Săteanul care crește struți în nordul țării. “Am vândut toate ouăle”
Un sătean din Botoşani, pasionat de păsări africane, şi-a făcut una dintre cele mai bine organizate ferme de struţi din România. Florin Anghel creşte 20 de exemplare în satul Cerchejeni, în nordul extrem al României. Struţii s-au adaptat prefect, iar ouăle lor sunt foarte căutate în satele din zonă.
Satul Cerchejeni înseamnă o comunitate de agricultori, aflată nu departe de frontiera cu Ucraina, un loc în care nu se întâmpla nimic ieşit din comun şi unde nu veneau aproape niciodată vizitatori. De doi ani, lucrurile s-au schimbat și zeci de familii din comunele învecinate şi chiar din oraş au descoperit satul uitat de lume. Totul i se datorează unui sătean din zonă, Florin Anghel, pasionat de păsările africane pe care le vedea doar pe internet sau la televizor. La sfârşitul anului 2018, după o perioadă în care a fost plecat la muncă în străinătate, el a reuşit să aducă la Cerchejeni 20 de struţi africani. Așa a pus bazele unei ferme de struţi, într-un loc în care nimeni nu s-ar fi așteptat la o asemenea afacere. Mulți vizitatori vin acum la Cerchejeni doar să vadă păsările exotice, ca la Zoo, alţii - ca să cumpere preţioasele ouă de struţ.
La muncă în Franța
Florin Anghel are 45 de ani şi s-a născut în Cerchejeni. Aici a copilărit şi tot aici s-a căsătorit. Întrucât satul trăieşte mai mult din agricultura de subzistenţă, Florin a plecat în străinătate pentru a-şi găsi un rost și a stat cinci ani în Franţa, unde a mucit pe rupte. Astfel, botoșăneanul câştigat suficienţi bani pentru a investi. În Hexagon, Florin Anghel a văzut o fermă de struţi în Franţa şi a știut că trebuie neapărat să ridice și el una.
A cumpărat 20 de pui
“Am început să mă informez pe internet despre struți, mi-au plăcut mult. Şi mă tot gândeam dacă să fac nebunia asta: să încep cresc struţi. Am vorbit cu soţia și i-a surâs ideea. La început, nu ne-am gândit dacă este sau nu profitabil, pur şi simplu ne-au plăcut. Am cumpărat din România 20 de pui. Aveau în jur de trei - patru kilograme”, povestește săteanul.
Botoşăneanul a investit în jur de 2.300 de euro (aproximativ 11.000 de lei), cu tot cu transport, apoi a amenajat un ţarc şi un saivan pentru struţi, direct în câmp. Păsările lui Anghel au acum un an şi o lună. Săteanul se bucură că struții s-au adaptat bine în nordul țării, deşi sunt păsări obişnuite cu o altă climă. ”Struții mei erau micuţi când a venit iarna. Nu sunt sensibili, stăteau pe zăpadă, a fost bine. Câteodată, de la schimbările climatice, masculii devin agresivi, dar în rest nu sunt probleme”,se amuză Florin Anghel.
“Mă simt bine în mijlocul lor”
Un mascul poate ajunge şi la 180 de kilograme, în timp ce femela cântărește în jur de 120 de kilograme. Gospodarul s-a ataşat de struţi: ”Îi îngrijesc ca pe nişte copii. Mă simt bine în mijlocul lor, îi alint, le vorbesc”.
Mesele principale ale struților sunt dimineaţa şi seara. Între mese, păsările se bucură de lucernă crudă sau uscată. ”Au o alimentaţie aparte, compusă din grâu, orz, porumb, şrot de soia, şrot de floarea soarelui, tărâţe, ulei și calciu. Amestecăm tot şi le facem o reţetă specială.”, dezvăluie Florin Anghel. În cazul păsărilor provenite de pe continentul negru, costisitoare sunt vaccinurile şi deparazitarea, care trebuie făcută regulat. În rest, sunt chiar mai rezistente ecât păsările autohtone. ”Anul trecut, găinile au fost lovite de boală și am pierdut jumătate din ele. Struţii, în schimb, au rezistat foarte bine. Nu avem probleme deloc din punct de vedere al bolilor”, adaugă soţia fermierului.
Va cumpăra un incubator performant
Treptat, struţii au devenit o atracţie pentru localnici, dar şi pentru cei din comunele învecinate. Inclusiv pentru cei de la oraş, care au auzit de ferma de struţi de la Cerchejeni. Unii vin să-i vadă, alţii şi pentru a cumpăra ouă. ”Au fost uimiţi de când au apărut aici struţii. Avem zilnic câte doi – trei vizitatori la fermă. Sunt destui care întreabă și de ouă. Acum, fiindcă sunt tinere, femelele se ouă rar. Când ajung la vârsta de trei ani, ele se vor oua în ritmul o zi da, o zi nu. Am vândut toate ouăle pe care le aveam. Nu facem față la câte cereri sunt”, arată botoşăneanul. Tocmai datorită acestei cereri neașteptat de mari pentru ouă, fermierul din Cherchejani s-a hotărât să investeasc masiv în struţi și urmează să cumpere un incubator performant, pentru a mări substanţial numărul păsărilor. Mai mult decât atât, a achiziționat terenuri agricole, atât pentru a extinde ferma, dar şi pentru a cultiva cerealele după care se dau în vânt struții. Un ou de struț costă în jur de 100 de lei și este echivalentul a aproximativ 20 de ouă de găină. Un pui de struț se vinde cu aproximativ 480 de lei.