Banca Mondială, previziuni negre pentru România. Cu cât vor crește prețurile la alimente în 2022 și cine va fi afectat

Ultima actualizare:

Războiul de la granițele noastre a încetinit profund dezvoltarea economică prognozată pentru România în 2022. Dacă războiul nu ar fi avut loc, România ar fi putut avea o creștere economică de 4,3%, dar evenimentele sângeroase de la granițele noastre au redus această creștere cu doar 1,9%. 

România va înregistra o creștere economică de doar 1,9%
România va înregistra o creștere economică de doar 1,9%

Banca Mondială a modificat prognoza privind creșterea economică a României în 2022, la valoarea de doar 1,9%, după o estimare ce a avut loc în luna ianuarie de 4,3%, potrivit unui raport ce analizează efectele războiului din Ucraina asupra economiilor est-europene. 

În schimb, Produsul Intern Brut al României ar putea să aibă parte de o creștere de 4,1%, după o prognoză realizată în ianuarie ce avea în vedere o creștere de doar 3,8%.

Totuși, inflația în România s-ar putea să ajungă la valoarea de 9,8% și 5,3% în 2023, ceea ce se traduce în prețuri mai mari, deoarece leul românesc se devalorizează.

Vezi și Ajutoare în euro, de la stat, pentru familiile cu venituri mici

Un punct important privind creșterea economică a României are în vedere și evoluția noile variante ale virusului Sars-Cov-2 și războiul ce are loc în Ucraina. 

Cum se traduce această creștere pentru facturile pe care le plătești

Cât despre fondurile europene și absorbția lor, capacitatea României va fi esențială pentru o dezvoltare durabilă. Această presiune asupra inflației vine din cadrul sectorului energetic și din piețele alimentare ce sunt profund afectate și care necesită acțiuni echilibrate din partea Băncii Naționale Române. 

Această redresare după pandemia de Sars-Cov-2 și războiul din Ucraina se va traduce într-o creștere a prețurilor la alimente și energie, dar și la o scădere a remitențelor, acestea afectând segmentele vulnerabile ale societății românești. 

Citește și România, mult mai bogată decât alte țări din Europa. Pe ce loc se clasează țara noastră

Pe termen scurt, Banca Mondială a prognozat că o accentuare a sărăciei ar putea avea loc pe termen scurt, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, iar producțiile ucrainene sunt blocate de către armata rusă. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net