România zguduită de un nou cutremur. În ce zone s-a resimțit

Într-o serie neobișnuită de evenimente, România a fost martora unui nou cutremur duminică seară, aducând o atenție sporită activității seismice din diverse regiuni ale țării. Cu magnitudinea de 3.5 pe scara Richter, seismul a avut loc în zona seismică Vrancea, Buzău, resimțit în orașe precum Buzău, Focșani, Sfântu-Gheorghe, Brașov și Ploiești.

Seism. Foto: Shutterstock.
Seism. Foto: Shutterstock.

Serie de cutremure în ultimele 24 de ore

Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDPF) a furnizat datele despre cutremur, indicând o adâncime de 100.0 km și epicentrul în apropierea orașelor semnificative menționate. Desigur, acest eveniment seismic a stârnit îngrijorarea locuitorilor, chiar dacă a fost catalogat drept un seism de intensitate slabă.

Cu doar puțin timp înainte de acest eveniment, România a fost afectată de o serie de patru cutremure în ultimele 24 de ore, conform datelor furnizate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). În această serie, seismul anterior duminicii a avut loc în regiunea Muntenia, Prahova, cu magnitudinea de 2.2 grade pe scara Richter.

Pe 13 ianuarie 2024, s-au înregistrat trei cutremure în diferite zone ale țării. În Banat, județul Timiș, au avut loc două seisme: unul cu magnitudinea de 3.8 grade și adâncimea de 5.2 kilometri, și un altul cu magnitudinea de 2.3 grade și adâncimea de 11.4 kilometri. În zona seismică Vrancea s-a înregistrat un alt cutremur cu magnitudinea de 2.5 grade și adâncimea de 64.9 kilometri.

Ce cred specialiștii

Evenimentele s-au adunat în contextul unui seism cu magnitudinea de 4.7 grade pe scara Richter, care a avut loc pe 4 decembrie 2023, în regiunea Vrancea. Acest eveniment, catalogat ca parte a activității seismice normale, a fost interpretat ca nu reprezentând o amenințare majoră de către specialiști.

Mihai Diaconescu, specialist la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a subliniat că aceste cutremure nu au nimic extraordinar în ele și nu necesită îngrijorare suplimentară. Cu toate acestea, au fost momente de interes pentru cercetători și pentru populație, reamintind importanța pregătirii pentru eventualul un cutremur major.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
ploaie jpg
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net