Să tot munceşti la stat cu aşa lefuri!
Primele și salariile promise prin noua lege a salarizării te fac să crezi că cei mai norocoşi angajați din ţară sunt cei care lucrează la stat. Bugetarii își freacă mâinile și așteaptă cu nedisimulată înflăcărare aplicarea actului normativ care e văzut de actuala guvernare drept o reparație morală față de personalul din sectorul public.
Promovată intens drept legea care va schimba radical viața bugetarilor încă din luna iulie a acestui an, actul normativ făcut public de PSD va aduce puține schimbări în această vară. Creșterile substanțiale sunt prevăzute abia din 2018 și sunt fundamentate pe niște bugete fictive, schițate pe hârtie de guvernanți. Singurele majorări care vor intra în vigoare odată cu adoptarea legii, prognozată peste o săptămână, îi vizează pe polițiști și pe militari. Iată cum va arăta România muncitoare în perioada 2018 – 2022!
Medicii, lefuri „de vis”
Majorările salariale din sistemul sanitar vor fi realizate etapizat, astfel încât din 2018 un medic din specializarea Urgențe să nu câștige mai puțin de 16.200 de lei. Un medic rezident de la UPU ar trebui să fie plătit cu cel puțin 5.400 de lei lunar. Din 2022, în unităţile clinice, medicii primari, ca şi medicii dentişti primari, vor câştiga 12.500 de lei, în timp ce medicii specialişti vor avea un salariu de bază de 9.900 de lei. Totodată, medicii rezidenţi din unităţile clinice vor avea un salariu de bază între 5.700 de lei şi 7.900 de lei, în funcţie de anul de rezidenţiat.
Majorare de până la 150% în Educaţie
Profesorii vor avea lefuri mărite abia din 2018. Noua lege a salarizării prevede o creștere de 50% a salariilor de bază din învățământ, față de nivelul la care se vor afla în luna decembrie a anului în curs. Din 2019, salariile din învățământ urmează să crească la valori la care dascălii nici măcar nu le-au visat: între 5.625 de lei și 10.880 de lei pe luină pentru un profesor universitar. În învăţământul preuniversitar, un profesor debutant cu studii de lungă durată va câştiga 4.098 de lei, în timp ce un profesor cu gradul I va primi lunar un salariu de bază între 4.372 de lei şi 5.517 lei, în funcţie de vechime.Totodată, un profesor cu studii superioare de scurtă durată va câştiga, în 2022, între 4.052 şi 4.600 de lei, în funcţie de grad şi vechime, în timp ce un profesor debutant, cu astfel de studii, va primi 4.007 lei. Un rector va câştiga 16.232 de lei, în timp ce un decan va putea fi plătit cu 14.916 lei.
Gărzile medicilor, spor de 100%
Munca prestată de medici în afara orelor de program, în zile de sărbătoare sau în weekend va fi răsplătită cu până la 100% din salariul de bază al funcției deținute. Un medic care e chemat de acasă în zilele din cursul săptămânii va avea dreptul la un spor de până la 75% din tariful orar al salariului de bază. Însă, un medic care face gărzi în afara orelor de program în zile de sărbătoare sau în weekend va fi plătit cu 100% din tariful orar al salariului de bază. Adică, dacă e plătit cu 50 de lei pe oră în mod normal, va fi răplătit cu încă 50 de lei pentru fiecare oră petrecută la spital peste program.
20% în plus pentru militari
Singurii care vor primi bani în plus de la 1 iulie 2017 sunt cei care lucrează în Armată și în Poliție. Soldele de funcție ale personalului militar cresc cu 20% față de nivelul înregistrat în luna martie a acestui an. O creștere mai mică îi așteaptă pe polițiști de la 1 iulie, în ciuda protestelor vehemente din ultima perioadă: doar 5% în plus la leafă, față de valorile dii martie.
Salariile din ministere, mai mari
Salariile în instituţiile şi autorităţile publice finanţate integral din venituri proprii aflate în sub autoritatea, în subordinea sau coordonarea Guvernului, ministerelor, Parlamentului sau altor organisme ale administraţiei central vor fi uşor mai mari decât în cazul celor aflate în subordinea administraţiei locale. Acestea vor porni de la 2.500 de lei (studii medii) și pot ajunge la 5.791 de lei (cu studii superioare). Pentru funcţiile de conducere, nivelul minim este de 7.721 de lei (studii medii) şi se poate ajunge la 10.880 de lei (studii superioare.)
Patriarhul, leafă de ministru
Personalul din conducerea cultelor asimilat celui încadrat pe funcţii de demnitate publică beneficiază de o indemnizaţie lunară în cuantum de 65% din indemnizaţiile stabilite pentru funcţiile de demnitate publică. Deși ca rang e asimilat funcției de prim-ministru, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va avea o leafă de 65% din cea pe care o va avea premierul, adică 10.838 de lei pe lună. Prim-ministrul va fi plătit cu 16.675 de lei.
Sporuri cât un salariu
Sărbătorile legale sunt sfinte în sistemul bugetar, iar munca suplimentară e considerată un efort extraordinar, care trebuie răsplătită pe măsură. Anagajații de la stat vor avea dreptul să solicite un spor cuprins între 75% și 100% din salariul/solda de bază dacă au muncit peste program, în zilele lor libere sau de sărbători. Sporul se acordă în funcție de orele suplimentare lucrate și se achită după cel puțin 61 de zile de la efectuarea lor, doar în situația în care salariații nu sunt compensați cu zile libere plătite. Însă, pe angajații din sectorul public îi așteaptă și alte sporuri: pentru condiţii periculoase sau vătămătoare (10%), pentru condiții grele de muncă (15%), pentru munca prestată în zone isolate (20%), pentru munca pe timp de noapte (25%).
Tichetele de masă, eliminate
Prin noua lege a salarizării, tichetele de masă au fost eliminate din grila beneficiilor acordate în sistemul bugetar. Totuși, ele au fost înlocuite cu voucherele de vacanță, prevăzute de altfel prin OUG nr. 8/2009. Noutatea este că, de la 1 ianuarie 2018, valoarea anuală a tichetelor de vacanță este egală cu un salariu de bază minim brut pe țară. Primele de vacanță se acordă lunar, proporțional cu timpul efectiv lucrat în cursul anului calendaristic.
Performanța, recompensată cu premii și prime
Angajații de la stat nu vor avea doar salarii majorate, ci vor putea fi recompensați cu premii și prime pentru performanța înregistrată în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Pe criterii pur subiective, o instituție publică poate premia un salariat sau un grup de salariați care își fac treaba mai bine decât colegii lor care se rezumă la strictul necesar. Criteriile de departajare a angajaților, enunțate în legea salarizării unitare, fac referire la cuoștințele și experiența personalului, creativitatea de care dau dovadă, diversitatea activităților întreprinse, impactul deciziilor, responsabilitatea, abilități de dialog și comunicare. Premiile de excelență lunare nu pot depăși două salarii de bază minim brute pe țară, iar totalul recompenselor nu poate depăși 5% din cheltuielile cu salariile.
Consiliul Fiscal: „Deficitul bugetar poate ajunge la 5,7%”
Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, atrage atenția că legea salarizării unitare prevede creșteri de cheltuieli care vor avea un impact financiar imens. „Ce ni s-a spus până acum era un impact de circa 30 de miliarde de lei, cumulat în patru ani. Din ce se vede acum, impactul e aproape dublu. Estimările Comisiei Europene arătau în 2018 un deficit de 3,9%, fără creșteri de salarii. Legea salarizării mai adaugă 1,8% din PIB la deficit”, a declarat Dumitru, pentru Mediafax. Consiliul Fiscal e o instituție independentă, compusă din 5 specialiștii în macroeconomie numiți de Parlament pentru o perioadă de 9 ani. Instituția evaluează impactul bugetar al măsurilor guvernamentale.
Polițiștii, nemulțumiți de majorarea promisă
Sindicaliștii sunt nemulțumiți de creșterile salariale din Poliție și au cerut demisia ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu. Aceștia o acuză că a comis un abuz și a creat o discriminare salarială la nivelul sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională. Asta în condițiile în care de la 1 iulie salariile militarilor ar urma să crească cu 20%, iar cele ale polițiștilor cu doar 5%, informează news.ro. „A nu se înțelege că suntem împotriva unei măsuri pozitive pentru militari, ci din contră, considerăm că sunt îndreptățiți, dar nu înțelegem discriminarea care ar urma să se producă. E nenorocire pe legea asta. La noi, în Poliție, e dezastru. Măresc doar anul ăsta cu 5%, la anul cu nimic, deci noi practic stăm 2 ani degeaba, e bătaie de joc. În 2019, cine o mai trăi”, a declarat Dumitru Coarnă, liderul Federației Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor. (Andreea Dancu)
Prime babane de Paște pentru bugetari
Veștile bune par că nu se mai termină când vine vorba despre bugetari. Pe lângă majorările de salarii promise, aceștia nu o duc rău nici la capitolul prime. Angajaţii multor companii de stat vor beneficia de bonusuri importante de Paşte, chiar dacă unele sunt pe pierdere. Angajaţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti ar urma să primească fiecare câte 3.500 de lei brut, potrivit news.ro. La Complexul Energetic Oltenia, aflat de mai mulţi ani pe pierderi şi cu mari dificultăţi financiare, se vor acorda câte 1.000 de lei, cu 300 de lei în plus față de anul trecut. Tot atât și salariații Oil Terminal Constanţa, operatorul terminalului petrolier la Marea Neagră controlat de stat. La Uzina Termoelectrică Midia se va acorda un adaos în sumă fixă de 800 lei net/salariat. Aceste adaosuri sunt însă condiţionate de profit. Complexul Energetic Hunedoara, un alt producător de energie cu grave probleme financiare, le va da angajaților tichete cadou în valoare de 200 lei. (Andreea Dancu)