Sălaj: Preţul unui cal mort: 2.000 de lei

Ultima actualizare:

Fiecare primărie este obligată să încheie un contract cu firma de ecarisare Protan, care este şi singura din ţară de acest profil. Primăriile din judeţul Sălaj lucrează cu filiala din Dej a societăţii Protan şi trebuie să plătească, în funcţie de distanţă, în medie 2.000 de lei pentru un animal mare sau 800-1.000 de lei pentru un câine.

La sate, animalele-s îngropate „pe sub mână“

Potrivit legii, nici nu există altă opţiune: toate animalele moarte trebuie preluate, transportate şi incinerate de firma Protan. Dar în satele sălăjene, situaţia e cu totul alta. Din cauza preţurilor mari, sălăjenii preferă să le îngroape singuri. Dovada: până acum, de la începutul acestui an, s-a cerut incinerarea a doar şase vaci, trei cai şi patru porci.Potrivit medicului veterinar Viorel Pănican, reprezentantul firmei Citadin din Zalău, în contractul Primăriei Zalău cu firma Protan se specifică preţul de 0,5 euro plus TVA pentru fiecare kilogram al cadavrului şi 1,3 euro plus TVA pentru fiecare kilometru de drum. Prin urmare, preţul pentru a scăpa de un animal mort este, în unele cazuri, ca şi preţul de piaţă al unuia viu. În această situaţie, primarii de comune speră să nu moară niciun animal.

Zalăul are congelatoare mari

La Zalău, situaţia este puţin diferită, deoarece societatea Citadin, care se ocupă de ecarisare, are sisteme de congelare şi de conservare a cadavrelor de câini şi pisici. „Nu facem transport decât o dată la două-trei luni, când se adună mai multe cadavre, de cel puţin 500 de kilograme, tocmai pentru a scăpa mai ieftin cu transportul“, explică Viorel Pănican. În schimb, primăriile de comune n-au congelatoare de şi pentru fiecare animal mort trebuie să cheme maşina Protanului de la Dej. Pentru asemenea situaţii, primăriile trebuie să-şi prevadă bani în buget. Viorel Pănican crede că cele mai multe animale moarte de la sate sunt îngropate de către proprietari, „pe sub mână“, pentru a scăpa de cheltuielile şi birocraţia implicate de ecarisare.Contracte cu primăria

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, spune că în situaţiile limită, în locurile izolate şi greu accesibile, legea permite îngroparea cadavrelor de animale. „Dar în mod normal, toate primăriile trebuie să aibă contracte cu Protan. Omul este obligat să anunţe moartea animalului medicului veterinar, care-i va elibera documente de drum. Primăria va ridica animalul şi va chema firma Protan să-l ducă şi să-l incinereze. Animalele pot transmite anumite infecţii şi e periculos să fie îngropate“, spune Mircea Martin.

Puţine animale incinerate

Potrivit datelor oferite de acesta, în anul 2011 au fos ecarisate pe această filieră în Sălaj şase vaci, trei cai, patru porci şi 7.349 de păsări. Păsările şi porcii aparţineau unor ferme, care sunt obligate să plătească ele însele ecarisarea. Vacile şi caii aparţineau unor ţărani.„Am prevăzut pentru acest an o sumă similară cu aceea de anul trecut, deşi cheltuielile sunt mult mai mari, iar întregul buget mult mai mic. Nu avem modalităţi de conservare a cadavrelor. Pentru fiecare cadavru chemăm maşina de la Dej. Dar încercăm să respectăm legea. Responsabilităţi avem tot mai multe, dar finanţare nu. Şi facem cum putem. Ne rugăm lui Dumnezeu să nu moară animale”, spune primarul comunei Agrij, Pamfil Berar.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
4 front meditatii poza mareb jpg
cu cat se vand produsele din romania in suedia jpg
image png
Încă o ruptură între prinţii William şi Harry? Meghan Markle ar fi de vină jpeg
gradina bloc pexels jpg
trump statuie AFP jpg
casa butoi jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net