Săracii Europei. Românii nu reuşesc să îşi plătească facturile la utilităţi
Românii sunt printre cei mai săraci cetăţeni ai UE. Statisticile europene arătă că mulţi dintre ei nu îşi permit nici să achite la timp facturile la utilităţi.
Potrivit Eurostat, în medie, la nivelul Uniunii Europene, aproape 7% din gospodării nu au putut plăti la timp facturile la încălzire, energie electrică, gaz şi apă, din cauza dificultăţilor financiare. În România, procentul este de 14%.
Peste 14% din gospodăriile din România nu au reuşit să îşi plătească la timp facturile la utilităţi, scrie adevarul.ro.
Țara noastră înregistrează unul dintre cele mai mari procente din Uniunea Europeană, arată datele publicate luni, 20 ianuarie, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Pe primul loc se găseşte Grecia, ţară în care o treime dintre gospodării (35,6%) nu îşi poate achita la timp facturile la utilităţi. Ea este urmată de Bulgaria (30%) şi de Croaţia (17,5%). România este următoarea în clasament. La capătul opus, doar 1,5% din olandezi au probleme să îşi plătească la timp dările de acest fel, ei fiind urmaţi de cehi (2,1%) şi suedezi (2,2%).
Potrivit Eurostat, în medie, la nivelul Uniunii Europene, aproape 7% din gospodării nu au putut plăti la timp facturile la încălzire, energie electrică, gaz şi apă, din cauza dificultăţilor financiare.
Săracii Europei. Cifre oficiale despre sărăcie în România
Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată de asemenea o situaţia sumbră cu privire la sărăcia din România.
Numărul românilor care se regăsesc în incapacitatea de a achita la timp utilităţi şi alte obligaţii curente a scăzut de la an la an, dar încet.
În ceea ce priveşte gospodăriile, datele INS arată că, în 2018, o treime dintre acestea au prezentat restanţe repetate la achitarea cheltuielilor curente importante (întreţinerea locuinţei, rate la împrumuturi, plata utilităţilor etc.). Principalul motiv o reprezintă situaţia financiară nesatisfăcătoare.
Potrivit INS, mai mult de un sfert din gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins între 1.001 lei şi 2.000 lei, dar trei din cinci gospodării au nevoie de cel puţin 2.000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare. Mai mult de o treime din gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 3.000 lei lunar. (Sursa: adevarul.ro)
Citește și:
Cum să scădem factura de încălzire la bloc cu până la 80%
Eficientizează consumul în casă. Așa reușești să plătești mai puțin la facturi!