroneanu, Costești, Mădârjac, Miroslava, Moțca, Plugari, Răchiteni, Rediu, tomești, Țuțora și Valea Lupului. Restaurantele și cafenelele aflate în pensiunile și hotelurile ndin localitățile menționate rămân deschise doar pentru clienți. De asemenea, unitățile pot prepara produse care nu se consumă la fața locului. Cu alte cuvinte poți veni și comanda o pizza pe care o iei la pachet și o mănânci acasă. 

Polițiștii vor patrula în civil și-i vor amenda pe cei care nu poartă mască

Poliția va face controale în civil pentru a-i depista și amenda pe cei care nu respectă măsurile de protecție împotriva noului coronavirus, potrivit unor surse guvernamentale. Decizia a fost luată după ce autoritățile au constatat că mulți oameni respectă aceste măsuri doar când în zonă sunt forțe de ordine, dar le ignoră în absența acestora. Astfel, 20% dintre polițiști vor face controale și vor aplica amenzi în civil, fără a purta uniforma, potrivit surselor citate.

De asemenea, numărul TelVerde la care poate fi sesizată nerespectarea măsurilor sanitare va fi operaționalizat astfel încât să poată fi primite și fotografii sau înregistrări video. Pe baza acestora vor putea fi date amenzi, se pot deschide cercetări sau pot fi adoptate alte sancțiuni.

Numărul la care cetățenii pot sesiza nerespectarea regulilor este 0800.800.165.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net