Salariu minim a crescut cu 200 de lei. Ce salariați beneficiază de această majorare

Astăzi, Guvernul României a aprobat o ordonanță pentru mărirea salariului minim cu 200 de lei, neimpozabili. Totuși, sunt doar câțiva angajați ce vor beneficia de această creștere.

Guvernul dorește majorarea salariului minim brut pe țară cu 200 de lei
Guvernul dorește majorarea salariului minim brut pe țară cu 200 de lei

Totuși, această creștere salarială va afecta doar anumite categorii de angajați: angajatorii vor majora voluntar, în perioada 1 iunie - 31 decembrie, nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 de lei, potrivit Adevărul

Ce salariați beneficiază de această creștere

Așadar, acesta va crește de la 2550 de lei până la 2750 de lei, pentru angajații ce desfășoară activități pe baza contractelor individuale de muncă, în momentul în care această ordonanță de urgență a intrat în vigoare. 

Citește și Vești bune pentru români! Economia a crescut cu 5,2% în primul trimestru

De asemenea, în cadrul acestei creșteri, nu se vor lua în calcul și sporurile sau alte adaosuri. Așadar, la data în care această ordonanță intră în vigoare, salariul minim brut pe țară, stabilit prin intermediul Hotărârii Guvernului nr. 1071/2021, se va majora. 

Așadar, regimul fiscal se aplică doar în perioada în care salariul majorat sau încadrat pentru majorare este menținut la nivelul de 2750 de lei, pentru veniturile din salarii și asimilate pentru salariile din perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022. 

Această sumă de 200 de lei se va ajusta în funcție de: perioada din lună în care s-a acordat această mărire salarială, data la care angajații noi sunt încadrați în muncă, fracția lunară pentru care se determină veniturile obținute din salarii, dar și data la care se încetează contractul individual de muncă. 

Vezi și Dobânzi și impozite mai mari pentru români? BNR: «Suntem într-o tranziţie de la marea relaxare la marea înăsprire»

Aceste prevederi nu sunt aplicate și pentru personalul al cărui salariu este plătit din fondurile publice, potrivit Legii cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare. 

Această măsură economică vine în contextul în care inflația a ajuns la nivelul de 13,8%, în luna aprilie, iar Banca Națională a României a majorat dobânda de referință la 4%. Aceste probleme de natură economică vin pe fondul existentelor probleme interne, dar și din cauza pandemiei cu virusul Sars-Cov-2 și a războiului din Ucraina. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
percheziileadevarul png
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net