Salariul mediu net a crescut în România. În ce domenii se obțin cei mai mulți bani

Ultima actualizare:

Câștigul salarial mediu net în România a atins 4.600 lei în luna iunie! S-a înregistrat o creștere de 57 lei (+1,3%) comparativ cu luna precedentă, conform datelor oficiale furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), citați de Adevărul.

Câștigul salarial mediu net în România a atins 4.600 lei în luna iunie
Câștigul salarial mediu net în România a atins 4.600 lei în luna iunie

Câștigul salarial mediu net în România a atins 4.600 lei în luna iunie

În același timp, câștigul salarial mediu brut a înregistrat o creștere de 135 lei (+1,9%), ajungând la 7.364 lei în luna iunie, comparativ cu mai 2023.

Datele INS arată că sectoarele cu cele mai mari câștiguri salariale medii nete au fost fabricarea produselor de cocserie și prelucrarea țițeiului, înregistrând impresionanta sumă de 10.862 lei. În contrast, sectorul hotelurilor și restaurantelor a înregistrat cele mai mici câștiguri salariale medii nete, ajungând la 2.525 lei.

Comparând cu aceeași lună a anului precedent, câștigul salarial mediu net a înregistrat o creștere semnificativă de 15,7%, evidențiind o evoluție pozitivă a pieței muncii în România.

„Indicele câştigului salarial real a fost 104,9% în luna iunie 2023 faţă de luna iunie 2022. Indicele câştigului salarial real a fost 100,9% în luna iunie 2023 faţă de luna mai 2023. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 234,7%, cu 2,0 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna mai 2023", precizează INS.

În ceea ce privește sectorul economic, luna iunie 2023 a fost marcată de creșterea nivelului câștigului salarial mediu net în majoritatea activităților, fiind influențată de acordarea de prime ocazionale (trimestriale, semestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, precum și sume din profitul net și alte fonduri, inclusiv bilete de valoare.

Această ascensiune a câștigurilor salariale medii nete a fost de asemenea susținută de performanțele crescute în producție și încasări mai mari, determinate de termenele contractuale și proiecte în desfășurare.

Unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri

În ultima analiză a Institutului Național de Statistică (INS), câștigurile salariale medii nete din diverse domenii au fluctuat în luna iunie 2023.

Potrivit INS, domeniul activităților de editare a înregistrat o remarcabilă creștere de 21,3% a câștigului salarial mediu net în comparație cu luna precedentă. De asemenea, sectorul extracției cărbunelui superior și inferior a cunoscut o ascensiune semnificativă de 17,9% în aceeași perioadă.

Cu toate acestea, în opoziție, scăderile câștigurilor salariale medii nete au fost în mare parte atribuite acordării de prime ocazionale, drepturilor în natură și ajutoarelor bănești, precum și sumelor provenind din profitul net și alte fonduri. Pe lângă aceasta, nerealizările de producție sau încasările mai mici din proiecte și angajările de personal cu câștiguri inferioare mediei în anumite sectoare economice au contribuit la aceste scăderi.

Domenii cu cel mai mari scăderi

Extracția petrolului brut și a gazelor naturale a înregistrat o scădere de 10,2% în câștigul salarial mediu net, în timp ce extracția minereurilor metalifere a înregistrat o scădere de 9,3% în aceeași perioadă.

În sectorul public, câștigul salarial mediu net a înregistrat o ușoară scădere de 0,8% în administrația publică și de 0,5% în domeniul sănătății și asistenței sociale în luna iunie 2023, în comparație cu luna precedentă.

În învățământ, în schimb, câștigurile salariale medii nete au crescut cu 1,5% față de luna anterioară. INS explică această evoluție prin aplicarea prevederilor legale în vigoare, precum și acordarea tichetelor de valoare (tichete de vacanță) în majoritatea instituțiilor de învățământ preuniversitar în luna mai 2023, întreruperea grevei din sistemul public de învățământ și ajustarea plăților orare ale cadrelor didactice pe perioada vacanțelor școlare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Radicalul Ebrahim Raisi
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
mancare de tip fast food jpg
atena pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net