Roşia Montană: n-o să-ţi vină să crezi cum se poate face turism inteligent! (P)

Ultima actualizare:
Oraşul minier Eisenerz din Austria
Oraşul minier Eisenerz din Austria

Cele mai prospere state din lume nu trăiesc din turism, ci din roadele producției de bunuri, care se văd în economie. O comunitate locală cu o moștenire culturală bogată, cu monumente ale naturii, dar și cu potențial industrial ridicat, cum e cea de la Roșia Montană, trebuie şi are şansa să urmeze drumul progresului.

Eisenerz, Austria, iunie 2013. Un mastodont de 150 de tone, cu şase roţi mai mari decât un stat de om, huruie din toţi rărunchii pe drumul prăfuit al minei de fier. Din când în când, glasurile pline de uimire a vreo 60 de oameni acoperă fundalul sonor al basculantei, botezată Hauly. Nu sunt mineri care se duc la muncă, ci turişti străini care sunt plimbaţi cu un utilaj de lucru pe un traseu turistic amenajat în interiorul carierei. Pentru unii ar părea un scenariu de film, însă pentru locuitorii cochetului orăşel Eisenerz, de la poalele Alpilor din Valea Enns, această imagine e una obişnuită, ce li se perindă prin faţa ochilor în fiecare zi.Turiştii plătesc 32 de euro pentru a fi plimbaţi în bena utilajului prin exploatarea minieră, însă turul ghidat nu se opreşte aici. Sunt coborâţi în subteran, unde li se explică pe înţelesul lor cum au evoluat metodele extragerii minereului din munte şi sunt chiar martorii unei detonări controlate. Mina de fier Erzberg, căci despre ea vorbim, este cea mai mare din Europa şi datează din timpul Imperiului Roman. De aici se extrag anual peste 2 milioane de tone de minereu, iar localnicii au prosperat datorită exploatării fierului. Însă austriecii din Eisenerz au înţeles că oraşul lor poate câştiga bani şi din alte activităţi decât extragerea fierului aşa că, din 1988, au amenajat un traseu turistic în jurul carierei. În fiecare zi, aici vin sute de turişti în căutarea aventurii. Ei sporesc bugetul localităţii cu zeci de mii de euro pe lună, doar din plata biletelor. În plus, orașul lor minier găzduiește și întreceri sportive, concerte, circuite de atletism și una dintre cele mai cunoscute competiții de motocros din lume - toate fiind organizate chiar în carieră. Ăsta da turism inteligent!

Oraşul minier Eisenerz din Austria

Mastodontul care plimbă turiştii prin oraşul minier Eisenerz
Mastodontul care plimbă turiştii prin oraşul minier Eisenerz

Hauly, mastodontul care plimbă vizitatorii oraşului minier Eisenerz


    Mastodontul care plimbă turiştii prin oraşul minier Eisenerz
Mastodontul care plimbă turiştii prin oraşul minier Eisenerz

Roşia Montană, România, iunie 2013. Nu mai sapă nimeni după aur, târnăcoapele au amuțit de mult. E atâta liniște aici, de parcă toată suflarea locului s-a stins. Doar apa mai macină în subteran, cum face de secole, amintind de vechea îndeletnicire a roșienilor, mineritul. Cu toate acestea, localnicii din „Patria Aurului" din Apuseni sunt mai binecuvântați decât au fost vreodată austriecii. Munții Roșiei dețin cea mai mare rezervă de aur din Uniunea Europeană, care urmează să fie exploatată în folosul comunității. Iar în paralel cu exploatarea minieră, la Roșia Montană se va putea face turism inteligent, datorită moștenirii culturale a locului.

Galeria Cătălina-Monuleşti ar putea deveni punctul de plecare al viitorul traseu turistic din Roşia Montană. Galeria, situată în imediata apropiere a Pieţei Vechi, pe Aleea Brazi, păstrează cele mai multe mărturii ale mineritului din toate epocile. Aici au fost descoperite cele mai multe tăbliţe cerate datând din vremea romanilor, care reprezintă contracte de muncă, acte de vânzare-cumpărare sau atestări ale fondării unor colegii profesionale. În timpul cercetărilor subterane, arheologii au descoperit aici un sistem hidraulic din lemn, format din mai multe roţi, care servea la evacuarea apelor reziduale din subteran. Sistemul e singurul conservat in situ dintre cele descoperite în întreg teritoriul Imperiului Roman. Cu ajutorul lui, minerii puteau munci şi sub nivelul pânzei freatice. Odată cu demararea proiectului minier, această mărturie a tehnicii antice va putea fi admirată de turiştii români şi străini. Galeria se poate vizita deja parțial, în siguranță, în vizite asistate, ca urmare a lucrărilor ample de restaurare inițiate de compania minieră. În viitor, odată cu cercetarea şi reabilitarea ei completă, reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti va fi integrată in situ ca obiectiv al viitorului Muzeu al Mineritului ce va fi amenajat la Roşia Montană de către Roşia Montană Gold Corporation.

Dealul Carpeni, unde arheologii au descoperit rămăşiţele unor locuinţe romane, două edificii publice, un cimitir şi o zonă sacră, va fi una dintre atracțiile turistice ale Roșiei Montane. Ansamblul arheologic poartă dovezi ale primilor romani care au exploatat aurul şi argintul de la Roşia Montană și va fi amenajat în paralel cu proiectul minier.

Piatra Corbului, o stâncă de dacit de culoare cenușiu-gălbuie, ce a căpătat forma unui cap de corb, are șansa de a deveni un obiectiv important pe harta turistică a Apusenilor. Monument al naturii și monument istoric, situat la o altitudine de 1.078 m, între vârfurile Curmătura și Ghergheleu, Piatra Corbului ascunde în subteran galerii romane săpate cu focul, mărturii ale unei exploatări miniere din epoca romană cu totul diferită de cele consacrate. Aceste dovezi ale metodei de lucru a minerilor antici vor putea fi şi ele accesibile turiștilor prin investiţiile pe care le va aduce proiectul minier.

Aceste vestigii valoroase nu vor avea însă parte de recunoașterea pe care o merită dacă turiștii nu vor fi atrași în Roșia Montană prin asigurarea unor locuri de cazare decente, restaurante, drumuri şi utilităţi de bază. În ultimii ani, 20 de clădiri din centrul istoric al comunei au fost reabilitate de compania minieră, iar pentru alte 110 clădiri s-au finalizat proiectele de restaurare. În total, peste 300 de clădiri urmează să intre în programul de restaurare. Aceasta va fi o bază de dezvoltare a economiei locale: prin demararea investiţiilor pe care le propune proiectul minier, turismul se va putea în sfârşit dezvolta, pe modelul altor localităţi miniere din lume. Agenții economici din județ, dar și localnicii, își vor putea deschide pensiuni, restaurante, magazine aici, conștienți de potențialul de reușită al afacerii lor. De altfel, investițiile deja realizate de companie la Roşia Montană oferă siguranța că dezvoltarea zonei și susținerea comunității vor continua pe tot parcursul proiectului minier și după închiderea lui, prin turism cultural, mică industrie, activități muzeale, sportive și altele.

Investițiile realizate până acum de Roşia Montană Gold Corporation, în valoare de 17 milioane de dolari, în cercetarea şi conservarea patrimoniului cultural din zonă sunt o dovadă că mineritul şi turismul se pot devolta doar împreună, odată cu creşterea economică a zonei. Mai mult, compania minieră s-a angajat să aloce alte 70 de milioane de dolari pentru a pune în valoare obiectivele culturale din Roșia Montană în scop turistic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net