S-a schimbat legea pentru românii care stau la bloc. O greșeală banală le-ar putea aduce o amendă de 3000 de lei

Ultima actualizare:

O schimbare legislativă trebuie știută de către românii care stau la bloc: respectarea dreptului administratorului sau președintelui asociației de locatari de a intra în apartamentul lor în anumite condiții. Greșeala aparent banală de a refuza accesul poate aduce amenzi considerabile, conform Legii nr. 196/2018. Acest articol explică detaliile acestei legi, precum și implicațiile și soluțiile pentru locatari.

Bloc. Foto: Pexeles.
Bloc. Foto: Pexeles.

Detalii despre Legea nr. 196/2018

Potrivit legislației în vigoare, românii care locuiesc la bloc și refuză accesul în locuință al președintelui sau administratorului asociației de locatari se expun riscului de a primi amenzi semnificative, care pot ajunge până la 3.000 de lei. Această lege, votată în 2018, este menită să ofere cadrul legal pentru intervenția administratorului în anumite situații necesare.
Administratorul poate intra în apartament în următoarele condiții:

- Dacă locatarul uită apa de la robinet deschisă, administratorul are dreptul să intre pentru a preveni eventuale inundații care pot afecta și celelalte apartamente din bloc.

- În cazul în care un locatar organizează o petrecere prea zgomotoasă, administratorul poate interveni rapid pentru a remedia situația și a evita deranjarea vecinilor.

- Dacă locuința necesită reparații sau lucrări de construcții, administratorul are dreptul să intre în apartament, emițând în mod normal un preaviz în acest sens.

Amenzi și sancțiuni

Refuzul nejustificat de a permite accesul poate atrage amenzi între 500 și 3.000 de lei, conform informațiilor obținute de la capital.ro.

Cum să te protejezi în caz de inundație sau pagube

În cazul în care te trezești inundat și ai cauzat pagube vecinilor, o poliță de asigurare poate fi o soluție eficientă. O poliță care acoperă inundațiile poate ajuta la rezolvarea problemelor amiabil, fără a ajunge la amenzi și procese.

Dacă nu ai o poliță de asigurare, informează imediat asociația de proprietari. Aceasta va întocmi un proces verbal care constată pagubele, iar ulterior, o firmă de evaluare va estima valoarea acestora. În cazul în care vecinul refuză să plătească, singura opțiune rămâne acționarea în instanță.

Este crucial ca românii care locuiesc la bloc să fie conștienți de prevederile Legii nr. 196/2018 și să permită accesul administratorului sau președintelui asociației de locatari în situații justificate. Refuzul poate aduce amenzi substanțiale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
muncitor meserias unsplash jpg
image
image
image
image
image
image
aeronava tarom shutterstock jpg
front bloc jpg
actor impuscat jpg
Ambalaje non SGR jpg
pensionara jpg
Captură de ecran din 2024 05 27 la 13 07 21 png
Caravaggio Ecce Homo  jpg
vreme furtuna png
image
actualitate.net
image
actualitate.net