S-au dat drept israelieni şi au încercat să ajungă în casa unei bătrâne din Sibiu
O femeie din Cartierul Arhitecţilor, aflat la ieşirea din municipiul Sibiu spre Cisnădie, a povestit cum a fost abordată de două persoane care susţineau că sunt din Israel şi vor să-i doneze aparatură medicală. Aceasta a sesizat Poliția, iar autoritățile precizează că este un mod de operare al spărgătorilor de locuinţe.
O femeie din Sibiu a povestit pe Facebook că soacra sa a fost abordată de doi bărbaţi îmbrăcați bine care susţineau că sunt din Israel şi vor să-i doneze aparatură medicală. Aceștia se deplasau cu o maşină şi erau foarte politicoşi, însă excesiv de insistenţi ca bătrâna să accepte donaţia şi să-i ducă la locuinţa ei, deoarece trebuie să ia înapoi cutiile în care se aflau echipamentele. Femeia a refuzat, neavând ce face cu asemenea donaţie, iar într-un final cei doi au dispărut. Ea a sesizat Poliţia.
„Din cercetările preliminare efectuate a rezultat că, la data de 17 octombrie a.c., în jurul orei 09.30, femeia a apelat SNUAU 112 informând despre faptul că, în aceeaşi dimineaţă, în timp ce se afla pe strada Liviu Ciulei, din Cisnădie, fusese abordată de către doi bărbaţi necunoscuţi, care ar fi pretins că sunt cetăţeni străini care donează aparatură medicală, oferindu-se să o ajute pe femeie să transporte acasă obiectele în cauză. Femeia nu a acceptat, cei doi bărbaţi plecând apoi într-o direcţie necunoscută”, a transmis IPJ Sibiu, potrivit informațiilor oferite de observator.ro.
Sfatul autorităților
Din verificările efectuate de către oamenii legii, nu au rezultat indicii că femeia ar fi fost victima unei infracţiuni. Totodată, aceștia au precizat că este un mod de operare specific furturilor din locuinţă, particularităţile acestei activităţi infracţionale fiind următoarele:
- infractorii vizează persoanele mai în vârstă, pe care le abordează pe stradă, fie sub pretextul că vârstnicilor li se oferă gratuit diverse bunuri, fie sub pretextul solicitării de sprijin/donaţii pentru persoane neajutorate, cum ar fi centre de plasament sau cetăţeni care provin din zone ale globului sau state aflate în conflict armat.
- infractorii îşi arogă identităţi false, pretinzând chiar că sunt cetăţeni străini, care provin din zone ale globului sau state aflate în conflict armat, dorindu-se, astfel, sensibilizarea victimelor, în scopul creării unei stări emoţionale instabile, pe fondul căreia să li se permită accesul în locuinţă.
- în discuţiile cu victimele, infractorii oferă sau solicită bunuri, precizând că se pot deplasa la locuinţa victimei pentru a o ajuta să ducă acasă ceea ce i se oferă sau să ia de acasă ceea ce este dispusă să ofere.
- odată pătrunşi în locuinţa victimei, infractorii distrag atenţia persoanei în cauză şi sustrag bani sau alte valori, fapt despre care victima îşi dă seama după ce rămâne singură.
„În situaţia în care sunteţi abordaţi de astfel de persoane, vă recomandăm să nu daţi curs nici aşa ziselor oferte/donaţii de bunuri, dar nici solicitărilor de sprijin ale unor terţe persoane. Nu oferiţi informaţii personale referitoare la domiciliul dumneavoastră, la bunurile pe care le deţineţi, la banii de care dispuneţi sau alte detalii ce vă pot transforma în ţinte ale infractorilor”, a mai transmis Poliţia, confrom sursei menționate.
Dacă vă aflați într-o asemenea situație, polițiștii recomandă să rețineți cât mai multe detalii privind felul în care arată persoanele (înălţime, culoarea ochilor, haine, bijuterii), autovehiculele cu care se deplasează (culoarea, marca, direcţia de deplasare) şi să anunțați de îndată cea mai apropiată unitate de poliţie.