S-a ieftinit petrolul. Se ieftinește și prețul la pompă? Virgil Popescu oferă răspunsul

Recent, prețul barilului de petrol a scăzut cu 5%, ajungând la nivelul întâlnit înaintea războiului din Ucraina. Dacă și prețul de la pompă va avea parte de o reducerere semnificativă de preț, Virgil Popescu a oferit informații cu privire la o posibilă ieftinire. 

virgil popescu jpg
Virgil Popescu, ministrul Energiei

În cadrul unei intervenții televizate la Digi24, Virgil Popescu, ministrul Energiei, a discutat despre posibilitatea ieftinirii prețului carburanților la pompă, asta după ce prețul barilului de petrol a scăzut cu 5%. 

România produce mai multă benzină decât motorină

Ministrul Energiei a îndemnat la răbdare, deoarece această scădere nu se vede imediat și la prețul la pompă. Acesta a afirmat că companiile petroliere ar trebui să scadă și ele prețul final, dacă prețul barilului de petrol a ajuns la o cotă întâlnită înaintea războiului din Ucraina. 

Vezi și: Scumpiri puternice la gaze naturale și petrol. Cu cât au crescut prețurile într-un singur an

În cazul în care companiile petroliere nu vor urma trendul pieței petroliere și nu se vor adapta schimbărilor, Virgil Popescu a amintit că pe piața românească există Consiliul Concurenței, Antifraudă și ANPC-ul, care au rolul de a supraveghea și vedea dacă corelațiile dintre prețul internațional și cel local corespund. 

De altfel, Virgil Popescu că o posibilă scădere de preț ar trebui să fie înregistrată, în principal, la costul benzinei. Asta, deoarece România produce o cantitate mult mai mare de benzină din petrol decât ar avea nevoie. 

Citește și despre: Oferta specială a lui Virgil Popescu pentru cetățeni. În ce condiții trebuie să te muți la Hidroelectrica

Cât despre prețul la motorină, Virgil Popescu a afirmat că România achiziționează jumătate din necesarul de motorină din străinătate, deoarece producția internă de motorină este mult mai mică decât consumul înregistrat. 

Prețul barilului de petrol, la nivelul înregistrat înainte de război

Chiar dacă prețul barilului de petrol a ajuns la un nivel înregistrat înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, acesta rămâne cu 22% mai mare decât perioada similară a anului trecut, asta în condițiile în care a doua jumătate a anului trecut a fost deja zguduită de o posibilă invazie a Ucrainei. 

La momentul respectiv, Rusia reprezenta principalul furnizor de petrol pentru Europa, inclusiv pentru România.

Chiar dacă companiile românești de petrol nu au contract direct cu Rusia, acestea sunt influențate de sancțiunile internaționale, deoarece conductele trec pe teritoriu rusesc, cum e cazul Rompetrol, care are parte de jumătate din importul de țiței din Kazahstan. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet (4) jpg
Simona Halep, Instagram jpg
FotoJet (7) jpg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
Volodimir Zelenski FOTO Profimedia
Ryan Grantham in serialul Riverdale FOTO  Pofimedia 0725513454 jpg
image
image
image
image
transfagarasan 2819625 1920 jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones  BUCKINGHAM PALACE  AFP jpg
FotoJet (7) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg