Rugăciuni, sarmale şi exerciţii militare, de Sfânta Maria
Sfânta Maria Mare, zi de mare sărbătoare pentru români! La Mănăstirea Nicula din Cluj, zeci de mii de credincioşi au luat parte ieri la slujba din 15 august. Mulţimea s-a strâns şi la Mănăstirea Maria Radna din Arad. În colţul opus al ţării, la Constanţa, 10.000 de români au venit să vadă super-manifestările de Ziua Marinei.
La sărbătoarea de hram de la Mănăstirea Nicula din Cluj au participat zeci de mii de pelerini sosiţi din toate colţurile ţării. Liturghia a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Episcopul Andrei Andreicuţ, care a oficiat şi slujba de prohod din 14 august. Creştinii au rostit în cor “Crezul” şi “Tatăl Nostru” şi au slăvit-o pe Maica Domnului în cântări religioase.
“Atmosfera a fost înălţătoare. Vin de ani de zile la Nicula, pentru că la hram, nicăieri nu e aşa frumos ca aici, nicăieri nu e atâta lume şi toţi cântă pentru Maica Domnului”, ne-a spus Veronica din Bucureşti. Creştinii au primit sarmale, cozonaci, pâine şi apă. Pentru hram, de Sf. Marie Mare s-au pregătit pentru pelerini 30 de oale cu sarmale, mii de pâini şi sticle cu apă minerală.
Pelerinaj şi la Icoana făcătoare de minuni din Arad
Grupuri întregi de creştini au venit pe jos din Bistriţa, Zalău şi Oradea. “Am dormit pe iarbă, mi-a fost frig, dar nu a contat. Am ştiut că Maica Domnului este alături de noi şi ne veghează de sus. Am venit cu fata mea de la sute de kilometri, din Constanţa, dar a meritat”, ne-a mărturisit şi Victoria.
Zi specială şi la Lipova.
Cea mai veche mănăstire catolică din vestul ţării, Maria Radna, din judeţul Arad, a primit mii de pelerini. Credincioşii vin în fiecare an de la zeci şi chiar sute de kilometri depărtare, pentru a sărbători, la Basilica Papală Maria Radna, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Peste 15.000 de credincioşi au participat la slujbele de la Maria Radna. Slujba este oficiată în mai multe limbi, printre care maghiară, germană, română şi croată. Deşi este o mănăstire catolică, la Maria Radna vin an de an, credincioşi din toate cultele. Unii vin la mănăstire de două zile şi petrec noaptea în biserică. După ce ascultă slujba, credincioşii culeg, din pădurea de stejari din spatele mănăstirii, nişte muguri asemuiţi cu lacrimile Fecioarei Maria, care îi feresc de boli şi necaz, scrie aradon.ro. Aici, există o icoană a Maicii Domnului, despre care se spune că e făcătoare de minuni şi cu toate că a trecut printr-un puternic incendiu, a scăpat neatinsă.
În timp ce Victoria a venit la Cluj tocmai de la Constanţa, alţii s-au dus în oraşul ei pentru a admira demonstraţiile forţelor navale şi aeriene, cu ocazia Zilei Marinei.
După o slujbă religioasă ţinută de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, prin faţa miilor de spectatori a defilat nava-şcoală Mircea şi nava-şcoală Palinuro a Marinei Militare din Italia. La paradă au venit marinari din Ucraina, SUA, Marea Britanie şi Italia. Apoi, a avut loc o paradă a costumelor de epocă a forţelor navale, care a făcut deliciul publicului prezent.
Carmen Iohannis, atracţia de pe faleză
Dar nimic nu a atras atenţia spectatorilor mai mult decât Prima Doamnă, Carmen Iohannis, care a apărut într-o rochiţă albă foarte transparentă. După defilarea navelor, dintr-o ambarcaţiune rapidă au fost lansaţi la apă patru scafandri de luptă, care au fost recuperaţi de un elicopter Puma Naval, iar în timpul zborului scafandrii au salutat publicul, scrie adevarul.ro. A urmat un atac al infanteriei marine asupra ţărmului, atac susţinut de forţele aeriene. Atacul a fost contracarat de către navele militare fluviale. Din cauza căldurii, doi marinari, unul american şi unul ucrainean, au ieşit din dispozitiv, după ce li s-a făcut rău.